Zimní festivaly, které zahřejí: Chorvatské plody moře poškádlí vaše chuťové buňky

Výběr z ryb a mořských plodů je široký.
Zdroj: Maare
Ochutnat můžete kalamáry na grilu.Grilovaná chobotnice patří mezi největší hitovky.Chorvatská kuchyně se pyšní slávkami na víně.Ryby jsou vždy čerstvé.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chorvatsko Češi milují. Je to tím, že tato země je nám mentalitou hodně podobná díky historii, která se v několika okamžicích vzájemně protnula. To, co Čechy na této části Jadranu baví, je průzračné moře a přímořská bistra plné delikates.

Petra Járková
Petra Járková 25. 09. 2018 09:37

Moře do Čech nelze přinést, ale přímořskou vůni grilujících mořských plodů ano. Kdo jiný by tak měl učinit než opravdový Chorvat Marko.

Na gastronomické scéně je již pojmem, hlavně pod značkou Maare, která je spojena se seafood stánkem na farmářských trzích Kulaťák, bistrem v Holešovicích a různých food festivalech.

Nyní se rozhodl přenést vůni grilu z uzavřených restaurací ven a navodit tu pravou přímořskou atmosféru. Během léta proběhlo několik Summer Seafood Sunday v Praze včetně pravidelné účasti na sobotních trzích na Kulaťáku – Praha 6.

Blíží se chladné a sychravé počasí, ale Marko bude ve festivalech nejen pokračovat, ale ještě je rozšíří. Nikdy více než právě v zimě si lidé potřebují připomenout teplé letní chvilky. Nový zimní festivalový koncept se rozšíří po celé České republice.

Seafood festival by Maare bude hostovat u oblíbených podniků po celé zemi a přiblíží se modernímu pojmu pop-up. Grilovat se bude venku za každého počasí, lidé si na jídle budou pochutnávat v teple hostitelských restaurací, kaváren a bister.

Maare na svých festivalech nabízí vždy čerstvé mořské ryby a mořské plody. Grilují na dřevěném uhlí, docílí tím nepopsatelné chuti ryb, ale připravují i brodety, bujabézy, marinády… a spoustu dalších rybích specialit. Vše je připravováno dle středomořských receptů, které Marko upravuje podle svých představ. Po boku mu stojí od samého začátku Ester, která je společně s Markem tváří Maare.

Podstatná část produktů pochází z Chorvatska, ale také z celého světa, zboží se dováží až třikrát týdně. Jsou to třeba mořští vlci, tuňáci, sardinky, olihně a mušle. Všechny ryby a mořské plody si sami čistí a filetují. Díky tomu mohou připravovat pokrmy ze syrových ryb, které stojí na čerstvosti: carpaccia, tataráky, ceviche, gravlax.

Pod rukama Marka a Ester vznikají pokrmy, které jsou chuťově autentické a nemají u nás v oblasti seafoodu konkurenci.

Mořské plody a ryby, které nejsou servírované na bílých ubrusech. O to více, bez pozlátka okolo, každý vnímá jejich opravdovou chuť.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články