Co dát svému dítku za výborné vysvědčení? Zkuste mu dát knížku a dbejte o jeho čtení i o prázdninách

Čtou dnešní děti? Vzhledem k možnostem, které dnešní děti mají, jako jsou počítačové hry či televize nabitá pohádkami, se téma čtení dětí zdá být prohranou bitvou.
Zdroj: pixabay
Čtou dnešní děti? Vzhledem k možnostem, které dnešní děti mají, jako jsou počítačové hry či televize nabitá pohádkami, se téma čtení dětí zdá být prohranou bitvou.Minulý rok byl syn v první třídě. O letních prázdninách měl volnější režim a od pravidelného čtení knížky jsme upustili.V poslední dekádě se mění výběr zábavy, kterou děti „konzumují“.Dnes naši potomci tráví spousty času sledováním instagramu, sociálních sítí či youtuberů, hraní her nevyjímaje+ 1 fotka+ 2 fotky

Čtou dnešní děti? Vzhledem k možnostem, které dnešní děti mají, jako jsou počítačové hry či televize nabitá pohádkami, se téma čtení dětí zdá být prohranou bitvou. A je vůbec nutné, aby děti uměly číst a měly ke knihám vztah? Podle odborníků ano. Navíc léto je kritickým obdobím, kdy si děti v uvolněném režimu jen těžko pro knihu nacházejí čas. Dva měsíce bez čtení může pro dítě znamenat velký propad této schopnosti. Záchrannou brzdou může být i pěkná knížka za vysvědčení, která dítě ke čtení dobře namotivuje. Má to však podmínku. Musí být „IN“.

Redaktor
Redaktor 29. 06. 2018 17:07

Čtení o prázdninách je důležité

„Minulý rok byl syn v první třídě. O letních prázdninách měl volnější režim a od pravidelného čtení knížky jsme upustili. Říkala jsem si, že má přece prázdniny. Po nich přišlo ale drsné poznání, že prvňáček, který se sotva čtení naučil, má bleskurychlou schopnost zapomenout všechna písmenka. Září bylo velmi krušné,“ přiznává Lucie Dytrychová. Podle odborníků je procvičování čtení důležité, ale neplatí plošně množství, kolik toho dítě má přečíst. „Kolik knih by dítě mělo o prázdninách přečíst, nelze říct paušálně, je to individuální dle věku a zájmu. Je dobré, když přečte alespoň nějakou,“ říká dětská psycholožka Jana Hybnerová. Je jen málo dětí, které by přišly samy od sebe s tím, že mají zájem si přečíst knížku. Je to dáno i dnešními možnostmi od televize až po počítačové hry, které svou intuitivností jsou pro dítě lehkou zábavou. 

Knihy versus počítačové hry: Propojte to!

V poslední dekádě se mění výběr zábavy, kterou děti „konzumují“. Dnes naši potomci tráví spousty času sledováním Instagramu, sociálních sítí či youtuberů, hraní her nevyjímaje. Je to prostě „IN“ a vidí to všude kolem sebe. Proto je spíš potřeba povzbuzovat jejich zájem a knihy jim zprostředkovat. Vzhledem k tomu, že existuje celá škála dětské literatury od pohádek přes napínavé příběhy, komiksy, encyklopedie, návody na vyrábění, dokonce i knihy s tématikou oblíbených dětských hrdinů z filmů, nejsnazší cestou u malého „počítačového hráče“ pak je, přizpůsobit výběr knihy moderním dětským trendům. „Není moc dětí, které si se zájmem přečtou knihy, jež četli jejich rodiče. Doba se změnila a s ní se vyvíjí i dětská literatura. V našich dětských odděleních tak najde dítě i knihy, které popisují dobrodružné příběhy hrdinů z počítačových her, které je mohou přivést ke čtení snáz než kniha, která jejich svět míjí,“ vysvětluje Jan Kanzelsberger, který má šedesát prodejen knih po celé České republice. 

Kniha jako odměna za vysvědčení musí být „IN“

Za vysvědčení je určitě vhodné dát dítěti nějakou odměnu, která ho potěší. Nejčastěji děti dostávají hračky nebo peníze a knihy nejsou pozadu. Kniha je totiž zejména vhodným dárkem u dítěte, které ji ocení. „Před nebo v den vysvědčení máme většinou knihkupectví plná rodičů a dětí, což nás nesmírně těší. Děti otevírají nové voňavé knihy, listují jimi, prohlížejí si je a jsou tím zážitkem nadšené,“ říká Jan Kanzelsberger. 

Podpora rodičů je nezbytná

Přivést dítě do světa knih a možnost vlastního výběru knížky je jedním z kroků. Nicméně je to také o přístupu rodičů. „Je spousta rodičů, kteří stráví většinu volna s mobilem a počítačem,“ upozorňuje na problémy v přístupu rodičů Jana Hýbnerová. Podle odborníků je faktem, že když dítě nevídá rodiče knihy číst, zájem o knížky hledá dítě složitěji. Nicméně začlenění čtení jako normální a příjemné činnosti v běžném dni, podporování zájmu o knihy odmalička, volba vhodného typu literatury dle zaměření dítěte je správnou cestou. „Záleží na osobnosti dítěte i prostředí, ve kterém vyrůstá. V případě čtení je velmi důležité, aby byl zájem podporován rodiči i vychovateli od raného dětství pravidelným společným čtením před spaním, ale i tím, že dítě například vidí právě to, že si čtou i rodiče,“ uzavřela psycholožka Hýbnerová. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články