Osudoví muži Elizabeth Taylor: Šílený milionář ji chtěl koupit od rodičů, Richarda Burtona si vzala dvakrát

Osudoví muži Elizabeth Taylor: Šílený milionář ji chtěl koupit od rodičů, Richarda Burtona si vzala dvakrát
Zdroj: Wikimedia Commons/Anefo / Mieremet, R., CC BY-SA 3.0 NL
Elizabeth Taylor byla nádherná žena, které se dvořilo nespočet mužů. Magnát a vynálezce Howard Hughes dokonce jejím rodičům nabízel velkou sumu peněz, když si ji bude smět vzít za ženu.Druhý manžel Elizabeth Taylorové byl o dvacet let starší herec Michael Wilding. Narodili se jim dva chlapci, ale to vztah nezachránilo. Důvodem byly rozdíly v úspěšnosti kariéry.Mike Todd byl třetím manželem Elizabeth Taylor. Jejich vztah neukončil rozvod, ale jeho tragická smrt při leteckém neštěstí.Liz Taylorová s Eddiem Fischerem v Benátkách. Eddie, v pořadí čtvrtý manžel, byl v době jejich seznámeni ještě ženatý. Elizabeth proto byla označena za „rozvracečku rodin".+ 3 fotky+ 4 fotky

Krásná a uchvacující Liz, tedy Elizabeth Taylor - kdo by ji neznal, vždyť byla v minulém století doslova ikonou filmových pláten. Narodila se 27. února 1932 a po celý svůj život byla idolem tisíců mužů. Jaký byl její soukromý život, když zhasla světla a vypnuly se kamery?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 27. 02. 2021 11:00

Elizabeth se poprvé postavila před kameru v komedii There´s One One Born Every Minute už v roce 1942. Bylo jí deset let a pocházela z dobře situované londýnské rodiny. Stala se dětskou hvězdou studia Metro-Goldwyn-Mayer, které ji obsadilo třeba do titulu Lassie se vrací. Přes nesporný úspěch občas uvažovala o změně profese, ale naštěstí k tomu nikdy nedošlo.

Koupím vaši dceru

Stejný věhlas jako filmové role ale nesl také její soukromý život, který v různých etapách připomínal spíš jízdu na horské dráze. Vždyť se stihla celkem osmkrát vdát, prvně už v osmnácti letech a naposledy v devětapadesáti. I před prvním sňatkem byla zasnoubená a dostávala různé nabídky. Dávali ji dohromady s fotbalistou Glennem Davisem, byla zasnoubená se synem amerického velvyslance. A výstřední filmový magnát Howard Hughes, který proslul také chorobní posedlostí bakteriemi a svým zdravím, si ji dokonce chtěl od rodičů koupit za šestimístnou sumu.

Neřád Hilton

Ona ale nakonec odmítla každého z nápadníků, přijala až žádost o ruku od Conrada „Nickyho” Hiltona, příslušníka zámožné rodiny vlastnící globální síť honosných hotelů. Svatba odpovídala postavení ženicha a slávě nevěsty. O co ale byl honosnější obřad, o to kratší bylo jejich štěstí. Po několika týdnech si novomanželka uvědomila, jak velký přešlap udělala. Manžel byl sice zámožný, ale také šlo o muže hrubého a hodně holdujícího alkoholu. Rozvod přišel záhy, pouhých osm měsíců po svatbě.

Klidné manželství s Wildingem

Druhým manželem ikony, po které toužili tisíce mužů, se stal o dvacet let starší britský herec Michael Wilding. Liz bylo dvacet let a doufala, že tentokrát to už vydrží navždy… Oba se domnívali, že jejich manželství má naději na úspěch. Ona si přála rodinu, klid a zázemí, on doufal, že svazek pomůže jeho kariéře v Hollywoodu. I když se jim narodili dva synové, ukázalo se, že kariéra Elizabeth stále roste, zatímco Michael takových úspěchů nedosahoval. V lednu 1957 dospěl jejich svazek ke konci.

