Karel Kryl by oslavil 76. narozeniny: Emigroval do Německa na dvacet let, před nečekanou smrtí se chtěl usmířit s blízkými

Karel Kryl byl československý písničkář a básník, hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu v letech 1963–1989.
Zdroj: Profimedia.cz
Karel Kryl byl československý písničkář a básník, hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu v letech 1963–1989.Mnohé jeho písně zlidověly a staly se z nich symboly boje proti totalitní moci. Po roce 1989 dále v rozhovorech pro média a ve své tvorbě komentoval dění ve společnosti.  Psal si vlastní hudbu i texty, v jeho repertoáru byly jak satirické nebo vážné písně reflektující společnost, tak poetické a melancholické balady.+ 1 fotka+ 2 fotky

Přezdívalo se mu básník s kytarou. Narodil se v Kroměříži do rodiny významného továrníka. Jeho otec vlastnil tiskařský podnik, který ale zlikvidovali komunisté a Krylovi o všechno přišli. Tato zkušenost vyvolala v malém Karlovi nevoli vůči režimu, která mu zůstala po celý život.

Petra Járková
Petra Járková 12. 04. 2020 08:00

Díky zlovůli komunistů, kteří rodinu připravili o majetek, se zjevil rebelantský duch Karla Kryla. Stal se z něj ostrý odpůrce režimu a tvůrce jedné z nejznámějších písní kritizujících komunismus.

Začátky s beatovou kapelou

Dětství prožil v Novém Jičíně a následně nastoupil do Bechyně na Střední keramickou školu. Poté nastoupil na vojnu a začal vystupovat s beatovou skupinou Bluesmeni.

Symbol proti invazi

Necelý rok po vpádu vojsk Varšavské smlouvy vydal Kryl své první album, jehož klíčovou písní je Bratříčku, zavírej vrátka. Tato skladba se stala symbolem odporu proti invazi.

První emigrace

V roce 1969 odjíždí do Německé spolkové republiky, kde dostává politický azyl a zůstává zde žít dalších dvacet let. Vydává desky a nelegálně je šíří do Československa. Lidé ho milují a jeho písně jsou pro ně symbolem touhy po svobodě.

Druhá emigrace

Domů se písničkář vrací až v roce 1989, kdy zažívá euforii ze sametové revoluce. Z té však brzy vystřízliví a už roku 1990 uveřejňuje kritickou píseň Sametové jaro. Následuje píseň Demokracie, která ale nezaznamená valný zájem a Kryl podruhé odchází do Německa.

Nečekaná smrt

Před padesátými narozeninami zpytuje zpěvák svědomí a chce se usmířit s blízkými na Moravě, ale bohužel to nestihne. Na začátku března roku 1994 nečekaně umírá na infarkt.

NA KARLA KRYLA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články