Mariya založila nadační fond na podporu Ukrajiny. Její úsilí jí vyneslo cenu Amazon Star za mimořádné skutky

Mariya založila nadační fond na podporu Ukrajiny. Její úsilí jí vyneslo cenu Amazon Star za mimořádné skutky
Zdroj: Amazon

Když vypukla válka, Mariya neváhala a poskytla ve svém bytě zázemí rodině a známým i s dětmi. Situace na Ukrajině ji však stále trápila, a proto s rodinou založila nadační fond na pomoc jejím občanům. Celý rok po práci organizovala sbírky usilovně sháněla finanční i materiální pomoc pro lidi zasažené válkou. Její snahy si všimla i kolegyně, která Mariyu nominovala do soutěže Amazon Star. Ocenění za dobrosrdečné skutky, které společnost Amazon každoročně uděluje svým zaměstnancům, dojatá Mariya převzala z rukou moderátora Aleše Hámy.

Speciální projekt
Speciální projekt 20. 12. 2022 08:00

Když začala válka, věděla, že musí něco udělat

Mariya sama pochází z Ukrajiny, do Česka přišla před patnácti lety. O to více jí osud lidí z její rodné země nemohl zůstat lhostejným. „Když konflikt začal, bez váhání jsme poskytli útočiště našim blízkým, kteří prchli do Česka,“ popisuje Mariya, která již pátým rokem pracuje v dobrovízském distribučním centru společnosti Amazon. Zaměstnavatel se ji nyní rozhodl ocenit titulem Amazon Star. Ten každý rok náleží tomu zaměstnanci, který v uplynulém roce udělal něco mimořádného a dobrosrdečného pro své okolí. Letos toto ocenění rozdal již potřetí. 

Zpráva o vypuknutí války paní Mariyu hluboce zasáhla. Díky svému obrovskému nasazení a nezištnosti dokázala v prvních měsících pomoci řadě ukrajinských uprchlíků, 11 jich s rodinou ubytovali přímo ve svém domě. Když zrovna není v práci, věnuje se naplno organizování sbírek. Se svou dcerou a zetěm také založila nadační fond, který poskytuje finanční a materiální pomoc civilistům na území Ukrajiny. 

Amazon

Vysněná dovolená s vnukem

Příběh paní Mariyy zaujal i její kolegyni z Amazonu Marii. Rozhodla se ji proto do každoročního projektu Amazon Star nominovat. „Maryiu jsem nominovala, protože její příběh, lidskost a nesobeckost by měly být inspirací pro nás všechny. Jejím velkým přáním bylo podívat se s vnukem k moři a odpočinout si. Doufám, že si to společně moc užijí,“ svěřila se.

Ocenění převzala dojatá Mariya z rukou herce a moderátora Aleše Hámy, který pro tuto příležitost zavítal přímo do distribučního centra společnosti Amazon. Kromě krásného překvapení na výherkyni čekal i dárkový poukaz právě na dovolenou k moři s vnukem v hodnotě 40 000,- Kč. 

„Situace na Ukrajině zasáhla nás všechny. Jako firma jsme poskytli pomocnou ruku přímo na Ukrajině, ale i našim zaměstnancům. Zřídili jsme dvě centra humanitární pomoci a celková suma darů i finanční pomoci již přesahuje částku 35 milionů dolarů. Spustili jsme také program podpory zaměstnanosti pro uprchlíky a pro naše zaměstnance jsme zřídili například psychologickou podporu,“ uvedl šéf českého Amazonu Michal Šmíd. „Jsme rádi, že také oni v této náročné době nebyli lhostejní ke svému okolí a pomáhali, jak bylo v jejich silách, jak ukazuje i příběh paní Mariyy,“ dodal.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články