Hoří, má panenko: Během natáčení se proti Formanovi spiklo počasí i osud

Hoří, má panenko
Zdroj: Nova Cinema
Film byl uzavřen do trezoru s tím, že se nesmí nikdy promítat.Víte kolik bral komparz? 29 Kčs.Miloš Forman údajně nedal hercům scénář, aby podpořil jejich spontaneitu, později to ale popřel.V anketě Filmové dědictví 2007 bylo Hoří, má panenko zvoleno jako nejlepší česko-slovenský film všech dob.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kultovní komedie z hasičského prostředí Hoří, má panenko musela Miloši Formanovi přidělat nejednu vrásku na čele. Nejen že se nelíbila tehdejšímu režimu, ještě navíc rozzuřila italského producenta, který se dožadoval navrácení své investice. A chybělo málo a Forman by se chvíli díval na svět skrze mříže.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 09. 2020 16:00

Bývalý předseda sboru má dostat k osmdesátinám zlatou sekyrku, jenomže se neví, zda kapitán ví, že má rakovinu. Vášnivou debatu přeruší revoluční nápad uspořádat soutěž Miss. Za hromadného překřikování debatujících začínají pomalu mizet výhry do tomboly. Záhy vypukne v nedaleké chalupě požár. Je rozhodnuto, že se starému pánovi, který v ní bydlel, dají všechny lístky do tomboly, jenže ta je po požáru už kompletně rozkradená.

Na film Hoří, má panenko se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema

Nepřálo mu počasí ani osud

Někdy byly problémy s počasím, jindy se zase všichni opili. Přesto si Vrchlabí, kde se film natáčel, Miloš Forman zamiloval. Když se tak režisér někde zdržel a komparz se znaven čekáním opil, udělal rázný krok a zavelel: “Pro dnešek končíme!”

Samotný snímek vznikl ale čirou náhodou. “Pracovali jsme na jiném projektu a nějak se nám nedařilo. Večer jsme se šli podívat na hasičský bál ve Vrchlabí, což nás uchvátilo tak moc, že jsme pak už o ničem jiném nemluvili,” prozradil režisér.

(Ne)hořící dům

Jako by si toho Miloš Forman už neužil dost, musel přijít na to, jak v poslední scéně zapálit dům, který ne a ne vzplanout. “Z nějakého důvodu prostě nechtěl začít hořet,” zavzpomínal režisér. “Nakonec jsme se na to vykašlali a přišli až další den. Nalili jsme pak dovnitř hektolitry benzínu. Pak konečně chytl.” 

Vraťte mi peníze!

Finance se do filmu rozhodl vložit i italský producent Carlo Ponti, jenomže když viděl výsledek, zhrozil se. Film byl podle něj krutý a šílený. Takový paskvil by nemohl nikde v Evropě ukázat. Jenomže Forman si za honorář koupil auto a odjel do Ameriky. A tak filmový producent běhal po Praze a vztekal se, že si za jeho peníze Forman koupil Mercedes.

Hrozba vězení

Ani soudruhům se film Hoří, má panenko nelíbil. Režisérovi dokonce hrozil až desetiletý kriminál za poškozování socialistického majetku. Film nakonec koupili Formanovi přátelé ve Francii a vše vyrovnali. A dobře udělali. Snímek Hoří, má panenko se pak ještě dlouho promítal po celé Evropě.

Zdroj textu: čsfd, wikipedie, Blesk

Zdroj fotek: Nova Cinema

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články