„Airbnb vám může zajistit parádní pasivní příjem,“ říká hostitelka

Podle Markéty Navrátilové vás pronájem bytu přes Airbnb může uživit.
Zdroj: Markéta Navrátilová

Kdo nikdy neslyšel o Airbnb a jezdí pravidelně do zahraničí, zbytečně tratí, prohlásili by čilí cestovatelé. Pokoje, byty i celé domy zde pronajímají obyčejní lidé na vlastní pěst. Co je hlavní, že většinou za zlomek hotelových cen. Se vznikem Airbnb se ale objevil i nový zdroj přivýdělku. Nebo dokonce pasivního příjmu, jako je tomu u Markéty Navrátilové.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 08. 2017 13:17

„Dělá mi velkou radost, kolika různým skupinám a rodinám jsem dosud dokázala zpříjemnit jejich pobyt v našem hlavním městě,“ prozradila serveru Lifee.cz. Na Airbnb už druhým rokem pronajímá třípokojový byt nedaleko metra Strašnická, který ubytuje až šest lidí. Za tu dobu stihla získat status „Superhostile“ neboli „Superhostitelka“. A její entuziasmus je oprávněný.

Z peněz vydělaných skrze Airbnb splatí nezanedbatelnou část nákladů na hypotéku. Doposud poznala 33 světových kultur. A někdy od svých zahraničních hostů dostane dárek, nejčastěji lahev vína. Pro tyto benefity (a zejména první jmenovaný) se umí nadchnout čím dál víc lidí. Tak jednoduché jako říct „oslíčku, otřes se“ to ale není.

Markéta Navrátilová

Na sedánky s hosty mě neužije

„Nemyslím si, že to může dělat někdo při práci na hlavní úvazek,“ pokračuje Markéta. „V hlavní sezóně můj byt navštíví až 10 skupin hostů za měsíc. Nevěnuji tomu víc než šest hodin měsíčně. Mám ale k dispozici uklízečku a prádelnu, která mi prádlo vozí. Upřímně řečeno si nedovedu představit, jak bych ubytování hostů řešila jako zaměstnanec, který se nemůže kdykoliv utrhnout a odjet z práce hosty ubytovat.“

To jsme jen na začátku. Někdo musí hosty přivítat, předat jim klíče a poskytnout informace o způsobech, jak si město užít. Před odjezdem klíče vyzvednout, pak vyprat, uklidit. A vyřizovat další žádosti o ubytování.

Správný hostitel by měl být podle Markéty také kdykoliv hostům k ruce. „Nejde ani tak o časovou náročnost, jako spíše o flexibilitu,“ upřesňuje hostitelka.

Pexels.com

Někteří hosté mohou očekávat, že s nimi nějaký čas během pobytu strávíte. To ale záleží na přístupu i typu ubytování. „Mí hosté nečekají společné siesty. Asi je to i tím, že můj byt má kapacitu od čtyř do šesti lidí, kteří přijíždějí ve skupině a mají vlastní program. Upřímně jsem za to ráda.“

Podobnou zkušenost jsem měla na prodlouženém víkendu v Berlíně. S manželem jsme sehnali levné ubytování v centru města, zařízené v moderním stylu s vintage prvky. Samozřejmě nás zajímalo, komu tento vytříbený vkus patří.

S Larissou jsme se potkali jen mezi dveřmi – pracovala jako novinářka v jednom z nejprestižnějších německých deníků. Byla velmi vytížená, avšak přátelská. Protože jsme ale měli málo času a hodně položek na programu, tuhle „svobodu“ jsme maximálně ocenili.

Z vykradení mít strach nemusíte

Jak si nastavit hostitelské služby tak, aby fungovaly? Maximální pozornost věnujte cenotvorbě. Ta se odvíjí od velikosti bytu, úrovni zařízení a poskytovaných služeb, vzdálenosti od centra, cenové hladiny podobných nabídek, ročního období i hostitelských zkušeností.

Markéta Navrátilová

„Pro cenu za noc jsem se na samém začátku rozhodovala na základě několika faktorů. Prvně jsem svůj apartmán srovnávala s ostatními podobnými nabídkami na portálu a sledovala jejich vytíženost. Samozřejmě jsem se řídila také doporučením samotného portálu,“ odhaluje nový aspekt Markéta.

„Portál má ve zvyku doporučovat spíše nižší cenové rozpětí. Riskla jsem a cenu zvýšila. V okamžiku, kdy začaly chodit první rezervace a vše vypadalo slibně, jsem začala cenu postupně zvyšovat. Po roce od mého startu, kdy jsem získala status Superhostile, jsem cenu opět o něco navýšila.“

Kolik peněz poputuje přímo do vaší peněženky, samozřejmě záleží na výši nákladů. Pražská hostitelka většinu investuje zpět do bytu. „Polovina jde na hypotéku, dále se jedná o platby za služby, jako je elektřina, plyn, voda, internet. Já platím ještě za úklid a prádelnu, čisticí prostředky a drobné občerstvení pro hosty.“

Markéta Navrátilová

A občas za jejich blbost. Že se někdy něco rozbije, odře nebo porouchá, nesmí hostitelův peněžní účet překvapit.

A vykradení bytu? Toho se Markéta nebojí. „Ačkoliv hostům nechávám klíče od bytu, strach nemám. Hosté Airbnb jsou předem prověřeni na základě jejich osobních dokladů, a pokud bych hned po odjezdu zjistila, že mi bylo něco zcizeno, okamžitě to mohu nahlásit na Airbnb, které se začne případem zabývat.“

Kdy vás Airbnb uživí

Nohy na stole a pravidelný pasivní příjem – nemohu se té představy zbavit. A tak se Markéty na závěr musím znovu zeptat: Uživí mě to?

„Věřím, že ano. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a nákladech každého jednotlivce. Každopádně pokud je někdo vlastníkem nemovitosti ve výborné lokalitě a stará se o byt i hosty dobře, má možnost si přijít na velmi hezké peníze.“

***

Markéta Navrátilová (38)

Markéta Navrátilová Podniká v oblasti financí, konkrétně jako specialistka v oblasti hypotečních úvěrů pro expaty. Mimoto se věnuje módnímu stylingu. Na Airbnb pronajímá třípokojový byt v pražských Strašnicích. Její nabídku můžete omrknout tady.

 

 

Autorka článku: Andrea Vránová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články