Světlomalíř Alex Dowis: První Čech, který dobyl americký Talent za pomoci Pata a Mata!

Talent, kterého bude znát celý svět - Alex Dowis.
Zdroj: Alex Dowis
Alex Dowis se zúčastnil show America’s Got Talent.Alex Dowis  je velký talent.Alexovo vystoupení na USA Talentu.Na americkém Talentu Alex zabodoval, zda postoupil se však dozvíme až v květnu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Alex Dowis jako první u nás a snad i v Evropě předvedl své unikátní umění light-art show (malování světlem). Tehdy vzal všem dech! I Lucii Bílé! Ta ho sice nejprve z placu před kamerami vyhodila, pak se chvíli dohadovali, aby jej nakonec přizvala ke svým mnoha velkým tour a koncertům. Teď se tento netradiční umělec jako PRVNÍ ČECH dostal do show America’s Got Talent.

Petra Járková
Petra Járková 24. 04. 2019 14:00

Ještě než světlomalíř odletěl do Los Angeles, kde se americký Talent natáčí, zúčastnil se ve Španělsku velké televizní talk show ElHormiquero, kde svým uměním naprosto dostal slavného herce Antonia Banderase. Ten mu nejenom dlouho tleskal, zajímal se o light-art show, ale také se s ním vyfotil.

V America’s Got Talent pak Alex Dowis rozhodně nenechal tisíce diváků stejně jako slavnou porotu ve složení Gabrielle Union, Julianne Hough, Simon Cowell a Howie Mandel chladnými. Zažil obrovský standing ovation. Jak dopadl a zda postoupil do dalšího kola, to se ukáže později. Respektive diváci se to dozvědí koncem května, kdy se díl s Dowisem bude na NBC vysílat.

„Bylo to fantastické! Je to takový jeden ze splněných snů! Letěli jsme tam vyloženě na pozvání, protože si mě vybrali a chtěli to, co dělám, vidět na vlastní oči. Nepopsatelné! Atmosféra, lidi, prostředí, zkrátka všechno. A je mi ctí, že jsem vlastně první Čech, který tam něco takového mohl prezentovat,” prozradil Alex Dowis, který se v Los Angeles, kde se pořad natáčí, setkal i se známou českou režisérkou a producentkou Pavlínou Moskalykovou, která žije střídavě tam i tady. „Vzali jsme ji s sebou na natáčení a byla to pecka. Moc nám s klukama držela pěsti…,” podotkl Alex Dowis.

Ten nemaluje pouze světlem, ale třeba do písku. Jeho show jsou přímo fantastická a často i dojemná. Nad tím, co dokáže, jak umí světlem nebo do písku ztvárnit postavy i tváře slavných osobností, zůstává rozum stát. Především proto, že je to krátká doba, za kterou musí podobiznu vyrobit….

„Dělám to ve velkém formátu a vidím to na místě vlastně jen po ose své ruky. Ale makám na tom,” podotkl s úsměvem light-art výtvarník, který pracuje i pro privátní firmy, pro jejich prezentace show či různé večírky.

Dnes má Alex Dowis svůj tým, vystupuje po celém světě a například v pražském Divadle Ta Fantastika jednou až dvakrát měsíčně prezentuje light-art show pro české i zahraniční diváky. Před sebou má několik zastávek projektu ART OF Evolution.

Před dvěma lety v rámci výročí slavných postaviček Pata a Mata nebo Boba a Bobka, které kdysi stvořil Vladimír Jiránek, prezentoval tyto večerníčkovské hrdiny na řadě míst. A vždy za obrovského ohlasu.

Nyní Alex jezdí i s originální výtvarnou show Art of Evolution. Jedná se o příběh vývoje našeho světa, který bude vyprávěn pouze malovanými obrazy v reálném čase. A kde se maluje světlem, do písku i sprejem. Už 4. května se Dowis a jeho tým s představením objeví třeba v Plzni.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články