Co s tím, když nejde spustit myčka: Kdy ji zvládnete opravit sami a kdy je třeba zavolat odborníka

Co s tím, když nejde spustit myčka: Kdy ji zvládnete opravit sami a kdy je třeba zavolat odborníka
Zdroj: Freepik.com

Myčka nádobí se stala naším velkým pomocníkem a řada z nás si bez ní nedokáže představit hladké fungování kuchyně. Co když ale nejde spustit? Jaké máme možnosti?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 01. 2021 14:30

Rozbitá myčka dokáže pořádně nabourat plány. Může to být velká věc, ale také drobnost, se kterou si poradíte snadno, aniž byste museli volat opraváře.

Zkontrolujte dovření dvířek

Špatně dovřená dvířka jsou důvodem nefunkčnosti myčky. Než ji vždy spustíte, tak zkontrolujte, jestli byla dvířka dobře zavřená.

Vezměte si k ruce manuál

Manuál by měl být vždy po ruce, aby v případě nefunkčnosti myčky mohl přispět k nápravě. Kód na myčce napovídá, o jakou chybu se bude jednat. V návodech také často bývá přehled chyb, se kterými si poradíte sami, a kdy budete muset zavolat odborníka. Jestliže vůbec nejde spustit, často v něm najdete tipy, jak postupovat u konkrétní značky.

Zkontrolujte pojistky

Jedním z jednoduchých problémů může být vypadlá pojistka, proto jejich kontrola patří mezi obvyklé první kroky.

Potíže s přívodem vody

Dalším místem, odkud mohou pramenit problémy, může být přívod vody. Když nepřitéká voda, myčka nefunguje. Kontrolu provedete tak, že nejprve vodu zavřete a odšroubujete hadici. Zkontrolujete, jestli v ní nejsou usazeniny. Ty můžete odstranit třeba octem. Zkontrolovat je také třeba napojení hadice, které může být ucpané. V hadici může být i díra. Pak je na místě její výměna, což zvládnete provést sami.

Nezapomeňte na odpad

Také odpad může být příčinou toho, že myčka nefunguje. Dávejte si dobrý pozor, aby do myčky nepřišlo nic, co tam nepatří. Zbytky jídla tam skutečně nemají co dělat. Do odpadu se kvůli špatné manipulaci mohou dostat i různé předměty. Proto je třeba vždy vše bezpečně upevnit a před uzavřením zkontrolovat.

Zbavte se zbytku vody

Zásoba vody je také důvodem, proč se myčka nespustí. Můžete se pokusit ji dlouhým stisknutím tlačítka restartovat. Přitom vodu odčerpá. Jestli se tak nestane, zkuste zkontrolovat, jestli není zanesené sítko. To je potřeba vyčistit, i tady pomůže starý dobrý ocet. Pokud myčka vodu neodčerpá, musíte to udělat ručně.

Zkontrolujte těsnění

Vadné těsnění může být další příčinou, proč se myčka nespustí. Proveďte tedy kontrolu, a pokud bude narušené, bude třeba ho vyměnit. Náhradní těsnění je často možné sehnat a najdete i návody na jeho výměnu.

Pokud jste prošli všechny tyto kroky a myčka je stále nefunkční, bude na místě zavolat opraváře.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články