Základní pravidla vyvážených dětských svačinek

Základní pravidla vyvážených dětských svačinek
Zdroj: Albert

Ať už doma, nebo konečně zase v lavicích, svačina je prostě třeba. Je prokázané, že jídlo ovlivňuje pozornost, sportovní výkony, ale také imunitu a psychiku dětí. Správná svačina zajistí pravidelný přísun energie, podpoří soustředění, a zároveň vytváří návyk pravidelného stravovaní. Díky programu Zdravá 5 to nemusí být žádná věda a zbytečná starost. Stačí myslet na pár základních pravidel.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 15. 04. 2021 17:00

Začíná se pomalu rozvolňovat a děti nastupují do škol a školek. Přichází tedy zase čas svačin. Navíc se teď lehce může stát, že jedno dítě budete mít ve škole a jedno doma, je tedy ideálním řešením připravit oběma svačinku stejnou, aby si neměly co závidět.

Přinášíme vám ta nejdůležitější pravidla, na která nesmíte při přípravě zdravých svačinek zapomínat:

Albert

Nezapomínejte na zeleninu

Děti většinou mají ovoce rády, ale zelenina už oblibují o něco méně. Právě ji by děti (ale také dospělí) měly jíst více než ovoce, protože obsahuje méně jednoduchých cukrů a více vlákniny. „Pokud ji vaše děti nemají příliš rády syrovou, zkuste jim připravit třeba lahodnou pomazánku nebo krémovou polévku, která bude obsahovat zeleninu v rozmixovaném stavu,“ radí Alena Paldusová z programu Zdravá 5 od Nadačního fondu Albert.

Celozrnné potraviny s mírou

Vláknina z celozrnných potravin je sice zdraví prospěšná, ale větší množství by u dětí mohlo škodit. Nadměrné množství přijaté vlákniny u menších dětí může způsobit nižší vstřebávání některých minerálů a vitamínů z potravy. „Děti by měly sníst za den tolik gramů vlákniny, kolik je jim let plus pět. „U malých dětí doporučuji z důvodu lepší stravitelnosti převážně bílé pečivo nebo kváskový chléb,“ říká Alena Paldusová.

Vyhněte se jednoduchým cukrům

Sladkosti by rozhodně neměly být součástí každodenního jídelníčku dětí. Rychlé cukry sice zajistí náhlý příval energie, ale stejně rychle přichází i únava a potřeba dát si další. Pokud má vaše dítě problém s pozorností, důvodem může být právě nadbytek přijímaného cukru a sladkostí. „Ideálním zdrojem sacharidů je ovoce a zelenina, které obsahují navíc vitamíny, minerály a vlákninu,“ říká Alena Paldusová. Každou svačinku proto doplňte kouskem ovoce nebo zeleniny.

Bílkoviny jsou základ

Bílkoviny jsou jednou ze základních živin, které nesmí nejen v dětském jídelníčku chybět. Jsou naprosto nezbytné pro správný růst a vývoj dětí. „Měla by je obsahovat každá svačina, ať už v podobě sýra, šunky, vajíčka, mléka, tvarohu či neslazeného jogurtu. Jejich zdrojem můžou být také luštěniny nebo semínka,“ vysvětluje Alena Paldusová.

Zapomeňte na slazené limonády

Správný pitný režim podporuje hydrataci, trávení a celkově zdravé fungování organismu. Slazené limonády obsahují velké množství jednoduchých cukrů, ale také konzervantů, barviv a sladidel. Pitný režim dětí by měl být postaven hlavně na neperlivé a neslazené vodě. Zpestřit ho můžeme neslazeným čajem nebo čerstvou šťávou z ovoce. V případě džusů, volte ty, které obsahují 100 % ovoce a určitě je vhodné je rozředit napůl s vodou.

Kde hledat inspiraci

Další inspiraci pro jednoduché recepty na svačinky i jiná jídla najdete na webu www.zdrava5.cz. Jak si správně vybírat potraviny nebo jaký vliv má jídlo na jejich zdraví, učí děti ve školách i školkách odborné lektorky programu Zdravé 5. Program, který zaštiťuje Nadační fond Albert, a to zdarma. Až do 17. května se mohou školy, školky i rodiče s dětmi doma přihlásit do soutěže Finále Zdravé 5.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články