Podzimní dovolená: Desetina Čechů volí okolní státy. Které bodují nejvíce?

Užijte si podzimní dovolenou dle svých představ
Zdroj: Pixabay
Češi rádi vyráží do horZajímají se i o hrady a zámkyBudapešť je nádherná a Češi to vědíUžijte si podzimní dovolenou dle svých představ+ 1 fotka+ 2 fotky

Dovolená pro Čechy neznamená pouze výlet k moři. Obzvláště na podzim rádi vyrážejí do sousedních států, případně cestují po tuzemsku. Nejčastěji se vydávají do maďarských lázní, oblíbené jsou také české a slovenské hory.

Petra Járková
Petra Járková 01. 11. 2018 11:20

Prodloužené víkendy

Výlety do méně vzdálených destinací podniká mnoho cestovatelů stále na vlastní pěst. Často totiž jezdí na kratší zájezdy na poslední chvíli. Pokud se však jedná o prodloužený víkend nebo delší pobyt, vítají čeští turisté stále častěji služby cestovní kanceláře.

Kdy volit cestovní kancelář?

Typickým příkladem, kdy dávají turisté oproti loňsku větší přednost službám cestovní kanceláře, jsou zájezdy do lázní. Uvítají totiž zajištění jak ubytování a stravy, tak vstupu do lázní a potřebného servisu. Nejpopulárnější jsou u Čechů lázně v Maďarsku, až polovina osob cestujících v září a říjnu do Maďarska zvolila lázeňský pobyt. Mezi nejoblíbenější maďarská střediska patří podle něj Mosonmagyárovár, Györ nebo Sárvár. Turisté mají ale v oblibě i lázeňské destinace na Slovensku, zde volí zejména Podhájskou a Trenčianské Teplice.

Vzhůru na hory

Druhou kategorii nejčastěji poptávaných zájezdů tvoří pobyty na horách. V kurzu jsou Nízké a Vysoké Tatry, v oblibě je má téměř polovina ze všech cestovatelů mířících na Slovensko. V rámci Rakouska preferují milovníci pěší turistiky nejčastěji oblast Salcburska a Korutan. Další skupinou zájezdů jsou pak hlavní města, kam cestovatelé vyrážejí často jen na víkend. Z okolních států jsou nejoblíbenější Budapešť a Berlín. Zahanbit se však nenechají ani tuzemské destinace. Mezi českými horskými oblastmi vedou Krkonoše a Jeseníky, oblíbená je i jižní Morava. Jih Moravy navštíví v září a říjnu zhruba 12 % turistů.

Cena dovolené

Ceny dovolených do okolních států se liší, pohybují se ale vždy v řádech jednotek tisíc. Nejdráže vyjde zájezd do maďarských lázní, kde průměrná cena na osobu činí zhruba 5 500 korun. Také dovolená v Podhájské na Slovensku vydá průměrně na 5 000 korun na osobu. Výlety za horskou turistikou jsou v průměru nejdražší v Rakousku, zájezdy do Kaprunu nebo Korutan se pohybují mezi 5 až 6 000 korunami za osobu. Dovolenou ve Vysokých Tatrách lze pořídit zhruba za 4 000 korun. Nejlevnější jsou naopak zájezdy na tuzemské hory, výlet do Krkonoš například stojí kolem 2 300 korun na osobu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články