7 věcí, které je dobré vědět před tím, než půjdete na botox

7 věcí, které je dobré vědět před tím, než půjdete na botox
Zdroj: Perfect Clinic
Botulotoxin neboli botulin je přírodní látka, která je ale vyráběná chemicky pod různými názvy.Aplikace botoxu patří k nejběžnějším úkonům na poli estetické medicíny.Pokud podstoupíte aplikaci botulotoxinu, musíte počítat s tím, že efekt vydrží jen 3 až 5 měsíců.Výsledný efekt je zřejmý.+ 2 fotky+ 3 fotky

Odstraní vějířkovité vrásky od smíchu kolem očí, uvolní vrásky od mračení nad kořenem nosu, redukuje vrásky na čele, ale také vás zbaví nežádoucího nadměrného pocení. Aplikace botulotoxinu patří k nejvíce populárním zákrokům v oblasti anti-agingu. Dříve byla považována pouze za marnotratnost bohatých dam, nyní ale patří k nejběžnějším úkonům na poli estetické medicíny. Pokud přemýšlíte o tom, jestli botox podstoupit, je však dobré předem vědět důležitá fakta a pro a proti.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 14. 04. 2019 18:00

Jak to vlastně funguje

Botulotoxin neboli botulin je přírodní látka, která je ale vyráběná chemicky pod různými názvy, jako je Dysport či právě Botox. Působí tak, že vyřadí z činnosti nervové zakončení napojené na konkrétní sval, který svou pohybovou aktivitou utváří záhyby v kůži, tedy vrásku. Sval se následně uvolní a toto uvolnění se na kůži projeví jako vyhlazení vrásky.

Vrásky nezmizí navždy

Pokud podstoupíte aplikaci botulotoxinu, tak se jedná o přechodný efekt, který vydrží 3 až 5 měsíců. Záleží na lokalitě a intenzitě materiálů. Není to tedy navždy, jak si mnozí myslí. Takže když s výsledkem nejste spokojeni, víte, že za pár měsíců účinek zmizí. Na druhou stranu je třeba k udržení výsledku zákrok jednou za čas opakovat a počítat s finančními náklady.

Efekt je vidět až za pár dní

Pokud jste si nechali vyhladit obličej, a druhý den máte stále v ošetřené oblasti vrásky, tak ještě, než začnete vytáčet číslo svého dermatologa, počkejte dva až tři dny, kdy by měl efekt začít nastupovat. Do týdne je pak výsledek stoprocentní.

Ano, trochu to píchne

Krása trochu bolí, dalo by se říct. Velké bolesti se ale obávat nemusíte. Jedná se o injekční aplikaci, takže trochu to píchne, ale vše se dá vydržet i bez použití speciálního anestetického krému, který místo znecitliví.  Navíc zákrok je prováděn těmi nejtenčími jehlami, takže ve většině případů nebývá po zákroku ani modřinka.

Nepředklánět se…

Aplikace botulotoxinu není náročná a většina lidí se bezprostředně po zákroku může vrátit ke svým běžným činnostem. Důležité je pouze osm hodin po aplikaci se nepředklánět a neuléhat, případně spát s podloženými zády, aby se aplikovaná látka v tkáni nepřemístila. Týden byste měli vynechat solárium, návštěvu kosmetičky a masáže. A samozřejmě ošetřované plochy neškrábat či jinak nedráždit.

V jakém věku je nejlepší začít?

„Přesná věková hranice neexistuje, jedná se o individuální věc. Samozřejmě nemá smysl, aby chodili lidé na botox ve dvaceti, ale na druhou stranu začínat s jeho injekcemi například až v padesáti letech může být také zbytečné. Důležité je vrásku podchytit, když se vytvoří při mimice obličeje (např. při mračení čela), a pak zase po narovnání čela zmizí. Pokud je vráska již vidět i mimo mimiku, tak bohužel botulotoxin příliš nepomůže a je nutné pro vyhlazení používat i další zákroky, zejména injekční aplikaci výplní,“ říká MUDr. Petra Moravcová z Perfect Clinic.

Botox proti pocení není škodlivý

V poslední době je trendem si proti pocení dopomáhat nejen antiperspiranty, ale i aplikací botulotoxinu. „V případě celkového nadměrného pocení je třeba provést vyšetření na některé z možných onemocnění. Může se jednat například o onemocnění štítné žlázy, u nočního pocení je třeba vyloučit onkologické onemocnění. Pokud se však pocení vyskytuje pouze místně, jedná se obvykle o nepříjemný estetický a společenský problém, jehož odstraněním organismus nijak netrpí. Za prvé si tělo samo dokáže poradit a v případě blokace botulotoxinem jedné oblasti, kde jsou potní žlázy čili podpaží, svede vypocování do zbylých partií těla. Tudíž žádné přirozené cesty v těle 'nezamkneme'.  A za druhé se jedná o dávky botulotoxinu v množství, které není pro organismus toxické,“ dodává MUDr. Petra Moravcová.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články