Proč může být chemie nebezpečná ve vztahu

Chemie často může za to, že randíme s pitomci.
Zdroj: Storyatlas.com

Střetnete se pohledem. Máte pocit, jako by ve vás zažehl plamen. Srdce se rozbuší ostošest a ztrácíte rovnováhu. Mezilidská chemie je prudce nakažlivá. Návyková. A může být i zatraceně nebezpečná, tvrdí certifikovaní psychiatři a autoři knihy F*ck Love.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 06. 2017 11:30

Možná si vzpomínáte na podobný příběh z vašeho okolí. Slušná žena se spojila s problematickým mužem. Všichni kolem viděli, jak ji táhl dolů. Jen ona ne. Poháněla ji chemie, které nemohla a nechtěla vzdorovat.

Ano, chemie je jeden z častých důvodů, proč se lidé dávají dohromady s idioty. Přitom bychom jí neměli dávat příliš velký prostor, toužíme-li po láskyplném vztahu, co vydrží.

Proč randíme s pitomci

„V reálu je chemie (a to jak z hlediska vědy, tak mezilidských vztahů) nezbytná, nebezpečná a složená z částí, které nelze změnit; je to něco, co nemůžeme ignorovat nebo s čím nemůžeme nic dělat,“ vysvětlují certifikovaný psychiatr Michael Bennett a jeho dcera Sarah v knize F*ck Love.

Proto disponuje neuvěřitelnou mocí… vůči které bychom měli zůstat obezřetní.

Chobirdokan.com

Intenzivní pocity snadno zakalí naše představy o zdravém vztahu. Jsme strženi momentálním vzrušením, sexuální přitažlivostí a dobrodružstvím na obzoru. Nikdy bychom však neměli pouštět otěže a dopustit, aby se nám naše partnerské vztahy vymkly z rukou.

„Nemá smysl udržovat vztah bez chemie, ale existuje mnoho platných důvodů, proč se vyhnout vztahu, v němž panuje chemie. Třeba když randíte s hňupem, který zapomíná na vaše hodnoty nebo nemá naději na zlepšení,“ uvedli Bennettovi.

Sexuální chemie je jako droga, našeptává, ať si dáte ještě jednou“

Co se týče vztahů založených výhradně na vzájemné chemii, většinou je utváříme, ach ano, s pitomci. Příroda v tomto ohledu pěkně zamíchala kartami. Má to ale své vysvětlení, míní autoři publikace.

Podle nich se do těchto „pastí“ dostáváme proto, že takoví partneři odhalí nespoutanou stránku naší osobnosti, o níž jsme věděli a báli jsme se ji projevit. Lehce tak nabydeme pocitu, že jsme v novém vztahu „konečně“ svobodní a sami sebou.

Pinterest.com

Takoví partneři bývají nepředvídatelní, nespoutaní, extrémně vášniví a mnohdy závislí na naší osobě.

Chemie je o to nebezpečnější, pokud vezmeme v potaz, že ji tvoří lidské chemikálie jako endorfiny a hormony.

„Dobrá sexuální chemie je jako droga, která vám našeptává, ať si dáte ještě jednou.“

Vášeň vyprchá. A co dál?

Jak se takové síle ubránit? Dle Bennetových si musíme uvědomit, že ona extrémní pozornost věnovaná naší osobě a romantická gesta nejsou důležité ve smysluplném dlouhodobém vztahu.

Vášeň pomine. Odhalí se tak kostra vztahu, to, na čem stojí. Pokud bylo soužití postaveno právě na chemii, nezbyde nic. Vztah se rozpadne a dva od sebe odtančí stejně snadno, jako se dali dohromady.

Neodsuzujme však chemii úplně. Stále můžeme mít zdravý partnerský vztah provázený intenzivními pocity.

Pinterest.com

Podle zmíněné knihy bychom měli partnera vybírat na základě pěti následujících vlastností: vzájemná přitažlivost, vzájemný respekt, sdílené úsilí, společné zájmy a společné cíle.

Všimněte si slůvek jako „vzájemný“ nebo „společný“. Ano, zdravý vztah musí být vždycky založený na harmonii a rovnováze. Jakmile se z ní vychýlí, začne mu dominovat jeden partner se svými potřebami, cíli a sny. V takovém vztahu nenaleznou štěstí oba jeho aktéři. Nemá tak budoucnost.

Prožili jste vztah, v němž převládala chemie? Má podle vás takový vztah šanci vydržet? Podělte se s námi o váš pohled v komentářích.

Zdroj: POPSUGAR

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články