Fešáci přicházejí na Vánoce: České pohádky s Davidem Švehlíkem, Ondřejem Vetchým a Vojtěchem Kotkem

Vánoce 2022 v České televizi: Pohádky s Davidem Švehlíkem, Ondřejem Vetchým a Vojtěchem Kotkem
Zdroj: se souhlasem České televize/koláž Lifee
Velkou premiérou letošních Vánoc je pohádka Krakonošovo tajemství s Davidem Švehlíkem v hlavní roli. David Švehlík říká, že Krakonoš v podání Františka Peterky se překonat nedá, ale ten jeho bude jiný a možná se dočkáme i překvapení...Ondřej Vetchý si v pohádce Tajemství staré bambitky 2 zahrál hrnčíře Jana, který je ve skutečnosti i loupežníkem Karabou.Ondřej Vetchý prochází v maskérně proměnou v lupiče.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vánoce s Českou televizí budou plné pohádek, v nichž ale nejde pouze o princezny. Premiéru bude mít novinka Krakonošovo tajemství s vousatým Davidem Švehlíkem, kinohit Tajemství staré bambitky 2 s Ondřejem Vetchým, ale vrátí se také pohádka O vánoční hvězdě s Vojtěchem Kotkem.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 11. 2022 18:00

Česká televize pokračuje ve své tradici, což znamená, že se o Vánocích dočkáme premiér několika pohádek. Nejzajímavější z nich patrně bude nová verze příběhu o tajemném Krakonošovi.

David Švehlík ve vousech Krakonoše

Největší letošní vánoční novinkou České televize je výpravná pohádka Krakonošovo tajemství, která bude překvapivě odvysílána až v neděli 25. prosince. Role tajemného vládce hor se zhostil David Švehlík (50). Bude zajímavé sledovat, jak si povede, protože Krakonoše přebírá po legendách jako Jiří Sovák (O vysoké věži), Jiří Schmitzer (Hejkalka) a František Peterka (Krkonošské pohádky).

Krakonoš Františka Peterky se nedá překonat. K němu můžu jen s obdivem vzhlížet. Řekl bych ale, že náš Krakonoš je výrazně jiný, a doufám, že díky tomu i divácky přitažlivější, poutavější. V příběhu se vracíme k původní představě o této z legend zrozené postavě. Takže slíbit mohu jisté překvapení," říká David Švehlík v materiálech pro novináře.

Herec byl už od začátku první volbou scenáristky Barbary Johnson, která Krakonošovo tajemství napsala. „Jediná role, o jejímž obsazení jsem měla jasnou představu, byl právě Krakonoš. Vůbec jsem si neuměla představit, že by Krakonoše hrál někdo jiný. A proto když jsem scénář nabízela režisérovi Peteru Bebjakovi, tak s tím, že nad obsazením ostatních rolí můžeme diskutovat, ale David Švehlík musí být Krakonoš. Nejen kvůli vzhledu, ale i přesvědčivému charakteru," vysvětluje Johnson, která se kvůli psaní ponořila na několik let do všech verzí příběhů o Krakonošovi a historických pramenů.

Vánoční pohádky s Ondřejem Vetchým a Vojtěchem Kotkem

Na Štědrý večer si Česká televize připravila velkou premiéru pohádky Tajemství staré bambitky 2, která na jaře přilákala do kin 422 782 diváků. Navázala na první díl z roku 2011 a v příběhu opět figuruje Ondřej Vetchý (60) jako dobrácký hrnčíř Jan, který si nyní užívá klidný život s rodinou a vnučkou. Jenže má pestrou minulost, neboť je zároveň i drsňáckým loupežníkem Karabou, který bohatým bral a chudým dával. Když říši dobrotivého krále Jakuba hrozí nebezpečí na pomoc přijde právě Karaba.

V pondělí 26. prosince se ve vysíláni České televize objeví pohádka O vánoční hvězdě z roku 2020. Neobjevují se v ní klasické pohádkové postavy, ale skutečné hvězdy. Vojtěch Kotek (34) si zahrál nesmělého učitele Václava, který je zamilovaný do princezny, ale bojí se ji oslovit. Odvahu mu dodá hvězda Denička, která na zem spadne doslova z nočního nebe.

Zdroj informací:

Česká televize: Radostné Vánoce

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články