
Jablka jsou symbolem českého podzimu. Když začnou padat ze stromů a v košíku se hromadí úroda, přichází ta správná chvíle, kdy kuchyně začne vonět skořicí, vanilkou a máslem. Jenže co s nimi, když už klasický štrúdl všem doma leze i ušima?
Voňavý jablečný koláč s karamelem
Jablečný koláč nikdy nezklame. Je to taková jistota mezi moučníky, ať už ho děláte na plechu, v kulaté formě, nebo ve stylu amerického „apple pie“. Tentokrát ale dostává šťavnatější podobu díky karamelu a podušeným jablkům. Ta se nejdříve nechají změknout na másle s třtinovým cukrem a skořicí, aby získala zlatavý lesk a plnou chuť. Do těsta pak přichází máslo, vejce, mouka, trocha povidel a silná káva, která dodá koláči nečekanou chuť. Upečený korpus se nakonec přelije hedvábnou karamelovou omáčkou z másla, smetany a třtinového cukru. A voní tak, že se na něj těžko čeká, než vychladne.
Zapečená jablka se skořicovou krustou
Tak tohle je opravdu rychlý dezert, který vypadá efektně, ale zvládnete ho během pár minut. Jablka nakrájejte na plátky, vložte do zapékací misky, zasypte skořicovým cukrem a drobenkou z másla, mouky a cukru. Upečte dozlatova, dokud se krusta nezačne lesknout. Kdo chce extra efekt, může přidat pár kapek rumu nebo javorového sirupu a podávat se lžící zakysané smetany. A je to!
Jablečné muffiny, které zvládnou i děti
Pokud chcete něco, co se dá jíst i po cestě nebo zabalit do školy na svačinku, zkuste muffiny. Jsou jednoduché, rychlé a zdravé. Samozřejmě, pokud to nepřeženete s cukrem! Jablka jim dodávají vláčnost a vydrží několik dní. Stačí smíchat mouku, vejce, trochu oleje, nastrouhaná jablka, skořici a kypřicí prášek do pečiva. Můžete přidat i hrst nasekaných ořechů nebo kousky čokolády. Při pečení voní celý byt a po vytažení z trouby často mizí rychleji, než vychladnou.
Skvělou inspiraci pro podobné rychlé pečení najdete také na stránkách Kuchyně Lidlu. Od muffinů až po jednoduché dezerty, které voní po skořici a jablkách.
Domácí jablečné pyré na tisíc způsobů
Jednoduché, zdravé, univerzální a hlavně plné vitamínů i pro miminka. Oloupejte jablka, nakrájejte na kostky a duste s trochou vody a skořice, dokud nezměknou. Rozmixujte a máte pyré, které se dá použít jako příloha k lívancům, palačinkám, k masu nebo jako základ do buchet. V uzavřené sklenici vydrží v lednici několik dní. Je to ideální způsob, jak zužitkovat i měkčí nebo přezrálá jablka.
Jablka na slano? Samozřejmě!
Jablka se
překvapivě hodí i do slaných jídel.
Skvěle ladí s vepřovým masem nebo s kuřecím, třeba v jednoduché pánevní směsi s cibulkou a kapkou medu.
Výborně chutnají ale také i v salátu, například nastrouhaná s mrkví, kapkou
citronu a pár rozinkami. Nebo zkuste jablka zapéct s hermelínem, ořechy a medem. Výsledkem je kombinace sladké a
slané chuti, která se hodí jako rychlá večeře nebo pohoštění pro návštěvu.
Jablečné placičky = návrat do dětství
Stačí hrnek nastrouhaných jablek, jedno vejce, trochu mouky a špetka skořice. Těsto smažte na pánvi jako lívance. Vzniknou voňavé placičky, které chutnají i bez cukru. Podávejte je s medem, marmeládou nebo jen tak samotné. Jsou ideální, když máte chuť na něco teplého a sladkého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni.
Jablečný crumble pro líná odpoledne
Když se vám nechce válet těsto, crumble je ideální volba. Jablka nakrájejte, zasypte skořicí, přidejte trochu másla a posypte směsí vloček, cukru a mouky. Pečte dozlatova, dokud se drobenka nerozpadne na křupavé kousky. Podávejte teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo jogurtem. To je zaručený způsob, jak si zpříjemnit chladné odpoledne.




