Smutný příběh Roye Sullivana: Schytal 7 blesků, nakonec si v depresích vzal život

Smutný příběh Roye Sullivana: Schytal 7 blesků, nakonec si v depresích vzal život
Zdroj: Pixabay

Roye Sullivana trefil blesk sedmkrát, což mu vyneslo zápis v Guinnessově knize rekordů. Kdyby si ale mohl vybrat, určitě by takovou poctu s díky odmítl. Bývalý strážce národního parku Shenandoah ve Virginii zemřel v těžkých depresích.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 01. 2022 13:00

Dalo by se říci, že Roy Cleveland Sullivan byl jednoduše smolař. Mezi roky 1942 až 1977 z něj stal lidský hromosvod, blesk do něj udeřil celkem sedmkrát. A to Virginie rozhodně nepatří mezi TOP 10 míst, kde můžete potkat, v přeneseném významu, blesk na každém kroku.

Lidský hromosvod Roy Sullivan

Sullivan tvrdil, že poprvé se setkal s bleskem jako dítě, když pomáhal otci na poli. Neměl udeřit přímo do něj, nýbrž do ostří kosy, kterou zrovna držel v ruce. Toto tvrzení však nikdy nepodložil přesvědčivými důkazy, lidé z Guinnessovy knihy rekordů mu tuto osmou “interakci” nikdy neuznali.

Poprvé do něj oficiálně udeřilo až v roce 1942. Tehdy se zrovna pohyboval na rozhledně, která se opakovaně stala terčem blesků. Raději vzal nohy na ramena a běžel se schovat někam do bezpečí. Během úprku ho blesk zasáhl do nohy. Odnesl to “jen” dírou v botě a ztrátou nehtu na palci. O 27 let později, v červenci 1969, jej blesk zasáhl, když zrovna řídil auto. Ke své smůle měl stažené okénko. Ztratil vědomí, a když se o patnáct minut později probudil, “parkoval” v příkopě a měl spálené vlasy, řasy i obočí.

Strach z temných sil

V roce 1970 zasáhl Sullivana blesk do ramene. O dva roky později to bylo zase přímo na stanici strážců parku. Tentokrát to však mělo dramatičtější průběh - vzňaly se mu vlasy. Od té doby, a zcela pochopitelně, si Sullivan začal myslet, že po něm jdou temné síly. Raději s sebou začal nosit lahev s vodou, kdyby potřeboval uhasit nějakou část svého těla.

Během srpna roku 1973 se snažil na bouřku vyzrát a ujet jí. Když odvážně vystoupil z auta, temná mračna nechal přece za sebou, udeřilo do něj. Blesk Sullivana popálil na celém těle a znovu mu zažehl vlasy. Jen s velkými obtížemi se dokázal doplazit k autu a vylít na sebe lahev s vodou. O tři roky později, již pošesté, to schytal do kotníku. Měl toho už plné zuby, a tak se rozhodl s prací strážce seknout. A při té příležitosti se i přestěhoval do jiného města. Lidé se jej totiž začali stranit. Báli se, že do nich také udeří.

Poslední a nejhorší setkání s bleskem

Naposledy si blesk našel Roye Sullivana, když zrovna rybařil. Prý dokázal již dopředu poznat, kdy do něj znovu udeří. Postavily se mu chlupy na rukou a začal cítit síru. Zasáhlo ho to přímo do temene hlavy. Odnesly to vlasy, hrudník a trávící trakt. Ztratil také sluch na jedno ucho.

Neustálý strach z toho, že se ho začíná “štítit” i vlastní početná rodina, vyústil v těžké deprese. Když v roce 1983 spáchal sebevraždu, bylo mu 71 let.

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Roy Cleveland Sullivan

Grunge.com: The Sad Story Of The Man Struck By Lightning 7 Times

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články