Retro zábavné pořady pro děti aneb Pamatujete na víkendová rána?

Celé osazenstvo kamarádů ze Studia Kamarád.
Zdroj: Česká televize
Studio Kamarád nás bavilo každý víkend.Jan Rosák uváděl legendární Magion.Malý televizní kabaret. Soutěž Hip Hap Hop jsme hltali všichni.+ 8 fotek+ 9 fotek

Že to u vás probíhalo stejně? Byli jsme malí, televizní výběr nebyl žádná sláva, ale víkendová rána byla naše! Kdo by si nepamatoval, jak nemohl ani dospat a ještě v pyžamu seděl celé dopoledne u televize a odmítal se jít najíst, natož vyčistit zuby, aby mu náhodou něco neuteklo.

Petra Járková
Petra Járková 29. 03. 2019 14:00

Hip hap hop

Pamatujete si na sprchu z míčků v závěru pořadu? A co to vlastně bylo za pořad? Hip Hap Hop byla dětská zábavná televizní soutěž vysílaná v 90. letech. Název pořadu sloužil zároveň místo počítání pro synchronizaci „stříhání“ kámen nůžky papír, které zde hrálo roli rozlosování před soutěžemi.

Soutěžila vždy tři smíšená dvoučlenná družstva: modří (švestky), červení (jablka) a žlutí (hrušky). V polovině hry bylo nejslabší družstvo vyřazeno. Soutěžilo se v několika disciplínách, např. v košandě. Finálovou hrou bylo hádání postupně odkrývaného obrázku. Družstvo, které dříve správně odhalilo, co obrázek představuje, zvítězilo.

Studio Kamarád

Studio Kamarád by dětský pořad, vysílaný v letech 1980-1991. Původně se jednalo o dvouhodinový pořad vysílaný v neděli od 8 hodin. Program pořadu se obvykle skládal z uvítání, krátké pohádky, několika rozhovorů, zábavného pořadu a na konci pořadu byla pohádka, pohádkový seriál nebo jiný seriál pro děti.

Mezi zábavné pořady vysílané v rámci Studia Kamarád patřil i Malý televizní kabaret, mezi krátké pohádky patřily mimo jiné seriály Jojo a Slavný lovec Pampalini. Kromě nedělního Studia Kamarád existovalo ještě úterní Studio Kamarád, které bylo vysíláno v odpoledních hodinách a bylo dlouhé už jenom hodinu.

Původní pořad byl poté nahrazen pořadem Studio Rosa uváděným Janem Rosákem a následně pořady Edův pohádkový balík (2004–2006) a Hřiště 7 (2006–2010). Od roku 2011 bylo vysílání Studia Kamarád obnoveno. Původní pořad moderovala stejně jako Hip Hap Hop Eva Brettschneiderová. Ze Studia Kamarád pochází dvě plyšové postavy Jů a Hele a zelená příšerka Muf.

Magion

Tento pořad sice nevysílala televize o víkendu, ale také patří k těm, které si pamatujeme z 90. let. Magion byl televizní pořad pro děti. Byl vysílán od roku 1984 do konce roku 1996. Specialitou pořadu bylo Magické oko, ze kterého moderátor vyndal nějakou zajímavou věc, o které si poté povídal s hostem pořadu.

Pořad podporoval i výuku cizích jazyků díky Pohádkám pro Robinsony, což byly česky dabované pohádky, které byly v cizím jazyce vysílané o den dříve v pořadu Vega jako Pohádky pro Pátky.

Moderátory pořadu byli postupně Jan Rosák, Petr Jančařík, Michal Jagelka a první byl Rostislav Kuba.

Kuřátka

Tento pořad máme nejvíce spojený s Dádou Patrasovou. Kuřátka bylo dětské pásmo vysílané v letech 1991 až 1999 Československou a poté Českou televizí. V pořadu se v moderování střídala Dagmar Patrasová s loutkami žížalou Jůlií a kosem Oskarem, Štěpánka Haničincová, Naďa Konvalinková a později Libuše Havelková. Hlavní loutkou v pořadu bylo sluníčko Pampalábusek a ve studiu byly kulisy od malíře a grafika Stanislava Holého, který mimo jiné dělal i kulisy k pořadu Studio Kamarád. V roce 1999 vystřídala Kuřátka na obrazovkách Kouzelná školka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články