Mezinárodní den čokolády: Připomeňte si retro obaly nejznámějších československých sladkostí

Mezinárodní den čokolády: Připomeňte si retro obaly nejznámějších československých sladkostí
Zdroj: Se souhlasem Retro muzeum Praha/Adam Heres
Návštěvníci Retro muzea Praha neuvidí jen obaly od čokolád, ale také plechovky od kakaa a dalších sladkostí či papírové a dřevěné kazety. Muzeum v pražském obchodním domě Kotva mapuje životní styl v socialistickém Československu. Nechybí zde ani žena za pultem.
Obaly do expozice věnované cukrovinkám zapůjčil muzeu sběratel Stanislav Krámský.Název Granko pochází ze zkratky pro granulované kakao a byl vybrán v soutěži, kam veřejnost zasílala své návrhy.+ 20 fotek+ 21 fotek

Mezinárodní den čokolády si pravidelně připomínáme 13. září. Zamířit můžete při této příležitosti do čtvrtého patra pražského obchodního domu Kotva, kde najdete expozici retro obalů nejoblíbenějších čokolád Československa. Nechybí zde krabička od legendárních kočičích jazýčků, plechovky rozpustného granulovaného kakaa nebo speciální vánoční edice.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 09. 2022 12:00

Největší sbírku obalů tohoto typu na světě vlastní Stanislav Krámský, který také její část zapůjčil Retro muzeu Praha. Většina obalů pochází ze 70. a 80. let, nalézt zde můžete ale i starší exempláře.

Lentilky znaly už děti v Rakousku-Uhersku

Nechybí želé v čokoládě, tedy Arabesky, které jsme milovali v období Vánoc, nebo populární dárky pro návštěvy, bonboniéry Zora či Maryša. Z dovolené v Jugoslávii se zase příbuzným vozila čokoláda Kraš. Dlouhou historii mají lentilky, které můžeme dodnes najít na pultech obchodů - děti je mlsaly už za dob Rakouska-Uherska.

Mouřenín z Kofily nově nemá černou tvář

Zajímavou historii má za sebou také Kofila, čokoládová tyčinka s kávovou příchutí ve žlutém obalu s mouřenínem, která se prodává od roku 1923. Věděli jste, že vznikl například speciální obal ke spartakiádě v roce 1956?

Výrobce navíc začátkem roku 2022 změnil podobu slavného mouřenína. Obrázek pocházející z dílny uznávaného výtvarníka Zdenka Rykra zmodral, a přišel tak o svůj typický černý obličej. Podle tiskové mluvčí značky ladí mouřenín díky nové barvě s logem společnosti. Povídá se ovšem, že výrobce podlehl trendu, který iniciovalo hnutí Black Lives Matter, a postavičku přebarvil z rasových důvodů, aby nikoho její vzhled neurážel.

Kvalitní čokolády jsme také vyváželi do zahraničí

Po znárodnění v roce 1948 zmizelo velké množství tradičních československých firem a s nimi také známé obaly čokolád. Na počátku 60. let bylo v tuzemském sortimentu čokoládových výrobků na 220 položek, ale výběr se postupně zužoval.

Některé z čokolád, například Ledové kaštany nebo Studentská pečeť, se pyšnily vysokou kvalitou, jiné naopak čokoládu připomínaly jen vzdáleně. Složení se totiž na obalech začalo uvádět až koncem 80. let. Kvalitní čokolády bylo možné sehnat také v Tuzexu, protože některé značky byly vyváženy do zahraničí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články