Reprezentovala Česko ve snowboardovém pravěku, dnes zlepšuje lidem imunitu

Reprezentovala Česko ve snowboardovém pravěku, dnes zlepšuje lidem imunitu
Zdroj: Zuzana Jusková/SimpleBiotix

Zuzana Jusková, ve sportovním světě dobře známá jako Zuzana Tomčíková, patřila mezi naše nejslavnější reprezentační snowboardistky. Se snowboardingem začala až v osmnácti letech, ale stačily ji pouhé čtyři roky k tomu, aby své dovednosti vypilovala na takovou úroveň, že zkusila i závodit. Od té doby sklízela jeden úspěch za druhým na nejrůznějších šampionátech v České republice i v zahraničí. V současné chvíli už přesáhla věk pro vrcholový sport, ale u rekreačního sportování stále zůstává. Mimo to pomáhá lidem vlastní probiotickou kúrou získat ztracenou energii a odstranit potíže s imunitou. Její přípravek SimpleBiotix lze nyní výhodně zakoupit na Hithitu.

Redaktor
Redaktor 30. 11. 2020 16:40

Máte za sebou úspěšnou sportovní kariéru, jaké byly vaše začátky a proč jste si vybrala právě snowboarding?

Jezdit na prkně jsem začala poměrně pozdě až v 18 letech, o to víc mně to učarovalo. Byla to láska na první pohled - svobodná jízda v prašanu, carvingové oblouky na upravené sjezdovce a první pokusy o velké skoky… K tomu uvolněná atmosféra a kamarádství, které s snowboardisty všechny spojovalo. Jako malá jsem dělala spousty jiných sportů, třeba gymnastiku, softball, lyžování… Vše dohromady se ukázalo jako skvělá průprava právě pro snowboard. Začínala jsem s freestyle snowboardingem, ale pak jsem v sobě objevila talent na snowboardcross.

Na vaší kariéře bylo mimo jiné pozoruhodné i to, že jste začala závodit na U-rampě a pak přesedlala právě na snowboardcross. Jak se to stalo?

V době, když jsem se závoděním začínala byly pouze freestylové disciplíny (U-rampa a slope style) a alpine disciplíny (tedy slalom a obří slalom). Snowboardcross je kombinací freestyle a alpine a vznikl až později. Budoucí snowboardcrossaři se tedy rekrutovali vždy buď z takzvaných freestylistů (ježdění v měkkých botách s vázáním) nebo ze slalomářů (tvrdé vázání a boty přeskáče). Například olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková také začínala závodit na freestylových závodech.

Zuzana Jusková/SimpleBiotix

Co vás bavilo více?

V U-rampě jsem se naučila skvěle cítit terén a získala jsem kontrolu nad prknem. To se mi pak náramně hodilo právě ve snowboardcrossu. Bavilo mě volné ježdění v U-rampě, ale závody jsem milovala právě ve snowboardcrossu. Učarovala mi atmosféra na startu, kde stojíte po boku ostatních soupeřů. Jakmile spadne startovací zařízení, od prvního skoku až do poslední zatáčky, vždy víte, jak na tom jste. Jestli vyhráváte nebo ztrácíte. Vaši soupeři vám dávají okamžitou zpětnou vazbu. Radost v cíli, po vyhraném závodě byla vždy velmi spontánní.

Co považujete za vaše největší sportovní úspěchy?

Mezi moje úspěchy patří řádka titulů mistryně republiky, vítěz závodu Evropského poháru v rakouském Nauders nebo celková 13. příčka v celosvětovém žebříčku ISF (tehdy ještě mezinárodní snowboardové asociace). To už je ale opravdu dávno - téměř 20 let…

Nejdříve vrcholový sport, teď máte doma dvě děti, pracujete, stále sportujete, zkrátka celý život jste v jednom zápřahu, kde berete energii?

Od malička jsem byla takový neposeda, nevydržím nikdy dlouho sedět na jednom místě…Když se dlouho nic neděje, jsem z toho celá nesvá. Teď, když vidím vyrůstat mé dvě dcery, tak je mi jasné, že ta mladší to má po mě. Zároveň, jak léta plynou, tak i ta energie se trochu vytrácí. Do některých věcí, které jsem dřív dělala bezmyšlenkovitě a šla jsem do nich po hlavě, se mi už často nechce. Často jsem přemýšlela nad tím, co přesně je v těle potřeba změnit, aby se mi vrátila energie a cítila jsem se jako dříve. Takhle jsem došla až k výrobě SimpleBiotix a musím přiznat, že v tuhle chvíli na té mojí energii mají velký podíl.

Zuzana Jusková/SimpleBiotix

Tak jste se dostala k myšlence začít vyrábět "vlastní" probiotickou kúru?

