Vegani hubnou rychle a zdravě. A neomezují se ve sladkém

Při veganské dietě se zapomíná na příjem zdravých tuků, které posilují srdce.
Zdroj: VeryVeganRecipes.com

Vegani, kteří se na rostlinnou stravu přesměrovali z etických a ekologických důvodů, mohou skřípat zuby sebevíc, ale veganství je celosvětovým dietním trendem. S vyloučením mléčných výrobků a vajec se automaticky zakazuje i většina cukrovinek. Vegani tak hubnou snadno a rychle. A rozhodně nepotlačují chutě! Jak shodit tukovou zátěž a současně si dopřávat?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 02. 2018 19:42

1. Křupejte

SheKnows.com

Ocitnete-li se na oslavě a miska s arašídy se „přilepí“ k vašim prstům, nepanikařte. Ořechy mají při veganské dietě zelenou. Jsou plné bílkovin a zdravých tuků. To pravé hříšné potěšení z nich budete mít, pokud kešu, mandle, arašídy či pistácie posolíte, smícháte s wasabi nebo s oblíbeným sušeným ovocem. A dovoleny jsou i pecky z tmavé čokolády. V rozumné míře, samozřejmě.

Skuteční mistři v pokoušení veganské diety jsou ještě „vyčůranější“. Ořechy nadrtí na máslo, spojí ho s ovocem a rozmixují na smoothie. Lákavá představa, že? Tato svačina zasytí, dodá balík vitaminů a ještě utiší zdivočelé chutě.

2. Doplňujte kalorie na noc

To potřebuje slyšet každá žena na dietě. Při redukování tukových polštářků se totiž mnohdy zapomíná, že kalorie nejsou náš nepřítel, ale spojenec pro dosažení vytoužených proporcí. A to i těsně před půlnocí.

Tělo ve spánku spaluje méně kalorií než přes den. Ale spaluje. Pokud vás tedy bude při večerním rituálu u oblíbeného seriálu honit mlsná, využijte toho a dopřejte si svačinu bohatou na bílkoviny, tuky nebo sacharidy. Potřete celozrnný chléb domácím hummusem, obalte jablko arašídovým máslem nebo smočte domácí bramborové lupínky v avokádové pomazánce… A slina ukápne.

3. Ťuk tuk

DailyFashionLife.com

Veganská dieta má jedno zásadní úskalí – je těžké si při ní pohlídat dostatečný příjem tuků. Nevidíte to jako problém? To jste zřejmě netušili, že zdravé tuky příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v našem těle, a napomáhají tak udržet naše srdce zdravé.

Denně bychom si proto měli dopřát jeden chod bohatý na prospěšné tuky. Najdeme je v avokádu, ořeších, semínkách a olejích. Zkuste třeba avokádo se solí a chilli ke svačině a tofu s opečeným tempehem a zeleninou k večeři. Zobejte chia, konopná či lněná semínka – vypadají sice „nevinně“, ale ukrývají v sobě velké množství živin.

4. Pijte

Barevná smoothie dobíjí energii už na pohled, a ještě oplývají látkami blahodárnými pro náš organismus. Základem tohoto výživného veganského nápoje je hedvábné tofu bohaté na bílkoviny a dobré tuky. Připojte ovoce dle libosti a nutriční bomba, kterou si navíc můžete připravit na cestu do práce, je hotová.

Pokud chuťové buňky volají po sladkém, smíchejte čokoládové sójové a kokosové mléko. Nezapomeňte přihodit super potravinu, jakou jsou chia semínka, nebo oříškové máslo.

5. Luštěte

Nevegani, kteří okusí nějaký z veganských luštěninových chodů, bývají překvapeni jeho sytostí. Takový burger z tofu a pohankou naplní skoro k prasknutí! Ani to ale není zdravé, proto si dopřejte lehčí pokrm z luštěnin.

Ty mají největší užitek po spárování s obilovinami – vznikne bílkovinná a vitaminová bomba. Spojte rýži s fazolemi, quinou s čočkou a chilli… receptů na vydatné večeře najdete na internetu nespočet. My vám to trochu zjednodušíme – připojujeme recept na skvělé Jamajské červené fazole s rýží.

Jamajské červené fazole s rýží

VegKitchen.com

Na šest až osm porcí budete potřebovat: lžíci olivového oleje, velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 a ½ hrnku nevařené hnědé rýže, 425 g kokosového mléka, 4 hrnky vařených červených fazolí, 4 až 5 jarních cibulek, půl lžičky sušeného tymiánu, kari, sůl a pepř.

Postup: Rozehřejte si v malém hrnci olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a po chvíli i rozmačkaný česnek. Smažte doměkka. Přisypejte rýži, přilijte kokosové mléko a 1 a ½ hrnku vody. Směs přiveďte pomalu k varu a při nízké teplotě vařte půl hodiny, dokud se voda nevsákne.

Vmíchejte fazole, pokrájenou jarní cibulku, tymián, kari a dle libosti muškátový oříšek a nechte hrnec na plotě ještě pět minut. Osolit, opepřit a můžete se do výživného jamajského jídla pustit!

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články