Kouzelný svět hobitů, elfů, trpaslíků a draků: Od smrti uctívaného Tolkiena uplyne 47 let

John Ronald Reuel Tolkien vydal Hobita na popud svého bývalého studenta.
Zdroj: wikipedia
Mladý J. R. R. Tolkien. V první světové válce se zúčastnil bitvy u Sommy.Vždy rád vymýšlel příběhy pro své čtyři děti – tak vznikla také jeho první kniha ze Středozemě.„Kéž bych ten prsten nedostal. Nic z toho by se nestalo. To chtějí všichni, kdo prožívají trápení. O tom ale oni nerozhodují. My rozhodujeme pouze o tom, co uděláme s časem, jenž nám byl dán.“ Na historii Středozemě pracoval až do své smrti.Pověstný Kraj se teď nachází na Novém Zélandu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Čtyřicet sedm let už mezi námi není otec moderní fantasy, J. R. R. Tolkien, nositel Řádu britského impéria. Autor slavných románů Hobit, Pán prstenů nebo Silmarillion.

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 08. 2020 14:00

Celým jménem John Ronald Reuel Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v Bloemfonteinu, městě nacházejícím se v Jihoafrické republice, kde žil se svou rodinou. Ve svých třech letech už ovšem odcestoval se svou matkou do Anglie (ačkoli pocházeli ze Saska), která si nemohla zvyknout na africké podnebí. Tolkienův otec v Jižní Africe zemřel na krvácení do mozku způsobeném revmatickou horečkou.

Osudová dětská láska

Již odmalička byl velice zvídavý a nejvíce jej bavily jazyky a botanika. Ve věku čtyř let uměl číst a brzy také i psát. V roce 1911 započala jeho studia na Oxfordské univerzitě a v roce 1915 získal akademický titul první třídy. O rok později se oženil se svou dětskou láskou Edith Brattovou.

Zákopová horečka

V první světové válce se zúčastnil bitvy u Sommy, zde se ale nakazil zákopovou horečkou a většinu roku 1917 strávil proto v nemocnici. Po válce se stal profesorem v Oxfordu, kde působil hlavně jako profesor anglického jazyka a literatury.

Hobita věnoval dětem

Vždy rád vymýšlel příběhy pro své čtyři děti – tak vznikla také jeho první kniha ze Středozemě, Hobit. Díky naléhání bývalého studenta toto dílo publikoval, a jelikož bylo velice úspěšné, Tolkien napsal tolik známé pokračování – trilogii Pán prstenů. Jako profesionální lingvista a milovník mytologie své znalosti do svých knih dokonale promítnul. Na historii Středozemě, kterou si tolik čtenářů zamilovalo, pracoval až do své smrti.

I po smrti zůstal v Oxfordu

Zemřel 2. září 1973 na zápal plic. Jeho náhrobek můžete najít v Oxfordu na hřbitově Wolvercote, kde je pochován společně se svou ženou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články