5 pláží, které vám nedají spát. Protože v noci přirozeně svítí

Může za to jev zvaný bioluminescence.
Zdroj: Gettyimages.com

Bioluminescence – tajemný pojem, za nímž se schovává něco ještě magičtějšího. Živé organismy mají schopnost vyzařovat světlo oxidací luciferinu. Tento jev ale dobře znáte díky světluškám. Pokud vás pohyblivá světla něčím přitahují, vydejte se na jednu z následujících 5 pláží, kde můžete pozorovat zářivě modrou bioluminescenci mořských organismů.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 09. 2017 12:08

1. Okajama (Japonsko)

Gettyimages.com

Když se setmí, dějí se na tomto pobřeží věci, které rozum nezasvěceného jen těžko pobere. Tisíce maličkých tvorů Vargula hilgendorfi (přezdívaných mořské světlušky) vylézají z písku na okraji Vnitrozemního moře, aby se nasytili.

Kolemjdoucímu se tak naskýtá dechberoucí podívaná v podobě nespočtu zářivě modrých světýlek, připomínajících rozsypané svíticí korálky. Hmyz usedá i na skály, kde maluje modré lávové proudy.

2. Primrose Sands (Tasmánie)

Hans Hillewaert/Commons.wikimedia.org

Ve dne růžové, v noci svítivě modré. Aby tento organismus změnil barvu, nepotřebuje k tomu kouzelný proutek. Noctiluca scintillans, někdy nazývaná jako mořský třpyt nebo noční světlo, vypadá jako mořská řasa, ale ve skutečnosti není ani rostlinou, ani živočichem.

Ať tak, či onak, tento jednobuněčný organismus má jednu úžasnou vlastnost – když se setmí, prozařuje mořskou vodu tajemným modrým světlem. Bioluminescenci můžete pozorovat na jihovýchodním pobřeží Tasmánie.

3. San Diego (Kalifornie)

Commons.wikimedia.org

Masivní rudý příliv u pobřeží tohoto města nemusí vypadat důvěryhodně. Pokud však patříte k lovcům jedinečných snímků, měli byste se v duchu zaradovat. Narazili jste totiž na roj červených řas Lingulodinium polyedrum, které v noci svítí. Jedinečnost pořízené fotografie bude podtržena faktem, že se tento úkaz Kaliforňanům vyjeví jen jednou za dva roky.

4. Vieques (Portoriko)

Twenty20.com

Pokud je řeč o bioluminescenci, největší pastvou pro oči je záliv Mosquito Bay u Portorika. Světélkující obrněnky, živé mikroorganismy, se tu vyskytují v silně koncentrovaném množství – podle výzkumníka Davida Grubera připadá 6 000 kusů na jedinou polévkovou lžíci!

5. Maledivy

Flickr.com/WeiHungHe

Pobřeží ostrovů Malediv (např. Kuredu) odhaluje noc co noc dechberoucí třpytivý závoj. Je upředen z lasturnatek, malých korýšů, kteří jsou schopni bioluminescence. Nabízí delší magickou podívanou než některé výše zmíněné organismy. Zkuste své štěstí během podzimu, kdy je měsíc posazen nízko. To je největší šance, že zářivý modrý plášť uvidíte.

Zdroj: PureWow

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články