Japonská vistárie, které je už 146 let, nabízí úchvatnou podívanou. Připomíná procházku pod růžovou oblohou

Japonská vistárie, které je už 146 let, nabízí úchvatnou podívanou. Připomíná procházku pod růžovou oblohou
Zdroj: Instagram/Ashikaga Flower Park

Chcete se na chvíli cítit jako v pohádce a ponořit se do světa, který vypadá naprosto kouzelně? Máme pro vás skvělý tip - podívejte se, co všechno dokážou vistárie, které umí vytvořit fascinující podívanou. Dlouze by vám o tom mohli vyprávět návštěvníci, kteří zavítali do květinového parku Ashikaga v Japonsku.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 20. 05. 2020 12:30

Vistárie, které jsou dřevnatými liánami s bohatými hrozny motýlovitých květů, patří do čeledi bobovitých. Známe jich sedm druhů, které jsou nejvíc rozšířené v USA, Číně a taky východní Asii. Do Evropy se dostaly v roce 1816 a v České republice se začaly pěstovat zřejmě o necelých sto let později.

Vistárie v Guinnessově knize rekordů

Tyto rostliny, které jsou jedovaté, byly pojmenovány po chemikovi, lékaři či anatomovi Casparu Wistarovi. Lidé v Číně je používali k léčbě bolestí svalů a kloubů a jejich listy se užívají také k výrobě čajů.

Vistárie mohou dosáhnout opravdu velkých rozměrů. Ta největší, která se nachází v Sierra Madre v USA, váží téměř 250 tun, zabírá zhruba akr půdy a od roku 1990 je zapsána v Guinnessově knize rekordů.

Úchvatnou podívanou však nabízí 146 let stará vistárie v japonském Ashikaga Flower Parku, která pravidelně láká davy turistů. Tato rostlina je velmi těžká, a tak ji podpírají ocelové podpěry, díky čemuž se pod ní návštěvníci mohou procházet, užívat si její nádherné květy a připadat si, jako by se procházeli pod růžovou oblohou.

Jak je správně pěstovat?

Kromě růžových mohou mít vistárie i květy modré a fialové. Než však poprvé vykvetou, může to trvat pět až osm let. Pro své pěstování potřebují slunné a teplé místo, které je chráněné před severním větrem. Daří se jim třeba na zahradě u vchodu u do domu, okolo balkonu nebo pergoly.

Také vyžadují propustnou, hlinitou a živnou půdu. Ta by měla být vylepšená humózním kompostem s reakcí, která bude neutrální až mírně zásaditá. Měly by se přihnojovat kyselým hnojivem a je třeba dbát na to, aby je netrápilo sucho. Za to vás pak odmění kouzelnou podívanou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články