Psí eutanazie: Kdy zvažovat, že je lepší vašeho věrného čtyřnohého přítele nechat uspat?

Zdravotní stav svého pejska nepodceňujte.
Zdroj: Pixabay
Pes se většinou stane členem rodiny.Stáří není pro nás ani pro zvířata nic příjemného.Zdravotní stav svého pejska nepodceňujte.Malá plemena jsou k nemocem náchylnější.+ 1 fotka+ 2 fotky

Podle zákona o ochraně zvířat proti týrání je uvedeno, že důvodem k usmrcení zvířete je slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 09. 2018 10:26

Když nám pejsek začne stárnout, marodit a veterináře navštěvujeme každou chvíli, uvědomujeme si, že je něco špatně. Pokud se k tomu přidá ještě nějaká závažná nemoc, operace či nádor, který ho ohrožuje na životě a způsobuje mu bolest, je nutné přemýšlet o tom, že by bylo možná vhodnější jeho utrpení ukončit.

Kdy uvažovat o eutanazii?

- pes má bolesti a nemoci, které se nedají léčit

- není schopen se normálně pohybovat a udržet rovnováhu

- není schopen přijímat potravu a pít, ztrácí na váze

- má bolestivé nádory, které se nedají léčit

- vylučuje s obtížemi, není schopen udržet moč a stolici

- má problémy s dýcháním

- majitel není psu fyzicky ani psychicky schopný poskytnout zvýšenou ošetřovatelskou péči

Jak se eutanazie provádí?

Veterinář vstříkne zvířeti do žíly koncentrovaný roztok zpravidla utišujícího nebo omamného prostředku. Zvíře pokojně dodýchá ve spánku. Eutanazie může být provedena jen po objektivním zhodnocení klinického stavu a stanovení prognózy, nikoliv jen na základě žádosti chovatele.

Co nastane po ukončení zvířecího života?

Pro každého majitele je úmrtí jeho chlupatého přítele psychicky traumatizující, je ale nezbytné nenechat se unést city a zajistit vše potřebné. Máte několik možností. Můžete pohřbít psa na své zahradě, což samozřejmě podléhá mnoha bezpečnostním nařízením, umístit ho na hřbitově domácích mazlíčků, největší se nachází v Praze-Troji, nebo jej nechat na veterinární ošetřovně, odkud ho odvezou do kafilerie. 

Až tohle všechno absolvujete a alespoň trochu se se ztrátou vyrovnáte, určitě si pořiďte nové štěně. Nejen že vám zčásti pomůže překonat bolest, ale navíc vám vlije novou energii do žil.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články