Dívejte se zase na svět takový, jaký je. Otestovali jsme pro vás torické kontaktní čočky

Dívejte se zase na svět takový, jaký je. Otestovali jsme pro vás torické kontaktní čočky
Zdroj: Alensa

Bolest hlavy, nejasné vidění, únava jako reakce na činnosti, které vyžadují přeostření zraku. Trápí vás něco z toho? Možná trpíte astigmatismem, který znepříjemňuje život až šedesáti procentům lidí, často přitom o tom ani nevědí. V redakci jsme pro vás zajistili testování kontaktních čoček, které vám mohou ulehčit život.

Speciální projekt
Speciální projekt 12. 11. 2021 11:30

Co je vlastně astigmatismus? Jde o oční vadu, kterou způsobuje asymetrie optické mohutnosti rohovky. Zdravá rohovka má pravidelný tvar a přes ni procházející světlo se láme stejně ve všech směrech. Oko postižené astigmatismem má však rohovku zakřivenou rozdílně v různých směrech a světlo se tak láme nestejnoměrně.

Vyberte si jednodenní či měsíční čočky

Zbavit se většiny nepříjemných projevů astigmatismu je možné díky torickým kontaktním čočkám. Na výběr jsou jak v denní, tak měsíční variantě. Měsíční čočku je třeba klasicky po vyndání z oka ponořit do roztoku, jednodenní čočka je vhodná třeba pro sportovce nebo při cestování. Jde o variantu, která je velmi hygienická, protože každý den sáhnete po novém páru čoček.

Balení MyDay® daily disposable toric obsahuje třicet jednodenních párů čoček. Jsou vyrobené z vysoce pohodlného silikon-hydrogelového materiálu a jejich design je upraven tak, aby bylo během nošení zamezeno jakýmkoli nežádoucím pohybům a rotaci na oku. Protože pro torické čočky je stabilní poloha na oku velmi důležitá.

Alensa

Součástí kontaktních čoček je UV filtr blokující 85 % UVA a 96 % UVB záření. I když je stupeň ochrany vysoký, kontaktní čočka nekryje celé oko. Pro kompletní ochranu očí proti UV záření je nutné nosit sluneční brýle.

Měsíční čočky Biofinity Toric se díky speciálnímu tvaru dokonale přizpůsobí oku a zajistí jasné a ostré vidění na dálku i na blízko.

Alensa

Měsíční kontaktní čočky Biofinity jsou určeny k dennímu způsobu nošení i k přespávání, a dokonce i k nepřetržitému nošení po dobu 30 dní a 29 nocí bez vyjmutí z oka. Tento způsob užívání ale musí být konzultován a doporučen očním specialistou.

Petra se bála sáhnout si do oka

Obě varianty čoček pro vás otestovala Petra. Dosud nosila pouze brýle a zajímalo jí, v čem jí kontaktní čočky usnadní život. Má dvě děti a je stále ve spěchu, a i když brýle potřebuje, občas je někam pohodí a potom je marně hledá v autě, v bytě anebo třeba na dně plné kabelky.

Pixabay

„Víc mě zaujaly denní čočky, nemusím se tak obávat, že mi děti čočky naložené v roztoku v pouzdře schovají nebo shodí z nočního stolku a zároveň mě nemusí trápit péče o čočky. Těším se třeba na to, jak si užiju lyžování nebo běhání bez brýlí,“ popisuje Petra.

Možná o čočkách dlouho uvažujete, ale obáváte se jejich aplikace do očí. Překonejte strach a vydejte se za specialistou optometristou či kontaktologem. Naučí vás čočky aplikovat a pomůže vám i s nejvhodnějším druhem, každý z nás má totiž unikátní tvar oka a zejména u torických čoček je potřeba vybrat ty správné. Potom už budete vkládání a vyjímání čoček ovládat jednoduchým grifem.

Přesně toho se bála i Petra, nakonec je však překvapená tím, jak snadno si aplikaci čoček osvojila. „Brýle ještě občas nosím, ale čočky preferuji. Strach jsem měla, protože mi to vždy připadalo velmi složité a sahat si do oka bylo něco, co mě zrovna nelákalo. Stačil menší trénink a teď to zvládám velmi snadno a hodně mi to usnadnilo život zejména s dětmi,“ raduje se Petra, která v redakci čočky otestovala.

Jak už bylo zmíněno, astigmatismem trpí až 60 procent lidí, ne každý však ví o tom, že tuto vadu zraku má. Může se tak stát kvůli nepřesné diagnostice, ale i proto, že lidé nechodí na pravidelné kontroly k očnímu lékaři a jejich vadu tak není možné odhalit.

Hodnocení

Lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články