5 nejdůležitějších věcí o proteinu v těhotenství

5 nejdůležitějších věcí o proteinu v těhotenství
Zdroj: Shutterstock

Těhotenství je čas, kdy všechno roste a vyvíjí se, jak u miminka, tak u maminky. Tělo potřebuje extra živiny, aby všechno probíhalo hladce. Jak je to s bílkovinami neboli proteinem? Je nezbytný?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 26. 04. 2021 16:00

Máme pro vás 5 nejdůležitějších věcí, které byste měli vědět o proteinu v těhotenství.

Protein v těhotenství ochraňuje svaly

Protein je spojený hlavně se sportovci a pořádnými svaly. Nastávající maminky ale nemusí být zrovna kulturistky, aby denně potřebovaly řádnou dávku proteinu. Dostatek proteinu totiž pomáhá ochránit svalovou hmotu. Ovlivňuje i některé důležité hormony, růst placenty, dělohy i prsou.

Zajišťuje správný vývoj a růst miminka

Protein je stavební látka. Díky němu se lidský organismus vyvíjí správně. Aminokyseliny obsažené v proteinu pomáhají „postavit“ vaše miminko od jeho svalů až po mozek.

Málo nebo moc proteinu v těhotenství škodí

Když máte proteinu moc, zbytečně zatěžujete játra. Když je ho naopak málo, vaše miminko pomalu roste. Mohou se mu deformovat svaly nebo kosti. V extrémních případech může dojít i k potratu. S malým množství proteinu v těle se také tvoří málo železa, které je důležité pro správnou imunitu.

Doplnit protein je jednoduché

Chce to jen udělat pár změn v jídelníčku. Zařadit do něj libové maso, ryby, mléčné výrobky nebo vejce. Pokud vám maso nejede, můžete přidat tempeh nebo tofu.

Proteinová jídla v těhotenství ozdraví jídelníček

Můžete namítnout, že jde o dietu a ty by se v těhotenství držet neměly. Máte pravdu, KetoMix dietu jednoznačně nedoporučujeme v těhotenství, ani při kojení. Proteinovými jídly KetoMix ale můžete zpestřit svůj zdravý jídelníček. Proteinová tyčinka může být fajn svačinkou při čekání na ultrazvuk, proteinové nebo konjakové těstoviny zase zdravější přílohou. Vždy si ale hlídejte, kolik proteinu v těhotenství za den přijmete.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články