Neuvěřitelný příběh Hannah Snell: Když jí manžel utekl do armády, narukovala v přestrojení také

Neuvěřitelný příběh Hannah Snell: Když jí manžel utekl do armády, narukovala v přestrojení také
Zdroj: Wikimedia Commons/John Faber, Public domain

Hannah Snell měla vskutku pozoruhodný život, byť většinu zažila, když se vydávala za muže. Co ji k tomu přimělo? Mohly za to, jak jinak, trable v osobním životě a vypečený manžílek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 10. 2021 13:00

Hannah se narodila 23. dubna 1723 ve Worcesteru v Anglii a už jako malá si velmi ráda hrála na vojáka. Dokonce nechávala své kamarády pochodovat na rozkaz. Ve dvaceti se zamilovala do holandského námořníka Jamese Summse. Netrvalo dlouho a konala se svatba. Když však James zjistil, že je těhotná, vzal do zaječích. Hannah nezbylo nic jiného, než se o dítě postarat sama. Miminko bohužel brzy zemřelo. Tehdy se rozhodla, že svého manžela najde ať to stojí, co to stojí.

Tvrdá žena Hannah Snell

Ke vstupu do armády použila Hannah jméno svého švagra. Stal se z ní James Gray. Jednoho dne si něčím velmi znepřátelila svého nadřízeného kapitána Millera, neboť ji odsoudil k 600 ran bičem. Vydržela rovných 500 a ani v této vypjaté situaci neprozradila, že je žena. Od své jednotky odešla až poté, když hrozilo, že by její pravou identitu mohl vyjevit bývalý soused.

To ale neznamenalo, že se vojenské kariéry vzdala. Přidala se k námořnictvu, což ji zavedlo až do Indie. Během následných bojů byla zasažena do slabin. Povídá se, že aby nikdo na nic nepřišel, nechala se ošetřit ženou, anebo si kulku vytáhla sama.

Hořká pravda

Sotva se Hannah zotavila, nastoupila znovu do služby. A dobře udělala, neboť právě během služby u námořnictva se dozvěděla, co se stalo s jejím mužem. Byl popraven v Janově. Ač to byla hořká pravda, konečně věděla, na čem je. V roce 1750 odešla do civilu a stala se opět ženou.

S vojenskou kariérou se ale rozloučila se vší parádou. Ihned po návratu se vydala, stále ještě v přestrojení, do přístavní hospody plné vojáků, v níž nechyběli ani její spolubojovníci. V jeden okamžik se před všechny postavila a vykřikla: „Koukejte, jak teď James Gray ze sebe svlíkne hadí kůži. Jsem žena a mé skutečné jméno je Hannah Snell.” 

Hvězdná kariéra Hannah Snell

Po tomto překvapivém odhalení se z Hannah stala hvězda. Se svým vyprávěním objížděla divadla, a přitom zpívala a prováděla vojenská cvičení. Vévoda z Cumberlandu jí pomohl získat uznání za službu, a tím pádem i přiznání důchodu.

Hannah Snell pak několik let vedla hospodu, které dala jméno “Válečnice”. Zamilovala se do jednoho truhláře a po jeho boku vedla klidný život. Po smrti manžela se vdala i potřetí. Koncem osmdesátých let se u ní ale objevily psychické problémy. Poslední roky dožila ve známé léčebně pro choromyslné Bedlam. Zemřela 8. února 1792 ve věku 69 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Hannah Snell 

Grunge.com: Everything Hannah Snell Accomplished by pretending to be a man 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články