Devatenáct důvodů proč používat menstruační kalhotky

Devatenáct důvodů proč používat menstruační kalhotky
Zdroj: Ecomodi

Určitě jste o nich slyšely, možná o nich přemýšlíte, ale stále váháte. I když je téma menstruace stále tak trochu tabu, menstruační kalhotky jsou hit! Šetrné jsou totiž nejen k přírodě, ale i k vaší peněžence.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 01. 02. 2023 17:00

1. Větší komfort a pohodlí

Oproti běžným hygienickým potřebám nabízí menstruační kalhotky větší komfort a příjemné pohodlí.

2. Pocit sucha

Máte opravdu pocit sucha, krev nebo moč je zadržovaná ve vnitřní vrstvě kalhotek. Nebudete pociťovat žádné vlhko.

3. Vydrží celý den

Kalhotky můžete mít na sobě celý den. Je ale potřeba vybrat vhodnou sací třídu podle nabídky prodejce a podle síly vaší menstruace.

4. Pohodlí i během cestování

Ani při cestování se nemusíte strachovat, kam s použitými kalhotkami. Když je budete muset měnit, ty použité jednoduše dáte do nepromokavé taštičky na zip.

5. Opakované použití

Kalhotky jednoduše propláchnete a vyperete a pak jsou připravené k opětovnému použití.

6. Vysoká savost

Menstruační kalhotky opravdu pojmou více tekutiny než běžné tampóny.

7. Přirozené pro tělo

Krev může volně odtékat a není zadržovaná uvnitř, jako v případě tampónů nebo kalíšků.

8. Komfortní v noci

Obzvlášť komfortní jsou menstruační kalhotky v noci. Oceníte to, když se často na posteli převalujete. Je dobré pro použití v noci vybrat pohodlný střih podle vašich potřeb.

9. Inkontinenční kalhotky

Menstruační kalhotky fungují také jako inkontinenční kalhotky.

10. Dlouhá životnost

Vydrží až 3 roky používání.

11. Bez zápachu a bakterií

Na menstruační kalhotky se používají antibakteriální a proti-zápachové materiály.

12. Eko-friendly

Podpoříte ekologii a udržitelné využívání zdrojů.

13. Snadné na údržbu

Kvalitní menstruační kalhotky se snadno perou i suší. Ale pozor, každý výrobce uvádí jinou údržbu! Některé kalhotky můžete sušit mnoha způsoby a jiné ne.

14. Zdravotně nezávadné

Na menstruační kalhotky se používají zdravotně nezávadné materiály.

15. Vhodné po porodu

Doporučujeme pro maminky po porodu.

16. Jsou nenápadné

Nikdo nepozná, že na sobě máte menstruační kalhotky. Tloušťka kalhotek v klínu je jen 2-4 mm.

17. Praktické i pro sportovce

Můžete používat při sportu, například při běhání, sportovním tanci, fitness atd. Kalhotky s kvalitní gumou vám nebudou padat ani se posouvat.

18. Dostupné i s velmi kvalitními materiály

Ušité z opravdu příjemných materiálů, například to může být oblíbená bambusová viskóza, která v létě chladí, je vzdušná a v zimě se přizpůsobí teplotě vašeho těla. Bambus je obecně vhodný pro citlivou pleť. Naopak nylon je sice levný materiál a populární například pro plavky, ale není vhodný pro menstruační kalhotky. Více se o bambusových menstruačních kalhotkách dočtete zde: Proč je bambus vhodná látka na menstruační kalhotky.

19. Mnoho různých střihů a barev

Někteří výrobci nabízejí velikosti od XXS (vhodné například pro děti nebo náctileté slečny ještě na základní škole) ale i velikosti 5XL. Až 10 velikostí nabízí například výrobce menstruačních kalhotek Ecomodi

Nevýhody menstruačních kalhotek

1. Počáteční investice

Menstruační kalhotky jsou dražší než jednorázové vložky. Navíc je vhodné si postupně nakoupit 5-10 kalhotek, které pak střídáte podle období menstruace nebo podle toho, zda je používáte doma, na cestách, v práci, nebo v noci. Počáteční vyšší investice se vám postupně vrátí. Někteří prodejci nabízejí množstevní slevy a rozumné ceny, takže dokážete nakoupit velmi kvalitní bambusové menstruační kalhotky za cenu kolem 300-400 Kč za kus.

2. Nutnost šetrného praní a sušení

Jestli chcete, aby kalhotky měly požadovanou životnost, je potřeba se při praní a sušení řídit pokyny výrobce. Co se týče sušení, někteří výrobci nabízejí kvalitní menstruační kalhotky, které se suší stejně jako běžné spodní prádlo, to znamená šetrně v sušičce, na topení nebo venku na slunci. Platí to například o již zmíněných menstruačních kalhotkách Ecomodi.

menstruační kalhotky

Kontaktní rychloschnoucí savá vrstva

6 častých problémů vložek a tampónů, které řeší používání menstruačních kalhotek

  1. Jsou vyráběné za použití barviv a chemických látek, které mohou podráždit citlivou pokožku na intimních místech, ale mohou se také dostat do organismu.
  2. Mohou přispívat k menstruačním bolestem a křečím.
  3. Pokud používáte tampóny, tak je zde určité riziko syndromu toxického šoku
  4. Tampóny mají extrémně rychlou savost a mohou dráždit a vysušovat sliznici
  5. Ekologická zátěž vyplývající nejen z výroby, ale také ze vznikajícího odpadu.
  6. Používání tampónů a vložek je pro mnohé ženy nepohodlné.

Jaké menstruační kalhotky koupit

Pokud přemýšlíte o nákupu prvních menstruačních kalhotek, nespěchejte a prozkoumejte, jaké produkty nabízejí různí výrobci. Na trhu je totiž velké množství menstruačních kalhotek s velmi rozdílnou kvalitou: od těch velmi nekvalitních z Číny za stovku, až po vysoce kvalitní menstruační kalhotky z prémiových materiálů a s výběrem několika sacích tříd. Je sice lákavé koupit si menstruační kalhotky za pár korun, ale po takovém nákupu následuje obvykle zklamání a přesvědčení, že menstruační kalhotky vlastně nefungují. Naopak koupí kvalitních kalhotek od zavedených značek neuděláte chybu a budete překvapené, jak menstruační kalhotky dobře fungují a jak jsou pohodlné. Jistě vám budou sloužit i několik let.

Na vysoké kvalitě svých výrobků si zakládá například český výrobce menstruačních kalhotek Ecomodi.cz. A nakonec některé ženy kombinují různé menstruační pomůcky, takže používají jak kalhotky, tak i vložky či tampóny.

Je dobře, že trh s menstruačními pomůckami je dostatečně konkurenční, protože to vede k neustálému vylepšování a zavádění novinek. Ty pak nám ženám pomáhají naše dny lépe zvládat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články