Dovolenková místa na podzim: Za teplým počasím bez dlouhého cestování

Přemýšlíte, kam se na podzim vydat?
Zdroj: Pixabay.com
Levády na Madeiře.Vlajka madeirského souostroví.Západ slunce na Santorini ve městě Oia je dechberoucí.Typické modro-bílé řecké kostelíky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nerada trávíte mnoho času v autobuse, letadle nebo vlaku, ale zároveň byste si na podzim chtěla vyjet někam, kde je ještě voda taková, že vám nenaskočí husina? Máme pro vás tipy na místa, kde si i mimo sezonu můžete s klidem zaplavat a cesta tam netrvá dlouho.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 10. 2018 11:50

Jednou z největších výhod, proč jet na podzim k moři, je bezesporu to, že se vyhnete davům turistů a klasických „dovolenkářů“. Ceny zájezdů budou také přívětivější a blednoucí opálení vašich kolegyň bude v porovnání s vaším podzimním jako to loňské.

Kam se tedy vydat?



Santorini

Kolují pověsti, že před výbuchem sopky tři tisíce let zpátky se právě zde nacházela bájná Atlantida. Jiní zase tvrdí, že sopečná erupce vyvolala mohutnou vlnu tsunami, která způsobila zánik vyspělé mínojské civilizace na 120 km vzdálené Krétě. Výbuch sopky je spjatý i s dnešním vzhledem ostrova, stěny zhroucené kaldery padají do moře skoro v pravém úhlu. Vesnička, která se nachází na vrcholu, je tvořena bílo-modrými domky a kostelíky.

Nezapomenutelný zážitek si můžete dopřát, pokud se vypravíte (ať už lanovkou, nebo stylově na hřbetu osla) do hlavního ostrovního městečka Fira. Pohled na západ slunce, jaký se vám naskytne právě odsud, bude ještě dlouho uchovaný ve vašich vzpomínkách. Teplota moře se v tomto ročním období pohybuje kolem 24 °C, vzduch 21 °C. Na ostrov se dostanete letadlem z Prahy za krásné (necelé) dvě a půl hodinky.




Madeira

Právě na podzim je zde voda nejteplejší (až 25 °C). Madeirské souostroví je součást Makaronésie a leží v Atlantském oceánu. Jedinými obydlenými ostrovy jsou právě hlavní ostrov Madeira a Porto Santo. Jestliže nechcete jen lelkovat na lehátku, tento portugalský ostrov vám nabízí i mnoho výletů do přírody, která je na Madeiře opravdu úchvatná. Na trekking můžete vyrazit podél levád, které se proplétají celým ostrovem. Zajisté oceníte i to, že nebudete potkávat davy turistů, jelikož sezona se nachýlila ke konci, a tak si můžete krásy ostrova vychutnat opravdu, jak jen to jde.


Francouzská riviéra

Zde už takové teplo jako na předchozích místech nebude, rozhodně se ale vyplatí sem jet na podzim, tedy mimo sezonu. Nejvíce to ocení vaše peněženka. Moře v tuto dobu má teplotu kolem 18 °C, ale i tak to není nic hrozného. Vynahradit vám to můžou proslulá střediska, jako jsou Saint-Tropez, Cannes, Nice nebo Antibes, kde si můžete zajít do muzea Pabla Picassa. V létě jsou letenky sem vcelku drahé, proto se sem čím dál více lidí chystá až na podzim, kdy davy turistů zmizí a s nimi i přemrštěné ceny, ať už za ubytování, dopravu nebo běžné věci v obchodech. Z Prahy sem doletíte za krásnou hodinu a půl.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články