Uplynulo 114 let od smrti britského zakladatele dětských domovů Thomase Barnarda: Narodila se mu dcera s Downovým syndromem

Thomas John Barnardo byl britský zakladatel dětských domovů. Díky němu se začal stát více věnovat ochraně dětí před zanedbáváním a zneužíváním.
Zdroj: Wikipedie
Thomas John Barnardo byl britský zakladatel dětských domovů. Díky němu se začal stát více věnovat ochraně dětí před zanedbáváním a zneužíváním.Thomas John Barnardo byl britský zakladatel dětských domovů. Díky němu se začal stát více věnovat ochraně dětí před zanedbáváním a zneužíváním.Thomas John Barnardo byl britský zakladatel dětských domovů. Díky němu se začal stát více věnovat ochraně dětí před zanedbáváním a zneužíváním.Thomas John Barnardo byl britský zakladatel dětských domovů. Díky němu se začal stát více věnovat ochraně dětí před zanedbáváním a zneužíváním.+ 6 fotek+ 7 fotek

Muž, díky němuž se začala Británie více věnovat ochraně dětí před zanedbáváním a zneužíváním, neměl jednoduchý život. Sice pomáhal druhým, ale sám od malička trpěl zdravotními problémy a ani jeho dcera nebyla zdravá.

Petra Járková
Petra Járková 22. 09. 2019 08:00

Z lékaře samaritán

Thomas Barnardo se narodil se v Dublinu a již od dětství měl chatrné zdraví. Také trpěl slabozrakostí. Ve 21 letech odešel do Londýna studovat lékařství, ale studií nakonec zanechal a věnoval se chudým.

Děti bez domova

V chudém londýnském East Endu působil jako kazatel a učitel nemajetných dětí. Také začal shromažďovat finanční prostředky, aby mohl pomáhat. Peníze získával díky svým organizačním schopnostem. Na tuto myšlenku přišel, když viděl děti bez střechy nad hlavou. Rvalo mu to srdce.

První dětský domov

Roku 1870 otevřel první dům pro chlapce v Stepney Causeway, kde se chlapci učili na tesaře a výrobce bot. Nakonec se za svůj život zasloužil o domov a vzdělání pro více než 60 000 chudých a postižených dětí. Jeho nadace Barnardo's existuje dodnes a hlavní sídlo má v Londýně.

Svatba se Syrií

Roku 1873 se Thomas oženil se Syrií Louise Elmslie a jako svatební dar dostali dům v Barkingside, kde následně společně vychovávali svých sedm dětí.

Downův syndrom

Jejich dcera Marjorie se narodila s Downovým syndromem. Díky zkušenostem s péčí o nemocné děti otevřel Barnardo několik domovů pro děti s fyzickými a psychickými onemocněními.

NA THOMASE BARNARDA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články