Záhadná smrt belgického milionáře: Vypadl z vlastního letadla, když šel na toaletu

Záhadná smrt belgického milionáře: Vypadl z vlastního letadla, když šel na toaletu
Zdroj: Profimedia

Belgický bankéř a finančník Alfred Loewenstein byl ve své době třetím nejbohatším mužem světa. Na počátku července roku 1928 se však stal obětí bizarní “nehody”. Měl vypadnout z letadla. Opravdu šlo o shodu nešťastných událostí, nebo se jej chtěl někdo zbavit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 02. 2022 11:00

Smrt multimilionáře Alfreda Loewensteina patří dodnes k nevyřešeným záhadám. Zatímco Američané slavili 4. července nezávislost, Alfred měl v plánu vrátit se do Bruselu. Nikdy k tomu nedošlo. Během letu si chtěl odskočit a prý si spletl dveře od záchodu s nouzovým východem...

Loewensteinův vzestup k bohatství

Alfred Léonard Loewenstein se narodil 11. března 1877 do rodiny bankéřů s modrou krví. Díky svému otci, jenž mu předal všechny nezbytné rady a zkušenosti, založil v dospělosti koncern Société Internationale d’ Énergie Hydro—Electrique, který se zaměřoval hlavně na rozvojové země. Dařilo se mu prakticky od samotného začátku. Investováním do správných komodit si vydělal nemalé jmění.

V časově náročné práci si dokázal vyčlenit i místo na svou vášeň - létání. Ne nadarmo se mu začalo přezdívat “létající finančník z Belgie”. Po vypuknutí první světové války se z něj stal jeden z nejmocnějších mužů Evropy. Nebyl však samolibý zbohatlík. Neváhal nabídnout belgické vládě, že za ni zaplatí dluh ve výši padesáti milionů dolarů.

Místo vděku se dočkal pouze strohého odmítnutí. V roce 1926 tak jeho další kroky zamířily do Anglie, kde založil holdingovou společnost. Jen jedna investice stačila na to, aby mu v kapse přistál další milion. To konečně donutilo vládní představitele k tomu, aby mu začali věnovat svou pozornost.

Bizarní nehoda Alfreda Loewensteina

Osudného 4. července doprovázelo multimilionáře během letu několik osob - pilot Donald Drew, mechanik Robert Little, komorník Fred Baxter, sekretář Arthur Hodgson a dvě stenografky. Během průletu nad Lamanšským průlivem se Loewenstein omluvil se slovy, že jde na záchod. A to bylo naposledy, co jej viděli.

Když zjistili, že zmizel, rozhodl se Drew nouzově přistát na pláži poblíž Dunkerku. Letadlo bylo ihned zabaveno francouzskou armádou a všichni cestující se museli podrobit náročnému výslechu. Jejich verze o použití nouzového východu se totiž úřadům zdála málo pravděpodobná. Kdyby jej Alfred skutečně otevřel, vzduch by dveře zpětným rázem ihned znovu zabouchl. Přesto nějakým způsobem vypadl.

Jeho tělo bylo o týden později vyloveno z vody u města Boulogne. Pitva však nepřinesla žádné odpovědi, jen více otázek. Na mrtvole nebyly nalezeny známky zápasu. Pouze zlomeniny, jež byly připisovány pádu z velké výšky. Ale i tak se začaly rojit teorie, že byl zavražděn, či spáchal sebevraždu, neboť měl tušit, že se mu impérium v brzké době zhroutí. Jeho přátelé ovšem tvrdili, že i kdyby měl přijít o několik milionů, neskočil by.

Nevyřešená záhada milionářovy smrti

Alfred Loewenstein ovládal kaučukové plantáže v Kongu, uhelné doly v Německu a byl hlavním akcionářem belgické železnice. Na jeho smrti možná mohlo mít zájem opravdu velké množství lidí. Doposud se ale nenašel přesvědčivý důkaz o tom, že šlo o vraždu.

Zajímavý je i osud jeho syna Roberta, který je vedle Alfreda na úvodní fotografii. Bohatého dědice taktéž postihla smrtelná letecká nehoda. Došlo k ní v roce 1941.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Alfred Loewenstein 

Allthatsinteresting.com: Inside The Mysterious Death Of Alfred Loewenstein, The Multimilionaire Who ‘Fell’ Out of His Own Plane 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články