Pečujte o sebe kvalitně a ctěte při tom křehkou rovnováhu živého světa. Soutěžte s námi o eko sprcháče

Pečujte o sebe kvalitně a ctěte při tom křehkou rovnováhu živého světa. Soutěžte s námi o eko sprcháče
Zdroj: Yves Rocher

Hlídáte si, co jíte, pravidelně sportujete, zajímáte se o zdravý životní styl. Myslíte ale na tohle všechno i při péči o pleť? Dejte si záležet na tom, aby přípravky, které používáte, byly opravdu kvalitní.

Speciální projekt
Speciální projekt 13. 01. 2022 07:30

Kvalita však spočívá nejen v tom, co kosmetika obsahuje a jaké má účinky, ale i v tom, za jakých okolností vznikla. Základním pilířem pro zdravou a zároveň odpovědnou krásu je kvalitní půda, přírodní složky a úcta přírodě. Tedy alespoň pro kosmetiku Yves Rocher.

Křehká a vzácná rovnováha

Zakladatel značky Yves Rocher přírodu skutečně miloval. Pociťoval hlubokou úctu ke svému rodnému regionu v okolí městečka La Gacilly a nikdy nepochyboval o tom, že je nezbytné zachovat vzácnou a křehkou rovnováhu živého světa a ctít okolní přírodu. A tak vznikla značka Yves Rocher …

„Musíme vrátit přírodě vše, co nám předala.“ To kdysi Yves Rocher řekl. Tahle krátká věta je dodnes hlavní mottem všech, díky kterým můžeme mít kvalitní a pečlivě vyrobené produkty doma.

Yves Rocher

Na polích v Bretani, kde jsou pěstovány rostlinné složky produktů, jsou pečlivě dodržovány udržitelné zemědělské postupy, hledí se na zachování úrodnosti a rovnováhy půd. Společnost je dokonce členem Unie pro etický BIO obchod (UEBT). To zaručuje, že přírodní složky jsou získávány odpovědně a s ohledem na biologickou rozmanitost a společnost. Více informací najdete třeba zde.

Laboratoř pod širým nebem

Yves Rocher vsadil na takzvané pozitivní zemědělství. To spočívá v tom, že v půdě se střídají vysazené plodiny. Je tím jednak zachována biologická rozmanitost, jednak zlepšována úrodnost půdy. V La Gacilly se na 2 hektarech půdy nachází skutečná botanická zahrada. Domov tady našlo neuvěřitelných 1500 druhů rostlin, které jsou zkoumány, pěstovány a zahrada je obývána vzácnými a ohroženými druhy rostlin.

Každé z bretaňských polí dokonce nese ekologický certifikát Ecocert, samozřejmostí je pěstování bez pesticidů a GMO. Roste zde osm ikonických rostlin, jejichž vůně nás potom opájí při péči o sebe samé. Odtud pochází chrpa, měsíček, arnika, heřmánek, lichořeřišnice, rmen sličný, máta peprná, kosmatec krystalový i kosmatcovník. Sklízí se podle ročního období, rostliny jsou tak plné živin a mohou naplno projevit své schopnosti v kosmetických produktech.

Yves Rocher

A aby byla péče o rostliny, ale i okolní přírodu vážně dokonalá, staví se zde ptačí budky, přístřešky pro motýly a berušky, vznikají útočiště pro netopýry… A pro zajímavost, Yves Rocher je jednou z mála kosmetických značek, která si pro své produkty pěstuje vlastní rostliny!

A ještě ke zmíněným rostlinám, devět z nich nedávno obdrželo certifikaci organizace UEBT. To je evropská nezisková organizace, která podporuje zodpovědné čerpání zdrojů. Podporuje podniky, které se zavázaly k odpovědnosti. Jejich závazky pečlivě ověřuje tak, aby zajistila, že přispívají k rozvoji společnosti a biodiverzity.

Šetři – znovu použij – recykluj

Je patrné, že Yves Rocher chce, abychom byly krásné, ale zároveň odpovědné. Odpovědná krása myslí na to, aby produkt nám pomohl a přírodě neuškodil. Proto je zásadní biologická rozložitelnost. Použity jsou tak pouze složky, které jsou snadno biologicky odbouratelné, a které neohrozí vodu a životní prostředí.

Ostatně i přístup Yves Rocher k tomu, v čem si kosmetiku domů odnášíme, je velmi propracovaný. Drží se tady tří pilířů REDUCE – REUSE – RECYCLE, tedy ŠETRI – ZNOVU POUŽIJ – RECYKLUJ.

Yves Rocher

Na výrobu obalů je třeba co nejmenší množství materiálu, například výhodou sprchových gelů či šamponů je, že jsou malé, ale koncentrované. Použito je na obaly o 50% a 39% méně plastů. Všechny lahvičky, které opustí výrobu, jsou vyrobeny ze 100% recyklovaného a recyklovatelného plastu. Konkrétně se podařilo ušetřit 2700 tun plastu!

K balení vyrobených produktů je využíván papír a lepenka z udržitelných lesů. Hromady odpadu v Yves Rocher nenajdete, neradi tady totiž vyhazují. Proto se třeba kartónový odpad z výroby změnil na obaly pro speciální sváteční produkty i vůně.

Vyzkoušejte produkty od Yves Rocher doslova na vlastní kůži a soutěžte o balíček „eko“ koncentrovaných sprchových gelů v hodnotě více než 800 Kč.

Yves Rocher

Stačí odpovědět na otázku v soutěžním formuláři níže do 31.1.2022. Nápovědu najdete zde.

Vyhrává 13., 33, a 66. nejrychlejší správná odpověd.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články