Nejsledovanější: Viděli jsme youtubery ve filmu. A tohle je 12 důvodů, proč by na ně měli vyrazit rodiče a vůbec všichni!

Film Nejsledovanější jde do kin tento čtvrtek.
Zdroj: Facebook.com

Patlají si na obličej make-up za jízdy a dostávají za to zaplaceno. Ne, to rozhodně nejsou youtubeři. Ani ti věčně usměvaví, perfektně vypadající lidé z Instagramu, co celé dny vysedávají v kavárnách. Nejsledovanější, nový celovečerní film Jiřího Sádka o fenoménu youtuberů, proniká za davovou hysterii fanoušků, zhrzenost rodičů, povrchní soudy nezasvěcených i kamery hlavních aktérů. Premiéru si odbyde tento čtvrtek. Co od něj čekat?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 09. 2017 13:30

1. Zjistíte, že nejste jediní rodiče, kteří protáčí panenky

Pohled na rodiče youtuberky Gabrielle Hecl (19), jak se dívají na jedno z videí své devatenáctileté dcery, je k popukání. Jejich zdvižená obočí a svraštěná čela mluví za vše. „Připadá mi to velmi plytké,“ říká tatínek, který se živí jako obchodní zástupce. „Děti se asi hodně nudí.“ Vzdychající matka v pištícím davu na festivalu Utubering zase připomíná ostrůvek v širém oceánu.

2. A možná je protáčet přestanete

Vy jste šíleli z bigbítových a popových celebrit, děti adorují youtubery. Nechápete? Dává to v podstatě mnohem větší smysl než ve vašem případě – jejich hrdinové jsou obyčejní lidé, vrstevníci.

Jsou na dosah. Youtubeři pořádají setkání se svými fanoušky, autogramiády nebo pikniky. Mohou si s nimi popovídat na rozdíl od klasických celebrit, které komunikují z vyvýšených pódií a od příznivců je odděluje bezpečnostní oplocení.

Youtubeři jsou pro ně kamarády, což v dokumentu potvrdil Petr Florián (31) alias Pedro: „V kavárně za mnou přijde sedmiletý kluk a řekne ,čau, Pedro‘. Kamarád naproti mně si ze mě utahuje, že mi tykají malé děti. Mně, plešatému otci dvou dětí.“

3. Změníte pohled na to, že si nechávají posílat produkty

„To se jim to směje do kamery, když jim chodí zadarmo iPhony a luxusní oblečení.“ To může vypustit z úst jen nezasvěcený. Obzory otevírá Nicole Ehrenbergerová (22), módní vlogerka ze sesterského dua A Cup of Style, když kamera zabírá její nacpanou obří šatní skříň.

„Asi polovina oblečení je naše vlastní a druhou jsme dostaly. Jen málokdo už si ale uvědomí, že než nám někdo poslal tričko, makaly jsme na blogu bez jakékoliv finanční podpory třeba deset let.“ Inu, kdo může říct, že u nějaké věci vydržel takovou dobu?

Andrea Vránová

4. Vlogovat může celá rodina

Nebo skoro celá. V případě A Cup of Style odolává vlogování či blogování už jen tatínek. Návykovosti internetu ale propadla maminka. Povoláním úřednice si založila vlog zaměřený na recepty a vaření Moje barevná kuchyně a přiznává, že brzy bude muset nejspíš odejít z práce vzhledem k vytíženosti kolem blogu.

5. I otec od rodiny

Proč ne, kdy ji živí tím, co miluje – hraním počítačových her. Pedrovo „zaměstnání“ schvaluje i jeho manželka. „Který chlap by se tím nechtěl živit.“ Musel jen přesunout svou kancelář mimo dosah svých dvou malých dětí, aby měl na natáčení a komentování her klid.

6. Skutečný vliv youtuberů vás možná zděsí

Malí kluci sledují videa, jak někdo jiný hraje počítačové hry. Ty samotné je ale tolik nezajímají jako reakce hráče.

Fanynky zase přiznávají, že jezdí na dovolenou podle toho, kam míří sestry Ehrenbergerovy. A to nevypadají, že by jim bylo méně jak pětadvacet.

Dívka se nechává slyšet, že začala běhat, protože její oblíbené youtuberky také.

Ztratili lidé snad veškerou vlastní invenci? Možná. Ale stejně jako Google poskytne rychlé odpovědi na otázky, nabídnou kanály youtuberů tipy na cokoliv bez zdlouhavého hledání.

Youtube.com

7. A občas jich zalitujete

Dostávají produkty zdarma, jsou si svými pány a několikrát do roka cestují. To je jen jedna strana mince. Dokument ukazuje i odvrácenou stranu života youtuberů. Například když Karel Kovář (21) alias Kovy popisuje, jak si někdo zjistil informace o jeho bratrovi a partnerce.

Nikola Čechová (27) aka Shopaholic Nicol zase po novinářské projekci přiznala, že se jedna z jejích fanynek přestěhovala do bytu na protější straně ulice a do okna jí vylepuje vzkazy.

8. Všichni youtubeři nejsou stejní. A už vůbec ne super

Diváci Nejsledovanějších jsou svědky uhasínání youtuberské hvězdy Gabrielle Hecl, jež se rozhodla upřednostnit herectví, které studuje. Mimo jiné nechce být součástí youtuberské scény, kterou reprezentují i tvůrci nabádající k nebezpečným činům. Možná vzpomínáte na kauzu, kdy se youtubeři vloupali do polorozpadlého objektu, natočili to a zveřejnili online. Pohyb po objektu přitom nebyl bezpečný a děti se mohly zranit.

9. Většina se ale od svých vrstevníků neliší

Krásně je to vidět hned v úvodu, kdy se Kovy zakrádá do matčiny skříně pro rekvizity poté, co zaklapnou dveře. Kdo z nás si v mládí „na tajňáka“ nezkoušel věci rodičů?

Youtube.com

10. A mají své splíny. I když to neradi ukazují

Své sociální sítě plní optimistickými statusy a fotkami, na nichž se smějí od ucha k uchu. Tvůrcům se však podařilo proniknou za stěny sluníčkové bubliny. A tak můžeme vidět Nicole z A Cup of Style v poměrně velkém, tichém bytě, do nějž se nastěhovala s dnes již bývalým přítelem. „Někdy mi tu je smutno, říkám si, že bych si sem ráda nastěhovala nějakou kamarádku, abych tu nebyla sama.“

11. Děti jsou na YouTube závislé. Kdo tam nechodí, je „out“​

Jsme svědky smutné výpovědi jedné z fanynek, která říká, že by nevěděla, co celé dny dělat, kdyby youtubeři přestali točit. Jiná zase popisuje, jak se vždycky s kamarádkami sejdou ve škole a probírají, jaká videa viděly a co na ně říkaly. Sledování videí k současnému životu dětí patří a jejich přehled o dění na internetu svým způsobem určuje jejich status. Ať tak, či onak, tuto roli rodičům nezávidíme.

12. Youtubeři jsou dříči

Po projekci se dozvídáme, že jedno video zpracovává Kovy 12, ale i 30 hodin. K tomu studuje vysokou školu a musí odbavovat schůzky s PR zástupci. A neliší se to ani u ostatních. Být youtuberem rozhodně není legrace.

Autorka článku: Andrea Vránová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články