5 důvodů, proč si opravdu musíme mýt vlasy a co při tom nedělat

5 důvodů, proč si opravdu musíme mýt vlasy a co při tom nedělat
Zdroj: Freepik.com
Za pomoci heřmánku a bez agresivního chemického zesvětlovače můžete přirozeně rozjasnit vaše plavé vlasy.Rozmarýna pečuje o mastné vlasy. Pro zpevnění vlasů a zpomalení jejich vypadávání se skvěle osvědčila bazalková voda.Šalvěj má stimulující účinky na růst vlasů. + 2 fotky+ 3 fotky

Tři dny, pět dní, někdy i týden. Zkrátka počet dní, kdy si člověk nemusí mýt vlasy a vystačí si pouze se suchým šamponem. V dnešním světě se tímto číslem spíše chlubíme. My vám přinášíme 5 důvodů, proč bychom neměli tento interval neustále zvyšovat a proč mytí vlasů příliš neodkládat.

Petra Čermáková
Petra Čermáková 08. 01. 2021 09:00

Pokud chcete mít zdravé a krásné vlasy, je důležité věnovat pozornost nejenom jejich pravidelnému mytí, ale i tomu, jak tento proces provádíte a s jakými přípravky.

1. Používání šamponu je zkrátka základní hygiena

Sebum, olejovitá tělní tekutina vylučovaná mazovými žlázami, je naším přírodním kondicionérem. Bez mytí se ale hromadí a mastí vlasy. Co je ještě horší, může se stát potravou pro mikrofaunu, vede k tvorbě lupů a může způsobit vypadávání vlasů. Dalším důvodem, proč si vlasy mýt, je usazování zbytků stylingových přípravků, které vlasy zatěžují. Pravidelným mytím ale všem těmto nešvarům předejdeme.

2. Jedná se stále o pokožku

Všichni víme, co se stane, když si nemyjeme obličej. Totéž platí i pro pokožku hlavy. Například suchý šampon na sebe váže olej, ale neodstraní ho. Všechny vlasové produkty, které používáme, je potřeba s odumřelou kůži odstraňovat. V opačném případě se začnou ucpávat vlasové folikuly, což může vést až k zánětu.

3. Vlasy jsou korunou krásy

Platí zde stejné pravidlo jako u pleťových krému – je potřeba najít ten správný. Použití toho pravého šamponu je alfou i omegou konečného stylingu. Rozhodujícím faktorem by mělo být hlavně to, jak moc naše pokožka hlavy produkuje olej a pot a zda je citlivá k podráždění. Vybírat také můžeme dle barvy, na trhu najdeme šampony vhodné pro blondýnky, brunetky, černovlásky i zrzky.

4. Zdraví vlasů začíná u kořínků

Pokud máte zdravé konečky, máte zdravé i vlasy. Platí to však i naopak. Vzhledem k tomu, že se pokožka hlavy obnovuje co 28 dnů, je potřeba odumřelé části odstraňovat. Navíc nám každý den vypadne asi 100 vlasů a 100 nových vlasů doroste. Je potřeba tak připravit novým vlasům co možná „nejúrodnější půdu“ pro růst.

5. Čisté vlasy více září

Už se vám to určitě stalo. Kolegové se vás zeptali, zda máte „nové vlasy“. Vy jste si je ale jen pořádně umyla a vyfoukala. Zářivost vlasů a čistota jdou ruku v ruce. Špatná hygiena naopak vede k tomu, že vlasy vypadají mdlé a bez života. A to žádná nechceme.

Důležitá rada na závěr

Vlasy je třeba si nejenom správně umýt, tedy s použitím vhodných a kvalitních přípravků, ale základem je i správné česání. Nikdy nečesejte mokré vlasy, tím je pouze poškozujete, natahujete a oslabujete. Vyčkejte až do chvíle, kdy jsou vlasy pouze vlhké. Pak na ně naneste přípravek pro rozčesávání mokrých vlasů, mohou to být různé kondicionéry, vlasové vody, speciální oleje, které jim dodají potřebou výživu. Minimalizujte fénování, žehlení i kulmování.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články