Výročí smrti Anny Stuartovny: Za manželství udržovala milenecký poměr s několika ženami

28. července 1683 se Anna provdala za protestantského dánského prince Jiřího, syna dánského krále Frederika III.
Zdroj: Profimedia
Anna se narodila 6. února 1665 v St James’s Palace jako druhá dcera Jakuba, vévody z Yorku (později Jakuba II.), a jeho první manželky Anny Hydeové.Jejím strýcem byl Karel II. a její starší sestrou Marie (později Marie II. Stuartovna).Anna strávila delší dobu až do roku 1670 ve Francii, kde si léčila oční infekci. Okolo roku 1673 se seznámila se Sarah Jennings, která se stala její blízkou přítelkyní a rádkyní.+ 6 fotek+ 7 fotek

Anna původně nebyla v postavení, které by jasně určilo, že usedne na královský trůn. Řada peripetií a neštěstí ji k tomu však dovedla. Více než vládnutí však tuto baculku zajímaly románky se ženami a snaha o potomka. Byla těhotná více než sedmnáctkrát.

Petra Járková
Petra Járková 01. 08. 2019 08:00

Anna Stuartovna byla královnou Anglie, Skotska a Irska. Stala se nástupkyní svého švagra Viléma III. Od 1. května 1707 se na základě zákonů o sjednocení Anglie a Skotsko spojily do jednoho suverénního státu - Království Velké Británie. Anna se stala jeho první královnou a zároveň zůstala královnou Irska. Anna vládla až do své smrti v srpnu 1714 a byla poslední královnou Anglie a poslední královnou Skotska.

Provdána za dánského prince

Na příkaz Karla II. byly Anna a její sestra Marie vyučovány v duchu přísného protestantismu. 28. července 1683 se Anna ve svých 18 letech provdala za protestantského dánského prince Jiřího, syna dánského krále Frederika III.

Lesbický vztah s kamarádkou

Při manželství udržovala lesbický vztah se svou kamarádkou Sarah Churchill. Jednalo se o ženu Johna Churchilla, vévody z Malborough, jenž byl předkem Winstona Churchilla. Ten prý o záletech své ženy neměl ani tušení.

Zamilované služebné

Anna byla do Sarah zamilovaná, měla manžela, ale i přesto prý čas od času podlehla kouzlu svých komorních dam a služebnic. Ty si mezi sebou posílaly dopisy, ve kterých doufaly, že svou královnu budou moci zase obejmout, políbit, vyznat jí své city a ideálně s ní strávit celou noc.

Manipulátorská milenka

Sarah prý královnou, která nebyla příliš bystrá, mistrně manipulovala, aby získala kromě potěšení i vysoké postavení. Byla si královnou tak jistá, že přehlédla sbližování Anny a její sestřenice Abigail Masham. Za tu ji královna nakonec vyměnila.

NA ANNU STUARTOVNU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články