Bohatá tradice MMA v Čechách? Knižní novinka nabízí podrobný vhled do historie "klecových" zápasů

Bohatá tradice MMA v Čechách? Knižní novinka nabízí podrobný vhled do historie "klecových" zápasů

ŽIVOT V KLECI je název nové knihy, kterou 26. března 2020 vydá nakladatelství XYZ, které je součástí skupiny Albatros Media. Jejími autory jsou bývalý vrcholový zápasník Daniel Barták a sportovní novinář Libor Kalous. Novinka se zaměřuje především na počátky MMA v Česku.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 25. 03. 2020 12:08

Obrovský boom, který v posledních letech zažívá bojový sport známý pod zkratkou MMA, za mnohé vděčí lidem, kteří stáli u jeho prvopočátků. Sondou do minulosti je právě kniha ŽIVOT V KLECI, v níž příběh průkopníků tohoto sportu vypráví Daniel Barták, dvojnásobný mistr republiky z let 1999 a 2000, který po skončení kariéry přešel do trenérské pozice. Mimo jiné vychoval Viktora Peštu, druhého Čecha ve slavné UFC.

Barták a sportovní novinář Libor Kalous se rozhodli pro více pohledů na MMA – vzpomínky lidí, které nikdy nebyly ještě zveřejněny, vyprávění osob, které prožily na vlastní kůži startovací období a jsou tu stále.

„MMA je skvělý sport. Široká veřejnost ho asi nejvíc začala vnímat s příchodem Conora McGregora, ten ovládl svět, u nás to byl a je Karlos Vémola. Kontroverznost těchto zápasníků začala lidi zajímat a přicházeli MMA na chuť,“ je přesvědčen Barták.

Svůj pohled přidala více než desítka zápasníků, která zasáhla do dění českého MMA. Sportovci, dříči, srdcaři, bojovníci. Vzpomínky oživil gladiátor desetiletí Michal Hamršmíd. Jaroslav Poborský, který zažil více než 100 zápasů v kleci. Tvrďák Tomáš Kužela, první Češka v UFC Lucie Pudilová, šampion japonské organizace Rizin Jiří Procházka, první Čech v UFC Karlos Vémola. Viktor Pešta, druhý český zástupce v UFC. Dále osobnosti Penta gymu, který patří k nejstarším MMA klubům na české scéně – Magdaléna Šormová, Jiří Paluska, Stanislav Futera a Václav Šamša.

Prostor dostal také moderátor a současný spolumajitel organizace OKTAGON MMA Ondřej Novotný, nezapomenutelný spíkr Josef Melen, který hecoval zápasníky a fanoušky v halách, sám zažil na 250 galavečerů v ringu a v kleci. Nechybí ani vzpomínky Aleše Hradeckého, obra mezi rozhodčími. Svůj pohled přidala také psycholožka Gabriela Kloudová, která objasnila, proč tolik lidí fascinuje právě MMA.

Součástí více než 300 stran je také pohled na média a jejich vyjadřování o MMA před lety. I když je MMA tvrdý sport, i tady je prostor pro humor, což vám potvrdí rubrika Kecy v kleci. „Nejsem z těch, kteří se dívají za sebe a vzpomínají, jaké to bylo, ale někdy je hezké se otočit a zavzpomínat. Můžu říct, že jsem si to užíval,“ dodává Barták.

Plánovaný křest musel být z důvodu současné pandemie koronaviru odložen. Pokud má vaše médium zájem, zašleme vám výtisk k recenzi či do soutěže. Kontakty prosíme na adresu:

lenka.purtekova@albatrosmedia.cz

O knize: https://www.zivotvkleci.cz/o-knize/

Co řekli zápasnicí, kteří psali historii: https://www.zivotvkleci.cz/co-rekli-take-v-knize/

Co psala média před lety: https://www.zivotvkleci.cz/co-psala-take-media-pred-lety/

Daniel Barták a jeho nej: https://www.zivotvkleci.cz/daniel-bartak-a-jeho-10-nej/

Související články

Další články