Správná péče o zuby začíná u kartáčku. Obrovským pomocníkem je ten sonický

Správná péče o zuby začíná u kartáčku. Obrovským pomocníkem je ten sonický
Zdroj: TrueLife

Nejen dobře padnoucí oblek či kostým, kvalitní aktovka či kabelka a dobré auto, jsou naší vizitkou. Zazářit můžeme i díky dokonale opečovávanému chrupu. Podle dentální hygienistky Šárky Havlíčkové, DiS., ambasadorky značky TrueLife, je mnoho důvodů, proč o zuby pečovat.

Speciální projekt
Speciální projekt 02. 11. 2022 07:30

Řekla byste, že se přístup Čechů k zubní hygieně v průběhu let zlepšuje a přestávají ji považovat za módní záležitost?

Ano, naštěstí se za posledních 15let zlepšil přístup pacienta k dentálnímu zdraví. Většina již dochází z vlastního přesvědčení nebo dobrovolně na doporučení lékaře. Před těmi deseti lety, co jsem začínala, to bylo spíše z donucení.

Jak byste shrnula význam dentální hygieny na celkové zdraví?

Jelikož jsou ústa takovou pomyslnou branou do našeho těla, tak to považuji za jeden z nejdůležitějších orgánu, o který bychom se měli starat. Pokud nemáme v pořádku dásně a zuby, tak můžeme mít brzy problém s celkovým zdravím.

Dalo by se říci, že ti, co chodí na zubní hygienu, předcházejí výdajům za návštěvy u zubních lékařů, například za výplně?

Určitě, jelikož se pacient naučí starat o svoji dutinu ústní, jeho stav dásní a zubů se zlepší a tím předchází vrtání, popř. bolestivým zánětům. Často je i dentální hygienistka první v nálezu kazu a může pacienta včas odeslat ke svému stomatologovi.

S jakým typem potíží se u svých pacientů setkáváte nejčastěji? Pozorujete nějaké po-covidové změny u svých pacientů?

Někteří pacienti si stěžují na celkové zhoršení zdrav. Stavu, obtíže s dýcháním, únavu, ale i na zvýšenou krvácivost dásní po prodělaném covidu. Také jich hodně během covidu přestalo docházet a začali opět chodit po 2-3 lech, což jim samozřejmě nepomohlo, ale chápu jejich strach.

Jakou největší chybu děláme při péči o zuby? Čemu se vyvarovat?

Často se setkávám s chybou v technice čištění. Pacienti většinou nedočišťují v oblasti krčku a tím nedochází k masáži dásní. Plak zde ulpívá, vznikají kazy a zánět dásní. Vyvarovat bychom se měli také agresivním ústním vodám a zubním pastám, co nám slibují zastavení krvácení dásní.

Jaké pomůcky pro zubní hygienu by měl mít doma každý?

Potřebujeme správný zubní kartáček, manuální nebo ještě lépe sonický. Mezizubní kartáčky, popřípadě jednosvazkový kartáček. V každém případě je dobré, řídit se tím, co nám doporučí dentální hygienista.

Je pravda, že sonickým kartáčkem ústa vyčistíme za kratší čas než manuálním, a hlavně rychleji?

Sonický kartáček je velkým pomocníkem, kterého doporučuji svým pacientům. Pomáhá nám k důkladnější hygieně za kratší čas. Dnes jsou navíc k dostání i velice kvalitní za dostupnou cenu. 

Můžeme pomocí sonického kartáčku dosáhnout bělejších zubů?

Při pravidelném čištění sonickým kartáčkem docílíme určitě bělejšího a zářivějšího úsměvu. Sonický kartáček totiž umí odstranit pigmenty, které manuální kartáček odstranit nedokáže.

Co si myslíte o bělících zubních pastách? Jsou bezpečné?

Bělící zubní pasty často slibují vybělení, což už rovnou pacientům říkám, že nedokáží. Mohou odstranit pigmentace, ale nezmění vaši barvu zubu. To dokáže pouze chemické ordinační nebo domácí bělení. Pasta by neměla obsahovat abrazivní složky a určitě ji nedoporučuji používat dlouhodobě.

A co ústní sprchy? Kvitujete je? Vystačíme si pouze s ústní sprchou anebo se mezizubním kartáčkům a nitím stejně nevyhneme? 

Ústní sprchy doporučuji pacientům s rovnátky nebo s většími mezerami mezi zuby. Stoprocentně ale nenahradí mezizubní kartáčky.

Kdybyste měla vybrat jeden nejzákladnější nástroj v péči o čistá ústa, který by to byl?

Sonický kartáček.

Podle čeho sonický kartáček vybírat, na co se zaměřit?

Zaměřila bych se na sílu, množství kmitů za minutu, vhodné je 70-80 tis. Také výdrž baterie a dostupná cena.

Když už jsme si sonický kartáček pořídili, jak jako laik poznáme, že jsme zakoupili ten vhodný?

Hlavice kartáčku by měla fungovat konstantní rychlostí při kontaktu se zuby. Po čištění sonickým kartáčkem bychom měli mít příjemný pocit v ústech. Pokud si však stále nejsme jisti, můžeme ho donést na dentální hygienu a zkonzultovat s odborníkem.

Pořízení sonického kartáčku je finančně náročnější než nákup obyčejného kartáčku, dovedeme vyjmenovat argumenty, proč by nás investice do sonického kartáčku neměla odradit?

U sonického kartáčku jde pouze o počáteční investici. Dokupování náhradních hlavic není dražší než nákup manuálního kartáčku. Jedna hlavice vydrží po celou dobu 3 měsíců. Nutno také zmínit, že kvalitnějším čištěním, pacient ušetří na ošetření u stomatologa.

V čem je rozdíl mezi sonickým a rotačním kartáčkem? Jaká rizika mohou vzniknout používáním rotačního kartáčku?

Sonický kartáček funguje na bázi vibrací, rotační rotuje nebo také osciluje. Oba patří do skupiny elektrických kartáčků. U sonického přikládáme hlavici na linii dásní v úhlu 45st a posouváme, necháváme jej pracovat už jen pomocí vibrací, nanejvýš můžeme přidat stíravý pohyb od dásně k zubu. U rotačního přikládáme hlavici na kousací plošky a nakláníme ze strany na stranu. Což znamená, že jeho největší nevýhodou je nedočišťování plaku u krčku tzn. riziko tvorby kazu nebo může dráždění dásně, čímž dochází k jejímu ústupu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články