Rozhovor s expertem: Jak vybrat v obchodě kvalitní mraženou rybu

Rozhovor s expertem: Jak vybrat v obchodě kvalitní mraženou rybu
Zdroj: Nowaco

Určitě se to někdy stalo i vám. Přinesli jste si domů hluboce zmrazenou rybu a když jste ji nechali povolit, stala se z ní 'polévka'. Na to, jak poznat kvalitní produkt a neplatit zbytečně za vodu či jaké druhy ryb jsou teď populární, jsme se zeptali Jana Šimona, brand manažera značky NOWACO.

Speciální projekt
Speciální projekt 06. 12. 2023 10:49

Pokud si chce někdo koupit opravdu kvalitní hluboce zmrazenou rybu, čím by se měl řídit?

Rozhodně informacemi, které jsou uvedené na výrobku. Není ale vždy nutné luštit dopodrobna složení. Hodně totiž napoví další označení na obale. Například symbol bílé rybky certifikátu MSC či nápis „Zmrazeno na moři“ jsou zárukou vysoké kvality. Když tam není ani jedno, je potřeba se začíst a hledat ve složení obsah rybího masa a vody. Pokud má produkt víc jak 10 % vody, pak je pravděpodobné, že obsahuje i přídatné látky a může se z něj stát „polévka“. A naopak, čím je vyšší podíl masa a blíží se hmotnosti výrobku, tím kvalitnější rybu máte v ruce.


Rozhovor s expertem: Jak vybrat v obchodě kvalitní mraženou rybu


Hodně lidí tvrdí, že jedině čerstvá ryba je kvalitní. Co je na tom pravdy?

Čerstvé ryby jsou skvělé, o tom není pochyb. Nicméně s ohledem na polohu Česka, kdy nemáme moře, je to s dopravou čerstvých ryb složitější. Také jsou druhy, které se mohou lovit jen pár týdnů v roce, proto jsou hluboce zmrazené ryby rozhodně výbornou alternativu. Obecně, zmrazení je nejšetrnější způsob konzervace potravin a zatím nikdo na lepší nepřišel. Je-li ryba po výlovu šokově zmrazena při -40 °C, tak voda, která je přirozeně obsažená ve svalovině, nestihne udělat krystalky ledu. Svalová vlákna zůstanou nepoškozená a ryba je po rozmrazení k nerozeznání od čerstvé. Například surovinu na naše NOWACO Filé nakupujeme v USA přímo od rybářů, kteří mají lodě, na nichž vylovené ryby ihned vyfiletují a šokově zmrazí. To vše stihnou do dvou hodin od chvíle, kdy se jim úlovky mrskaly v síti.

Rozhovor s expertem: Jak vybrat v obchodě kvalitní mraženou rybu


Zmínil jste váš ikonický produkt NOWACO Filé, díky čemu je tak populární?

Nejdřív začnu čísly. V Kralupech nad Vltavou ročně zpracujeme na 5 000 tun zmrazených ryb. Z toho 65 % tvoří oblíbené filé, tedy toliko oblíbené vytvarované porce rybích filetů bez kůže. Takže se dobře zapéká či smaží. Stačí ho jen nechat povolit a můžete začít s přípravou. Navíc skvěle chutná, jelikož se vyrábí z těch nejkvalitnějších surovin.

Jaké ryby jsou v současnosti nejoblíbenější?

Rozhodně vede losos. Ten dominuje čerstvým a chlazeným rybám. U hluboce zmrazených jde jednoznačně o bílé ryby – mořskou štiku či tresku. Populární je ovšem třeba i makrela či pražma. Ze sladkovodních se pak nejvíce prodává pstruh, pangas nebo tilápie. V současnosti je již nabídka v obchodech poměrně široká a i my, coby NOWACO, se neustále snažíme přinášet na trh nové zajímavé a někdy i lehce exotičtější druhy.

Rozhovor s expertem: Jak vybrat v obchodě kvalitní mraženou rybu


Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články