Jaké jsou dopady pandemie na kvalitu života mazlíčků?

Jaké jsou dopady pandemie na kvalitu života mazlíčků?
Zdroj: Mars

Během lockdownu v sobě mnoho lidí objevilo lásku ke zvířatům. Osamělost a sociální izolace, kterou přinesla pandemická opatření, měla za následek zvýšený zájem o adopce psů i koček. V zahraničí se nyní potýkají s nedostatkem kapacit v útulcích, protože lidé se s návratem k životnímu stylu, na jaký byli zvyklí před pandemií, nezvládají postarat o nově nabyté mazlíčky. Jaký dopad měla pandemie na kvalitu života mazlíčků? Jak se změnilo chování majitelů zvířat a jak jsou na tom české útulky?

Speciální projekt
Speciální projekt 13. 10. 2022 14:59

Mnoho domácností si v průběhu pandemických let pořídilo domácího mazlíčka, jak vyplývá z průzkumu Nadace na ochranu zvířat. Tento trend se odrazil na odlivu psů z útulků, zařízení zaznamenala téměř 100% úspěšnost adopce psů. V roce 2021 pak počet adoptovaných zvířat klesl téměř o polovinu. Podobné statistiky uvádějí i neziskové organizace ze zahraničí. Během pandemie si pořídilo psa zhruba 23 milionů Američanů, ve Velké Británii přibyl čtyřnohý kamarád ve více než 3 milionech domácností. „Největší zájem byl během covidu především o menší plemena, která jsou vhodnější do bytu. Před pandemií se nám běžně stávalo, že lidé nechávali opuštěná zvířata před útulkem. Tento problém u nás už naštěstí skoro vymizel,“ říká Václav Steinbauer z útulku v pražské Tróji.

Útulky v ohrožení?

Po zrušení restrikcí a návratu zpátky do zaměstnání se mnoho domácností v zahraničí ocitlo v situaci, kdy se o své mazlíčky nedokázaly dále postarat, a přechod do postpandemického života je donutil odložit zvířata do útulku. Spousta provozovatelů těchto zařízení se proto ocitla na hranici svých kapacit. Jak vypadá situace v českých útulcích? „V našem zařízení zájem o adopci pejsků neklesl, a ani moji kolegové z dalších útulků nehlásí přeplněné kapacity. Myslím, že dnešní doba je daleko víc flexibilní a lidé mají díky práci z domova nebo možnosti vzít si mazlíčka do kanceláře více příležitostí, jak s pejskem trávit čas. Zvířata tak nemusí zůstávat doma opuštěná, jsou šťastná, že mohou být se svým páníčkem, a eliminují se tak problémy spojené s jejich chováním,“ vysvětluje Václav Steinbauer z trojského útulku.

Podle něj se lidé před covidem zbavovali pejsků daleko častěji, zejména po prázdninách. „Děti se vracely zpátky do školy, lidé do práce a mnozí najednou zjistili, že na zvíře už nemají čas. Tento fenomén prázdninových psů jsme již dlouho nezaznamenali. V ojedinělých případech máme pejsky v útulku delší dobu, třeba dva roky. Většinou je to způsobeno zdlouhavým dědickým řízením nebo nepředvídatelnými rodinnými událostmi,“ doplňuje Václav Steinbauer.

Nelegálnímu obchodu se zvířaty napomohla pandemie koronaviru

Zvýšená poptávka zejména po štěňatech během pandemie měla za následek i další aspekt – nárůst ilegálního obchodu se zvířaty, a to zejména ve východní Evropě, odkud se zvířata prodávají i na Západ. Zahraniční zdroje uvádějí 260% meziroční nárůst zabavených štěňat na hranicích Spojeného království, exponenciální růst obchodu se zvířaty zaznamenaly i další evropské státy. Prodejci velmi často neuvádějí identifikační doklady či potvrzení o vakcinaci zvířete. Data od neziskové organizace OIPA (2016) odhadují, že jedno z pěti štěňat zakoupených online zemře dříve, než dosáhne věku šesti měsíců, zatímco u dalších 12 % se rozvinou vážné a finančně nákladné dlouhodobé zdravotní problémy. Ilegální štěňata se chovají v nehumánních podmínkách a velmi často se u nich projevují poruchy chování, což některé majitele vede k tomu, že je po několika měsících odloží do útulku.

Začátkem října si připomínáme Světový den zvířat

4. října si každoročně připomínáme Světový den zvířat, tedy den na podporu práv zvířat. Datum připadá na svátek sv. Františka z Assisi, patrona ekologie a zvířat. Svátkem si připomínáme, že zvířata jsou součástí našich životů a měli bychom se snažit vytvořit jim takové podmínky, které pro ně budou přívětivé. Chování lidí má totiž značný vliv na kvalitu zvířecího života. „Přispět ke spokojenému životu zvířat může každý. V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak pomoci, a to například formou finančního daru, dobrovolnictví či materiální pomoci útulkům. Ve společnosti Mars věříme, že si každý domácí mazlíček zaslouží milující domov. Naším dlouhodobým cílem je efektivní podpora útulků, edukace ohledně zodpovědných adopcí a osvěta nových majitelů. Chceme vysvětlovat, jak by péče o mazlíčky měla správně vypadat,“ říká Lenka Kroupová, Portfolio Manager Cat & Perfect Fit | Mars Central Europe.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články