Znáte to rčení, hlava by chtěla, ale tělo už nemůže? Tak s tím jsem se nechtěla smířit. Sport je vášeň na celý život, ale v jednu chvíli dospějete do momentu, kdy už vaše tělo neposlouchá jako dřív. Hledáte cestu, jak z toho ven. Začnete jíst zdravě, cvičit jógu, omezíte party a celkově se o sebe víc staráte. Ale stačí to? S Richardem Gaspim” Gasperotti, který je extrémní cyklista, jsme si položili otázku: Co přesně musíme v těle změnit, aby se nám vrátila energie a my se cítili jako dřív? Gaspi oslovil předního českého mikrobiologa RNDr. Petra Ryšávku, který mu odhalil, že tajemství zdravého a spokojeného života se může ukrývat ve střevech. Na základě toho jsme pak začali pracovat na výrobě SimpleBiotix.

Co všechno střeva ovlivňují a jak to funguje?

Naše střeva ovlivňují věci, o kterých třeba ani nevíme. Určitě by nikoho nenapadlo, že i našš momentální nálada, může být právě odrazem toho, co se nám děje ve střevech. Existuje tu takzvaná osa střevo - mozek”, která tohle vysvětluje. Ve střevech se skrývá také až 70 % naší imunity. Když máme tedy v bříšku jako v pokojíčku, odráží se to v celém našem organismu, zdravotním stavu i psychické pohodě.

Jak probíhal vývoj vašeho probiotického produktu?

Záměr byl od začátku jasný: kvalitními probiotiky oživíme střevní mikroflóru a přidáme blahodárné mikronizované látky, které se díky tomu vyčištěnému” střevu daleko lépe vstřebají do našeho organismu. Vědecký tým v Brně sestavil dvě dávky: Ranní Aktivátor a Večerní Regenerátor. Vše uzavřeli do jedinečné hliníkové piksly s desikantem, která zajišťuje kvalitní uchování živých kultur stálostí svého prostředí. A SimpleBiotix bylo na světě.

Proč je Simplebiotix dvoufázový? Rozhodně to u probiotik není standard…

SimpleBiotix právě nejsou jen ta probiotika. Ráno SimpleBiotix dodá do střev probiotika o 13 kmenech a 8 miliardách živých bakterií a kombinaci hořčíku, kyseliny listové a extraktu ze zeleného čaje, která chrání celý den. Večerní kapsle zregeneruje tělo během spánku, dodává kolostrum, extrakt z chmele, lecitin a Inulin jako potravu pro přátelské probiotické bakterie.

Zuzana Jusková/SimpleBiotix

Probiotika se většinou berou spíš jako doplňky k antibiotikům, proč by je ale měl brát člověk pravidelně nebo dokonce preventivně?

Užívání antibiotik, především opakovaně, je v podstatě poprava přátelských bakterií, které žijí v našich střevech. Nicméi strava a životní styl se odrážejí na složení střevního mikrobiomu. V dnešní době je těžké zajistit optimální přísun probiotických bakterií z běžné stravy. Proto se přechod na zdravý životní styl podpořený funkční probiotickou kúrou projeví nejen v trávení ale i v kvalitě života, přísunu energie a na náladě. O to přece jde: mít radost ze života!

Mnoho lidí věří, že stačí jíst jogurty, protože tam přece probiotické kultury jsou. V reklamách i na obalech těchto výrobků čteme o milionech probiotických bakterií a živých kulturách. Jak to je?

Jsou to živé kultury a největším problémem je ty správné přátelské bakterie dostat na své místo. Zajistit, aby se tam uchytily, mohly se dále množit a soupeřit s těmi nepřátelskými. Obávám se, že dnes už jsou naše střeva tak zaneřáděna”, že pouze jogurt a občas kysané zelí prostě nestačí.

Máte nějaké konkrétní příběhy lidí, kterým SimpleBiotix pomohl?

Těch příběhů je už celkem dost a jsou pro nás hlavním motorem, který nás pohání v hledání těch nejlepších přátelských bakterií i ve snaze vyvíjet udržitelný a kvalitní produkt. Někdo si SimpleBiotix pochvaluje s tím, že má více energie a ráno se mu lépe vstává. Starší lidé mi volají, objednávají SimpleBiotix znova, protože jim pomáhá se zažíváním, trávením a vyprazdňováním. Dalším zákazníkům se třeba vyřešily problémy s nadýmáním a plynatostí. Jak už jsem říkala, vliv střevního mikrobiomu na naše životy je větší, než jsme si doposud mysleli. Jeho studium je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví a vědci neustále odhalují další možné souvislosti a vztahy. Proto je zatím těžké předpovídat, kam až nás péče o střeva může dovést. Ale je jasné, že postarat se o ty přátelské breberky je správné.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články