Čokoládový král Milton Hershey: Unikl smrti na Titaniku a pro zaměstnance postavil utopické město

Čokoládový král Milton Hershey: Unikl smrti na Titaniku a pro zaměstnance postavil utopické město
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Příběh čokoládového magnáta Miltona Hersheyho patří mezi ty motivující. I když se mu zpočátku nedařilo, dokázal se vypracovat až na samotný vrchol. Nabyté bohatství si však nenechával jen pro sebe. Chtěl, aby z něj profitovalo co nejvíce lidí. A to se mu také podařilo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2022 11:00

Dalo by se říci, že Milton Hershey působil v nejsladším potravinářském odvětví. Narodil se obklopen mléčnými farmami ve střední Pensylvánii a vydělal jmění tím, že přišel na způsob, jak ve velkém množství vyrábět mléčnou čokoládu, čímž vzal vítr z plachet německým a švýcarským firmám.

První pokusy o podnikání Miltonovi Hersheymu nevyšly

Milton Snavely Hershey se narodil 13. září 1857 v pensylvánském Derry Township. Jeho rodiče byli mennonitští farmáři švýcarského a německého původu. V pouhých čtrnácti letech začal Milton pracovat pro německo-anglické noviny, tato profese mu však nepřinášela žádnou radost. Zatímco jeho otec byl synovým přístupem zklamaný, matka mu nabídla možnost změnit profesi. Seznámila ho s cukrářem a zmrzlinářem Josephem Royerem z Lancasteru, u kterého se hoch vyučil základům jeho řemesla. A právě to Miltonovi změnilo život.

Po čtyřech letech si založil vlastní podnik. Bohužel ale zkrachoval. Miltona to nicméně na kolena nesrazilo. V roce 1883 si v New Yorku otevřel druhou cukrárnu. Ale ani tehdy se mu moc nedařilo. Kvůli nesplacenému dluhu navíc přišel o veškeré vybavení. O tři roky později se ocitl na pokraji bankrotu. Zbylo mu tak akorát na jízdenku do Lancasteru. I když ho zde mnozí příbuzní pokládali za nezodpovědného fluktuanta, návrat se později ukázal jako dobré rozhodnutí.

Milton Hershey a čokoláda

V Lancasteru se na devětadvacetiletého Miltona totiž konečně usmálo podnikatelské štěstí. Spolu se třemi kolegy se mu podařilo vytvořit nový druh karamelky, kterou nazval Crystal A. Jelikož do ní přimíchával čerstvé mléko, mohl potenciálním kupcům slíbit, že se jim rozpustí v ústech. Záhy přišla první velká objednávka z Velké Británie.

Hershey si kvůli tomu vzal v bance půjčku a nakoupil vše potřebné pro založení Lancaster Caramel Company. Společnost byla primárně zaměřena na velkoobchod. Díky tomu mohl v devadesátých letech devatenáctého století zaměstnat až 1300 osob. Hershey si tak vůbec poprvé v životě dopřál nějaký luxus. Navštívil Mexiko, Evropu i Egypt. V roce 1898 se oženil s Catherine Sweeney, Newyorčanku s irskými kořeny. A právě ona jej přivedla k myšlence, aby své bohatství investoval do lidí.

Předtím ale ještě navštívil výstavu v Chicagu, kde nakoupil německé stroje na výrobu čokolády. Dosud používal čokoládu jen jako polevu na karamelky. Začal však vážně uvažovat o tom, že by přešel výhradně na výrobu čokolády, zejména té mléčné. Dva roky po svatbě prodal dvě továrny na Crystal A, v rodném Derry nakoupil pozemky a založil Hershey Chocolate Company. Karamelky už sice vyrábět nemohl, čokoládový byznys se však ukázal jako mnohem výnosnější.

Spoustu peněz investoval Milton Hershey do zaměstnanců

Jelikož neměli děti, začali manželé Hersheyovi přemýšlet o tom, kam by investovali své peníze. V roce 1909 otevřeli průmyslovou školu pro osiřelé chlapce, jež funguje dodnes jako koedukační (společná výuka obou pohlaví) vzdělávací zařízení Miltona Hersheyho. O tři roky později unikli manželé jen o vlásek smrti. Rozhodli se totiž na poslední chvíli vzdát kvůli urgentním obchodním záležitostem plavby na Titaniku. V roce 1915 je však nemilosrdný osud přeci jen dohnal. Catherine onemocněla těžkým zápalem plic, kterému po dlouhém boji podlehla.

Milton se ještě více ponořil do práce a vymyslel až sto druhů čokolády, kterou distribuoval do celých Spojených států. Tehdy se také rozhodl své pozemky proměnit v utopické město pro své zaměstnance. Jeho výstavbou pověřil inženýra Henryho N. Herra, který zde vytvořil prosperující místo s bankou, hotelem, veřejnou školou, kostely, parky, golfovými hřišti i zoologickou zahradou.

I když přišla hospodářská krize, obyvatelé města nestrádali. Hershey je držel nad vodou. V současnosti má město pojmenované po svém zakladateli 14 000 obyvatel. A to není vše. Během druhé světové války posílal Milton vojákům speciální čokoládové tyčinky, jež se neroztékaly v ruce. Přestože od jeho smrti uplynulo již 77 let, jeho odkaz žije dál. V jeho škole se ročně vzdělává 1900 studentů a pokud chce někdo z městečka podpořit v kulturní oblasti, je tady pro něj nadace Hershey Foundation.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Milton S. Hershey

Allthatsinteresting.com: Meet Milton Hershey, The Chocolate Giant Who Built A Utopian Town For His Workers And Gave His Money Away To Orphans

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články