Záhadná smrt talentované herečky Karly Oličové: Říkalo se, že zemřela, bylo to ale jinak

Záhadná smrt talentované herečky Karly Oličové: Říkalo se, že zemřela, bylo to ale jinak
Zdroj: Wikimedia Commons/Vladimír Rott (vjrott.com), CC 4.0, CC BY-SA 4.0

Smrt mladé a nadějné herečky Karly Oličové byla pro novináře pořádným soustem. Zahrála si v deseti filmech, objevila se po boku tehdy také začínající Nataši Gollové, ale i slavného Huga Haase a Theodora Pištěka. V jejích 22 letech však byl všemu konec. V novinách se pak objevilo, že zemřela. Nebylo to ale náhodou celé jinak?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 07. 2021 11:00

Karla Oličová se narodila 22. října 1915 v Praze. Vystudovala Státní konzervatoř a debutovala ve filmu Bezdětná. Poté následovaly snímky Ulička v ráji, Tvoje srdce inkognito či Karel Hynek Mácha a Bílá nemoc. Kromě herectví se rovněž věnovala doprovodnému zpěvu.

Otec se Karly nedožil

Karla, rozená Karolína, přišla na svět až po smrti svého otce Karla, důstojníka rakouské armády, který padl na bitevním poli. Byla vnučkou Václava Oliče, pražského policejního ředitele. Když malé Karolíně zemřela i matka, ujala se jí teta Anna, jejíž manžel Louis Kadeřábek byl zpěvákem a profesorem na konzervatoři.

Studium na kvalitních školách se tak pro ni stalo zcela samozřejmou věcí. Z francouzského gymnázia přešla Karla na Státní konzervatoř. Pokračovala v rodinné umělecké tradici. Část její rodiny lákala opera a divadlo, ona se zase vzhlížela v rušné a kosmopolitní československé metropoli filmu. Do not jí hrál i tehdejší rozmach moderních ateliérů na Barrandově.

Filmová kariéra Karly Oličové

Svůj debut si odbyla v roce 1935, spolu s Natašou Gollovou, v melodramatu Bezdětná. Přestože šlo o malou roli komorné, stala se téměř okamžitě velmi vyhledávanou. Všem učaroval její něžný a mladistvý vzhled. Ještě tentýž rok se objevila v životopisném filmu o generálovi Milanu Rastislavu Štefánikovi.

O rok později ji čekala spolupráce s režisérem Martinem Fričem na snímku Ulička v ráji a pak přišla komedie Tvoje srdce inkognito. Objevila se také v reklamě na mýdlo s jelenem, které si můžeme koupit dodnes. V roce 1937 následovali Švanda dudák a Karel Hynek Mácha. Oličové poslední rolí byla starostova dcera Růžena ve filmu Třetí zvonění. Co se stalo pak?

Zrádné astma Karly Oličové

Kdybychom si otevřeli dobový tisk z roku 1940, dočetli bychom se o smrti mladé a nadějné herečky Karly Oličové. Ve skutečnosti však zemřela až v roce 1975, tedy o celých dlouhých 35 let později. Jen rodina a přátelé věděli, že se stáhla do ústraní.

Pokračování v kariéře jí znemožnilo astma. Bylo tak silné, že nemohla udělat nic jiného, než opustit svou vysněnou práci a přestat se objevovat na veřejnosti. Útěchu poté našla v náboženství. S vážnou nemocí bojovala po celý zbytek svého života. Zemřela 25. srpna 1975 ve věku 59 let a je pohřbená na Olšanských hřbitovech.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karla Oličová

Česká televize: Karla Oličová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články