5 vánočních zákusků, ve kterých není ani špetka cukru

11. prosince 2015
DessertswithBenefits.com
DessertswithBenefits.com

Pokud se každoročně stresujete, že z vás po vánočním obžerství bude kulička jako ta kokosová na talíři s cukrovím, jste na dobré adrese. Těchto 5 svátečních zákusků neobsahuje ani zrnko cukru. Připraveni na nezřízené, dietní mlsání?

GodnessisGorgeous.co.ukBleskurychlé truffles

Ingredience:

1 hrnek datlí Medjool

½ hrnku kakaa

Postup:

1. Vypeckujte datle a zpracujte je spolu s kakaem v kuchyňském robotu.

2. Rozdělte těsto na tolik kousků podle toho, jak velké truffles chcete mít. Vytvarujte kuličky. A je to!

***

DessertswithBenefits.comZdravé karamely

Ingredience:

1 balení extra tvrdého tofu (400 g), pokojová teplota 

369 g (1 a ½ hrnku) nedoslazovaného jablečného pyré

1 lžíce vanilkového aromatu

1 a ½ lžičky stéviového extraktu

1 lžíce přírodního máslového aromatu

256 g (1 hrnek) rozpuštěného raw kokosového másla

70 g (1/2 hrnku) práškového Erythritolu

40 g (1/3 hrnku) ovesné mouky

1/3 lžičky soli

½ hrnku přírodního barevného cukrářského zdobení

Postup:

1. Vyložte formu na brownies s rozměry 20 cm  × 20 cm pečícím papírem.

2. Vysušte tofu pomocí papírových utěrek, jak jen to půjde.

3. Do kuchyňského robotu vložte tofu, jablečné pyré, vanilkové aroma, máslovou vůni a extrakt ze stévie. Rozmixujte dohladka. Za stálého šlehání přidejte kokosové máslo.

4. Vmíchejte erythritol, ovesnou mouku a sůl. Rozšlehejte dohladka. Seškrabejte hmotu ze stěn robotu a ještě jednou promíchejte.

5. Hmotu rozprostřete do formy na brownies. Překryjte ji potravinovou fólií a nechte chladit plus minus čtyři hodiny (nebo mrazte dvě hodiny).

6. Vyndejte měkké karamely z lednice nebo mrazáku, vyklopte těsto a rozdělte ho na asi 36 kousků.

7. Každý díl obalte v barevných cukrářských nitích. Tyto zdravé karamely spořádejte okamžitě, uchovejte překryté v ledničce maximálně pět dní, nebo je v těsně uzavřené nádobě zamrazte. Spotřebujte je do jednoho měsíce.

***

HungryandFussy.comRaw kokosovo-mátové pralinky

Ingredience:

Na mátový krém:

1 a ½ hrnku sušeného kokosu

½ hrnku kokosového oleje

2 lžíce rýžového sirupu

2 lžičky mátového extraktu

Na čokoládový základ:

1 hrnek jemně nadrcených mandlí

¼ hrnku kakaového prášku

¼ hrnku sušeného kokosu

½ lžičky mořské soli

1 lžička mátového extraktu

2 lžičky rýžového sirupu

Na čokoládovou polevu:

80 g kokosového oleje

5 lžic kakaového prášku

2 lžíce rýžového sirupu

Postup:

1. Umístěte všechny ingredience na mátový krém do kuchyňského robotu. Naplňte jím 12 malých silikonových formiček, aby hmota dosahovala do poloviny každé formy.

2. Totéž udělejte s ingrediencemi na čokoládový základ a ten navršte na mátový základ. Pralinky jsou hotové.

3. Rozpusťte kokosový olej v mikrovlnné troubě. Přidejte kakao a rýžový sirup a směs řádně zamíchejte. Pralinky namočte do čokoládové polevy, nechte je ztuhnout v ledničce a můžete mlsat.

***

BlueCrapMartini.comVanilkový koláč s jahodami bez lepku a cukru

Ingredience:

Na korpus:

1 hrnek bezlepkové mouky

1 hrnek mandlové mouky

4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

2/3 hrnku agávového sirupu

1 lžíce kypřícího prášku

špetka jedlé růžové himalájské soli

3 ušlehaná vejce

2 lžičky vanilkového aromatu

1 hrnek pokrájených jahod

jahodová marmeláda dle libosti

Na krém:

2 hrnky vychlazené šlehačky

špetka soli

2 lžičky vanilkového aromatu

agávový sirup dle libosti

1 hrnek pokrájených jahod

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Připravte si dvě koláčové formy o průměru 23 cm.

3. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. V jiné rozměrné míse spojte mokré přísady.

4. Po třetinách pečlivě vmíchejte mokrou směs do suché.

5. Rozdělte těsto na poloviny a vlijte ho do forem. Navrch jedné z nich rozprostřete nakrájené jahody.

6. Obě formy umístěte do trouby. Korpus bez jahod pečte cca 13 minut, ten s jahodami 16 minut. Po upečení nechte obě vrstvy vychladnout.

7. Obě vrstvy spojte marmeládou dle libosti. Pokud vám cukr v malé míře nevadí, použijte tuto.

8. Vyšlehejte šlehačku maximální rychlostí, asi 3 až 4 minuty.

9. Přidejte špetku soli, vanilková aroma a agávový sirup. Znovu vyšlehejte. Opatrně vmíchejte jahody a podle potřeby dochuťte sirupem z agáve.

10. Potřete vychlazený koláč krémem, nechte ho ještě jednou vychladit a ozdobte jej celými jahodami. Koláč je připravený ke konzumaci.

***

OhMyDish.comČokoládové zákusky

Ingredience:

3 lžíce kokosového oleje

4 lžíce kakaa

3 lžíce agávového nebo javorového sirupu

hrst opečených mandlí

dle libosti lze přidat i jiné druhy ořechů nebo sušené brusinky

Postup:

1. Potáhněte vzduchotěsnou nádobu potravinovou fólií a dejte ji stranou.

2. Nasekejte nahrubo ořechy.

3. V malém hrnci pomalu rozpusťte kokosové máslo. Vmíchejte kakaový prášek pomocí metly a vypracujte hladké těsto.

4. Odstavte hrnec z plotny a vmíchejte agávový sirup. Toto pořadí zajistí, že směs bude hladká.

5. Přidejte do hmoty ořechy a sušené brusinky a vlijte ji do připravené nádoby. Uložte nádobu do ledničky asi na hodinu, dokud neztuhne. Pro urychlení ji dejte do mrazáku asi na 10 minut.

6. Pomocí ostrého nože naporcujte směs na kostičky. Tuto čokoládu bez cukru si jistě zamilují i ženy na dietě.

Zavří­t reklamu