V Anglii se bude slavit. Královna se dožívá neuvěřitelných 92 let

Anglická královna je navzdory svému věku stále vitální
Zdroj: zdroj: pixabay
Popularitu královna rozhodně neztrácíV nástupnictví na trůn byla třetí. I tak se stala královnouS vnoučatyKrálovna miluje koně a je zdatnou jezkyní+ 1 fotka+ 2 fotky

Je nejdéle vládnoucím anglickým panovníkem a přes svůj vysoký věk se do penze rozhodně nechystá. Stále vitální 92letá dáma zvládá státní ceremonie a občas si dokonce vyjede na koni. O kom je řeč? O jejím veličenstvu královně Alžbětě II.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 21. 04. 2018 10:47

Její popularita v Británii rozhodně neklesá a její poddaní ji milují. Vždy si zachovala majestátnost a důstojnost. Zažila krušnou druhou světovou válku a ustála obrovský tlak po smrti princezny Diany, kdy byla za své kroky několikrát velice kritizována. Je nejdéle vládnoucí panovnicí, přitom na trůn usednut vůbec neměla. Královna sice bazíruje na dodržování tradic, ale snaží se jít s dobou. Důkazem je například vévodkyně Kate, která se stala manželkou jejího vnuka, i když není z šlechtického rodu. Jaké další zajímavosti se dají o této super dámě zjistit?

Celý život se věnuje charitě

Je patronkou více než 600 charitativních organizací a spolků. Za svou charitativní činnost dostala od svého nástupu na trůn v roce 1952 400 000 všemožných cen a ocenění.

Umí si ze sebe udělat legraci

Při letních Olympijských hrách v Londýně v roce 2012 se při zahájení objevila v natočeném videospotu, kde ji zachraňuje chrabrý James Bond.

Nemá vystudovanou žádnou školu ani nevlastní řidičský průkaz

Vzdělání se jí dostalo domácí formou. Je sice vzdělaná a umí mluvit francouzsky, ale diplom ze školy nevlastní. Za druhé světové války byla aktivní řidičkou, ale řidičák dodnes nemá. I tak umí velice dobře ovládat například džíp a dokonce je i schopna ho opravit.

Miluje koně

Alžběta II. miluje koně a je velice zdatnou jezdkyní. Jízdě na koni se věnuje dodnes a nedělá jí velký problém silné zvíře zvládnout.

Nemá příjmení

Alžběta II. ani nikdo jiný z královské rodiny nemají příjmení. Když je ale potřeba pro identifikaci nějaké příjmení udat, používá královská rodina příjmení Winsdor.

Miluje psy

Vyšlechtila také nové psí plemeno „Dorgi“. To vzniklo spojením genů královniny fenky plemene Welsh Corgi a jezevčíka její sestry Margaret.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články