Masturbace očima vědců: Má pozitivní vliv na zdraví, zvyšuje imunitu a chrání před viry

Důležité je se uvolnit a pořádně si užít.
Zdroj: Unsplash.com

Masturbace je něčím, co k našemu životu neodmyslitelně patří. Ve společnosti se sice jedná o choulostivé téma, ale tady by měl jít veškerý stud stranou. Masturbace má totiž společně s orgasmy výrazně pozitivní vliv na lidský organismus, ovlivňuje činnost mozku i počet bílých krvinek.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 14. 02. 2020 18:00

Masturbace je něčím, za co by se nikdo neměl stydět. Tím spíš, když se ukázalo, jak moc příznivý dopad má na lidské tělo. Podívejte se, čemu všemu napomáhá.

Ovlivňuje mozek

O orgasmech se sice mezi lidmi tolik nemluví, jsou však něčím, co je naprosto přirozené. Často je zkoumáno, jaký mají vliv na fyzické a duševní zdraví, přesto lidé stále bádají, jak naše těla a mozky reagují na chemické látky a hormony, které se během nich a po nich uvolňují. „Množství spekulací a skutečných údajů o funkci a hodnotě orgasmu je pozoruhodné,“ řekla Julia Heiman, která je ředitelkou Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction.

Masturbace vyvolává příval dopaminu, který je chemickou látkou spojenou s pocitem odměny a potěšení, a zároveň během ní dochází k uvolňování oxytocinu, jemuž se říká hormon lásky. Kombinace těchto hormonů tak zlepšuje náladu, napomáhá k relaxaci a zároveň snižuje stres. Uvádí se dokonce, že orgasmus je největším, nedrogově vyvolaným výbuchem dopaminu, který lidské tělo může zažít. Pokud totiž dojde ke zvýšení hladiny oxytocinu a dopaminu a následně ke snížení hladiny kortizolu, tak se mozek dostane do klidnějšího a euforického stavu.

Zvyšuje imunitní systém a počet bílých krvinek

Nechme teď na chvíli mozek stranou a přesuňme se zase dále. Orgasmus má totiž pozitivní vliv na celkové zlepšení našeho zdravotního stavu. Kortizol je sice více známý jako hormon stresu, v tomto případě to ale neplatí. Protože když je uvolňován po malých dávkách, tak pomáhá udržovat náš imunitní systém.

Jedna studie se věnovala i bílým krvinkám. Během výzkumu, do něhož se zapojilo jedenáct dobrovolníků, se bílé krvinky analyzovaly pět minut před orgasmem a 45 minut po něm. Výsledky pak jednoznačně potvrdily, že sexuální vzrušení a následný orgasmus jejich počet zvýšil. Bílé krvinky pak často bývají označovány za zabijáky virů, bakterií či jiných patogenů. Je tedy jasně dokázáno, že orgasmus má velký vliv a pozitivní dopad na náš celkový imunitní systém.

Ulevuje od bolesti hlavy a zajišťuje klidný spánek

Výzkum neurologa Stefana Everse zjistil, že během sexuální aktivity nebo orgasmu dochází u jednoho ze tří pacientů k úlevě od bolesti hlavy či migrény. Do tohoto experimentu se zapojilo 800 pacientů s migrénou a 200 pacientů, kteří trpěli klastrovou bolestí hlavy (až extrémní podobou migrény).

Výsledky studie zjistily, že u 60 procent pacientů, kteří měli migrénu, došlo k úlevě od bolesti při sexuální aktivitě, která vyvrcholila orgasmem. Ale asi u 50 % pacientů, kteří trpí klastrovou bolestí, se tento stav ještě zhoršil. Neurolog však výsledky obhajuje tím, že lidé, kterým orgasmus během migrény úlevu od bolesti nepřinesl, nedokázali ze svého těla uvolnit dostatečně velký počet endorfinů jako ti, u kterých k úlevě došlo.

Orgasmus zároveň příjemně podporuje relaxaci a usnadňuje usínání - především díky kombinaci hormonů serotoninu, oxytocinu a norepinefrinu, které se uvolňují během sexuálního vzrušení a mají antistresové účinky.

Zabraňuje nachlazení a chřipce

Celý náš imunitní systém je směsicí vyvážených buněk, které nás ochraňují před infekcemi a nemocemi. Masturbace má sice pozitivní účinek na imunitní systém jako celek, ale existuje i několik dalších věcí, které bychom měli ke zlepšení své imunity přidat. Ovšem pozitivní návyky, které si v sobě vypěstujeme, a ke kterým by měl patřit hlavně zdravý a kvalitní spánek spolu s aktivním sexuálním životem, jsou jednou z těch nejpříjemnějších metod, jak své zdraví posílit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články