Mike Todd a jeho párty

Liz to ale nevzdala. Vzápětí se vdala potřetí - už 2. února stejného roku. Těžko tedy předpokládat, že by vztah s Mikem Toddem začal až po rozvodu. Narodila se jim dcera Elizabeth a Mike, který byl zvyklý na velký svět reklamy, pojal i manželství jako show pro veřejnost. Co jiného by také mohla být narozeninová párty v Madison Square Garden, na kterou bylo pozváno 18 tisíc lidí a vysílala ji televize? I toto manželství trvalo krátce, jen jeden rok. Příčinou jeho konce však nebyl rozvod, ale Mikeova smrt při leteckém neštěstí.

Smutek léčila sňatkem

I když byla herečka z náhlého odchodu třetího manžela zdrcená, brzy si našla náhradu v podobě Mikeova přítele Eddieho Fischera. Ten byl ale stále ještě ženatý, a tak Elizabeth Taylor získala označení rozvracečka rodiny, co její pověsti nepřidalo. Byla však tak slavná, že to na kariéru nemělo prakticky žádný vliv. Sňatek s Fischerem později sama označila jako akt zármutku nad ztrátou Mika Todda…

Osudový Richard Burton

Ještě po Fischerově boku si začala románek s dalším mužem, hereckým kolegou a doposud ženatým Richardem Burtonem. Potkali se na natáčení filmu Kleopatra, kde sehrála jednu ze svých ikonických rolí. I přes nesouhlas veřejnosti se o tři roky později, v roce 1964, vzali. Šlo to docela rychle, od rozvodu s Toddem do nového sňatku uplynulo pouhých 10 dní. Manželství s Burtonem se rozpadlo po deseti letech. Ne však nadobro, protože jen o rok později se bývalí manželé rozhodli pro druhý pokus - také neúspěšně. Opakované manželství už vydrželo jen jediný rok. I přesto byl Richard jejím osudovým mužem. Jak se vyjádřila v knize Zuřivá láska: Elizabeth Taylor, Richard Burton a manželství století: „…po Richardovi byli muži v mém životě jen proto, aby mi podrželi kabát a otevřeli dveře. Všichni muži po Richardovi byli opravdu jen společnost.

Nudná politika

Ani definitivní rozchod s Burtonem a velké životné zklamání ji ale nezabránilo v dalších vztazích. Šestým manželem se na pět let stal Johan Warner, republikánský politik z Virginie. Jeho kariéra senátora ji však doháněla k životu ženy úspěšného muže, tedy k nudě a zapomnění. To Liz dovedlo k drogám a alkoholu, ztratila svoji pověstnou figuru a rozhodně nebyla šťastná. Rozvod přišel v roce 1982.

Poslední muž Elizabeth Taylor

Přes několik dalších milostných vztahů se přenesla bez oltáře. K tomu došla poosmé se svým posledním - sedmým - manželem, Larrym Foretskym. Tentokrát si vybrala muže z docela jiného prostřední, Larry byl stavební dělník. Vzali se na ranči Neverland Michaela Jacksona, který také zaplatil celý obřad v hodnotě několika milionů dolarů. Slavná herečka prodala svatební fotografie magazínu People za milion dolarů a utržené peníze použila k založení nadace na boj s nemocí AIDS. Vydrželo alespoň tohle manželství? Jistě že ne.

Měla filmová hvězda Elizabeth Taylor, která zářila na stříbrném plátně a po níž toužil snad každý muž, šťastný život? Pravděpodobně spíš stále hledala štěstí, které se pod reflektory a před kamerou najde jen těžko. Její poslední muž Larry ale i po rozvodu zůstal v jejím srdci navždy. Dokonce tak hluboko, že mu ve své závěti odkázala 825 000 dolarů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Elizabeth Taylor

Sam Kashner a Nancy Schoenberger: Zuřivá láska: Elizabeth Taylor, Richard Burton a manželství století

Christopher Bateman: Liz and Dick: The Ultimate Celebrity Couple

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články