Proč tolik slavných osobností zemřelo v roce 2016

Prince, George Michael, David Bowie... Svět se letos rozloučil s řadou respektovaných osobností.
Zdroj: Twitter.com/christhebarker
Do hvězdného nebe se v letošním roce odebralo ohromné množství celebrit.Umberto Eco (5. ledna 1932–19. února 2016).David Bowie (8. ledna 1947–10. ledna 2016).Prince (7. června 1958–21. dubna 2016).+ 3 fotky+ 4 fotky

Alan Rickman, David Bowie, Carrie Fisher, George Michael, Leonard Cohen… Ani celý perex by nám nestačil k vyjmenování těch, kteří odešli na věčnost v letošním roce. A zdá se, že to ani na sklonku posledního měsíce nekončí – dnes se do hvězdného nebe odebrala herečka Debbie Reynolds. „Proč?“ táže se svět v reakci na tolik úmrtí v tak krátkém čase. Několik teorií by tu bylo.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 29. 12. 2016 10:15

S každým novým probuzením probleskne hlavou myšlenka, koho si paní Smrt vzala pod křídla tentokrát. Poslední dny, měsíce jsou šílené – osobnosti světové hudební, filmové i jiné scény jako by hromadně rezignovaly na tento svět. Nebo svět na ně. Představitel profesora Snapea Alan Rickman, zpěvák David Bowie, spisovatel Umberto Eco, zpěvák Prince a Leonard Cohen… nejen ti všichni tento rok zesnuli.

Šílené tempo smrti se těžko chápe. Zvlášť, když člověk nezná příčinu. Svět dokonce vytvořil hashtag #StopNow2016 („zastavte rok 2016“). BBC plánuje rozšířit kompilaci nekrologů k závěru letošního roku a koláž slavných zesnulých na internetu získala přes 50 000 lajků.

Existuje několik teorií, proč tolik respektovaných osobností zemřelo v tak krátkém čase, resp. proč na nás tíha úmrtí tak doléhá:

1) Vzestup popularity sociálních médií, která oplakávají úmrtí, a rychlé prosakování takových zpráv.

2) Vzrůst kultu celebrity od 50. let minulého století.

3) Popkulturní ikony z pozdních 20. let se nachází ve věku, kdy je smrt přirozená.

4) Ze stejného důvodu teď s větší pravděpodobností uslyšíme o celebritách narozených během baby boomu.

5) Rostoucí znečištění.

6) Snižování kvality jídla.

7) Pokles obecné životní úrovně.

8) Očekávaný pokles délky života od roku 1993 (alespoň v USA, tvrdí studie).

Poslední teorii znovuobjevila přispěvatelka na blog Medium Judy Anne. Píše, že k úmrtí tolika celebrit mohl přispět nezdravý životní styl v jejich mládí. To zažívali v 60., 70. a 80. letech, kdy „frčely“ cigarety, drogy i alkohol. Dává to smysl vzhledem k experimentování s drogami známému Carrie Fisher, Princovi nebo Georgu Michaelovi. Bowieho rakovina jater se zase částečně připisuje jeho nadměrné spotřebě alkoholu.

Smrtí se zabýval před sto lety i rakouský neurolog Sigmund Freund, podle nějž je „v nevědomí každý přesvědčen o své vlastní nesmrtelnosti a je pro něj skoro nemožné si představit svou vlastní smrt“.

Lze tedy předpokládat, že četná skonání jsou průsečíky všech uvedených teorií. Ale vážně – rok 2016 by už mohl skončit.

Zdroj: Konbini

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články