Jak ze svého života vymýtit prokrastinaci? „Jednodušší už to být nemůže,“ říká univerzitní profesorka

Máte spoustu „věcí na práci“, zrovna když dojde na nějakou povinnost? Diagnóza je jasná - prokrastinujete.
Zdroj: Inc.com

Ke konci roku nabírá prokrastinace na intenzitě. Kratší doba denního svitu a častý déšť nás posílá do postelí či oblíbených kaváren spíše než do kanceláře nebo posilovny. Naštěstí ale už víme, jak nad chorobným odkládáním věcí vyzrát. Profesorka Katy Milkman z Pensylvánské univerzity přišla na geniálně jednoduchý trik – neoblíbené a oblíbené činnosti spojit.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 12. 2019 08:00

„Snažila jsem se na konci dlouhého dne dokopat do posilovny, i když jsem věděla, že bych měla. Stejně tak jsem zápasila s tím, zda se dívat na oblíbenou televizní show a nedokončenou práci nechat na jindy,“ vypráví Milkman. „A pak jsem si uvědomila, že tato dvě pokušení, tyto dva boje lze zkombinovat, a vyřeší se tím oba problémy.“

Svou teorii otestovala na 226 studentech a zaměstnancích Pensylvánské univerzity. Výsledky prokázaly, že 29 % až 51 % testovaných studentů se častěji oddávalo cvičení s vidinou následné odměny. Ti, kteří upřednostnili oblíbenou aktivitu na úkor neodkladných povinností, propadli.

Inc.com

Profesorka Milkman ke svým závěrům připojila jednoduchý návod, jak více činností zkombinovat.

1. Založte si dokument a rozdělte ho do dvou sloupců.

2. Do prvního vepište všechny věci, která děláte s oblibou.

3. Druhý naplňte všemi úkoly, povinnostmi či domácími pracemi, které musíte udělat: například vyprat prádlo, jít do posilovny nebo zaplatit účty.

4. Nakonec oba sloupce propojte. Ideálně tak, abyste spojené věci mohli dělat najednou. Třeba poslouchat oblíbený podcast při cvičení.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články