Američanka (15) porazila rakovinu kosti a znovu exceluje na tanečním parketu – s nohou přišitou obráceně

Gabi Shull zvolila netypický zákrok po amputaci pravé nohy.
Zdroj: Mailonline.com

Naděje umírá poslední – toto rčení je až děsivě pravdivé v příběhu Gabi Shull. V 11 letech rodačce z Missouri diagnostikovali rakovinu kosti, která jí vzala její životní vášeň – tanec. Naštěstí jen dočasně. Dnes je jí 15 let, má za sebou řadu soutěží a inspiruje děti z celého světa. To díky noze přišité obráceně.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 11. 2016 16:27

Gabi se věnovala baletu tři roky, když jí diagnostikovali rakovinu kosti. Že něco není v pořádku, naznačila dlouhá rekonvalescence z pádu na kluzišti. Rodiče si zprvu mysleli, že je koleno jen pohmožděné. Když ale ani po dvou týdnech bolest neustoupila, rozhodli se vzít Gabi do nemocnice.

Ani lékaři neměli zpočátku důvod myslet si, že jde o něco vážného. Byli přesvědčeni, že Gabi utrpěla tzv. únavovou (opakovanou) zlomeninu. Snímky z magnetické rezonance však ukázaly pravdu – nádor v koleni.

Youtube.com

Bez otálení Gabi přistoupila na 13týdenní chemoterapii, aby se nádor zmenšil do velikosti, kdy ho bylo možné operovat. Ještě předtím si ale musela vybrat typ zákroku. Zvolila netypický – zvaný „rotationplasty“.

 „Mluvili jsme o tom s Gabi a začali se dívat na videa dětí, jak po tomto zákroku jezdí na kolečkových bruslích, šplhají do hor nebo jezdí na vodních lyžích,“ prozradila serveru Mail Online Debbie Shull, matka Gabi.

„Vzali mi koleno, v němž byla rakovina, a spodní část nohy otočili o 180 stupňů a znovu ji připevnili ke stehnu,“ řekla Gabi ve videu pro BBC. Její kotník tak nahradil kolenní kloub. Takových operací se ve Spojených státech uskuteční kolem deseti ročně.

Dailymail.co.uk

„Operace mi dovolila tančit, bruslit, jezdit na kolečkových bruslích, šplhat po horách. Nijak mě neomezuje, díky čemuž můžu dělat, co chci.“

Rekonvalescence ale nebyla jednoduchá. Pohyb s protézou bolel. „Trvalo mi asi rok a musela jsem podstoupit několik osobních cvičení s trenérem, abych udělala první kroky bez asistence, a další rok, abych znovu tančila na pódiu.“

Dailymail.co.uk

Nyní je Gabi zpět ve hře – tančí jako o život (i závodně) a aktivně se zapojuje do kampaní na podporu boje proti rakovině. Je inspirací nejen pro děti s podobnou nemocí, ale i zdravé vrstevníky či lektory tance.

A touží v tom pokračovat i v budoucnu – jen jako dětská lékařka, zdravotní sestra nebo vědkyně, aby pomohla najít lék proti rakovině.

„Kdybych měla porazit rakovinu, mít místo nohy protézu a musela se učit všechno znovu, udělala bych pro to všechno,“ doplnila malá bojovnice.

Zdroj: Mail Online / BBC

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články