Paul a Linda Mc Cartneyovi: Brouk a fotografka si stáli vždy po boku, jejich vztahu se vysmívali

Paul McCartney, Linda McCartney
Zdroj: Archiv

Jejich lásce zpočátku kdekdo nevěřil. Označovali ji za úlet, pozérství a čiré bláznovství jednoho muzikanta a extravagantní fotografky. Po jejich svatbě se v muzikantské branži uzavírali sázky, jak dlouho spolu tihle dva vydrží. Většina – včetně Johna Lennona – tipovali maximálně jeden rok. A všichni se mýlili. Krásný vztah Paula a Lindy vydržel dlouhých třicet let a ukončila ho teprve smrt…

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 01. 08. 2020 14:00

Mc Cartney v žádném vztahu dlouho nevydržel. Měnil dívky tak rychle, že si jejich jména nezapamatoval ani sám. Svůj první vztah prožil až době, kdy byl slavným Broukem. Paulovou vyvolenou byla krásná herečka Jane Asherová. Jane byla sice krásná, ale chyběla jí tolerance. Což se ve vztahu s hudebníkem nota bene největší hvězdou Británie, moc nehodí. Jane s Paulem chodila od roku 1962, kdy už byli Beatles na vrcholu slávy a spolu s The Rolling Stones se stali idoly mladých lidí napříč kontinenty. Paul sdílel s Jane společnou domácnost přes pět let. A přesto, že ona o to velice stála, nikdy ji nepožádal o ruku ani se s ní nezasnoubil. Byl k ní ale velice laskavý a velkorysý.

Kromě toho, že jí neustále „domlouval“ role, protože sama o sobě zase tak obsazovaná nebyla, koupil jí pěkný dům v nóbl čtvrti Twickenham na okraji Londýna a celou dobu ji vlastně vydržoval. Trochu se s ní ale nudil. Zlý jazykové tvrdí, že Jane kromě toho, že byla strašně žárlivá hysterka, nebyla moc chytrá. Což byl asi hlavní důvod, proč si ji poměrně vzdělaný a oduševnělý Paul nechtěl nikdy vzít za manželku. Zato čekal na příležitost, jak ji opustit. A ta se mu naskytla…

Když Paul potkal Lindu

To slečna Linda Eastmanová byla úplně jiný šálek kávy. Na první pohled nijak zvlášť krásná, zato sympatická a velmi inteligentní dívka. A také značně nekonformní Američanka. Ještě v době, kdy byly padlé ženy v konzervativní Británii zavírány do klášterů, si slečna Eastmanová prosadila v Americe svou, a i přes protesty celé rodiny se stala svobodnou matkou. Navíc byla také velmi ctižádostivou a talentovanou fotografkou, která se specializovala na rockovou scénu. Odešla do Londýna, aby zde pro začínající hudební časopis Rolling Stone nafotila sérii fotek nejslavnější čtveřice všech dob. Beatles se jí stali osudem. Nejenže si na skvělých reportážních fotkách z jejich turné udělala jméno, ale potkala tu i největší lásku svého života.

To, co vypadalo zpočátku jako avantýra po zvlášť povedeném večírku, přerostlo v něco mnohem většího. V lásku. Ačkoli si ji ani jeden z protagonistů nechtěl připustit, po pár společně strávených dnech se do sebe zamilovali. Vášnivě a silně. Paul se ihned rozešel s Jane a na důkaz lásky Lindu požádal o ruku. A ta kupodivu zapomněla na svou nezávislost a nabídku k sňatku přijala. Necelý rok a půl po seznámení se 12. března 1969 konala svatba. Linda a Paul dokonce o osm dní předběhli svatbu Johna Lennona a  Yoko Ono. A právě těmto dvou svatbám respektive ženám se dává za vinu rozpad nejslavnější skupiny všech dob. I když pravda je zřejmě zcela jinde. Nicméně, již o rok později Paul skupinu Beatles oficiálně opustil a na čas se stáhl do ústraní.

Hudba, vězení a dobročinnost

Rodinný život u Mc Cartneyů byl pohodový. Paul adoptoval Lindinu dceru Heather a spolu si pak pořídili ještě další tři potomky – dcery Mary Annu, Stellu Ninu (úspěšná módní návrhářka – pozn. red.) a syna Jamese Luise. Jenže obyčejný život oba manžele trochu nudil, a tak se brzy spolu vrhli do stojatých vod pop music. Paul naučil Lindu hrát na klávesy a spolu založili skupinu The Wings. Ačkoliv hudební kritici Lindu kritizovali za její zpěv i hraní, Wings získali mnoho cen Grammy  a v 70. letech byli velmi úspěšní.

Po boku Lindy se z rockového bouřliváka stal také velmi angažovaný občan. Spolu organizují protesty proti nukleárnímu zbrojení, bojují za práva zvířat a s kdysi náruživého labužníka se stává přísný vegetarián. I když jejich soužití mělo samozřejmě i své problémy, nakonec vydrželo dlouhá tři desetiletí a překonalo nejednu krizi. I tu, kdy Paula Mc Cartneyho zavřeli v Japonsku za držení 5 g marihuany, kterou u něj našli celníci na letišti v Tokiu. Jiná by možná zuřila, ale Linda útoky bulváru odrážela s humorem. A přijela si do Tokia Paula vyzvednout. Tři dny ve vězení byly prý jediné tři dny, které spolu manželé nestrávili. Jinak si stáli vždy bok po boku. Jako tenkrát, když byl  McCartney pasován na rytíře. Nebo když Linda uspořádala sbírku pro africké děti a sama jela výtěžek předat do Namibie. Nebo když si poprvé nahmatala bulku v podpaží a dokola absolvovala jedno ozařování za druhým. Pořád byli spolu.

Spolu byli i poslední chvíle Lindina života oné smutné noci v roce 1998. To Paul svou ženu držel za ruku v době, kdy vydechla naposledy. A na její počest jako vzpomínku na nádherných třicet společných let pak uspořádal velkou výstavu fotek a jedinečný koncert. Jmenoval se In the Name of Love (Ve jménu lásky). Víc asi není třeba dodávat…

Použité podklady: Clifford Mike: The Beatles, Barbara Sichtermannová: Slavné páry

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články