Sbíráte víčka pro nemocné děti? Tak přestaňte. Líp uděláte, když jim peníze přinesete osobně

Pošlete peníze dětem raději osobně. Uděláte lépe.
Zdroj: zdroj: archiv
Víčka nemocné nespasíVíce peněz utratíte za nákup balených vodVíčka jsou skvěle recyklovatelnáA jejich sběrem napomáháte alespoň životnímu prostředí+ 1 fotka+ 2 fotky

,,Stát jim zaplatí všechno a na naše děti se musí sbírat víčka.“ Takto se dnes rozčiluje opravdu hodně Čechů v diskuzích na sociálních sítích. Sbírání víček je nový fenomén, který je všechno, jen ne finančně efektivní. Jestli tedy Češi na nemocné děti pouze sbírají víčka, nijak závratně nemocným dětem nepomáhají.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 19. 04. 2018 21:20

Se sběrem víček se najednou roztrhl pytel. Sbírají mladí, staří, školy, školky... no prostě všichni. Jestli nesbíráte víčka zrovna vy, vsaďte se, že vaše sousedka už má doma plné minimálně tři pytlíky. Zamyslel se ale někdy někdo při tomto urputném sběru nad tím, jestli je to vlastně opravdu finančně výhodné?

Musíme vás zklamat, ale absolutně není. Dopátrat se kýženého výsledku totiž rozhodně není vysokoškolská matematika.

Víčka nemocné nespasí

V Praze je kilo víček vykupováno za 6 korun. Ano, za pouhých 6 Kč.

Faktem je, že 1,5 litru balené vody se v obchodních řetězcích pohybuje v cenovém rozmezí 3,90–39,90 korun. Aby se tedy vydělala jedna jediná koruna pro dobré účely, musel by člověk utratit minimálně 284 korun plus zaplatit dopravu. Víc peněz tedy odvedete za nákup vod.

Léčba nemocného dítěte stojí například 100 000 korun ročně. Můžeme vyjít z toho, že jedno víčko má přibližně 2,5 gramu. Na 1 kg jich tedy potřebujeme přibližně 400. To je docela slušný počet, že? Když bude výkupní společnost opravdu štědrá a za kilo víček nám dá ,,až“ 8kč, bude v takovémto případě potřeba nasbírat přibližně 50 milionů víček. V České republice nás přitom žije jen asi 10 milionů. No jo... výrobci vod by si mnuli štěstím ruce. 50 milionů víček od pet láhví by přitom vážilo asi 125 tun. Hodně štěstí se sběrem :)

Má to cenu?

Má i nemá. Víčka jsou skvěle recyklovatelná a tím, že je sbíráme, přispíváme ke zlepšení životního prostředí. Jako finanční pomoc je sběr ale naprosto neefektivní. Mnohem lépe uděláte, když nemocnému dítku peníze rovnou pošlete.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články