Podivuhodný život hloupého milionáře: Byl všem pro smích, pak předstíral vlastní smrt

Podivuhodný život hloupého milionáře: Byl všem pro smích, pak předstíral vlastní smrt
Zdroj: Wikimedia Commons/Bufford, Public domain

Timothy Dexter byl věru neobvyklý patron. Dokázal zbohatnout z těch nejpodivnějších a nejméně pravděpodobných obchodů. Navíc napsal vlastní memoáry bez jediného interpunkčního znaménka a předstíral smrt, a to jen proto, aby viděl, kdo bude skutečně truchlit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 12. 2021 11:00

Timothy Dexter (22. ledna 1747 – 23. října 1806) byl excentrický člověk, samozvaný šlechtic a spekulant, který opustil školu již v osmi letech. Přestože se z něj stal boháč, stále se snažil zavděčit vyšší třídě, která ho považovala za nevzdělance, ignoranta a hrubiána.

Negramotný milionář Timothy Dexter

Timothy Dexter štval nejednoho “spekulanta”. Nešlo jim na rozum, že tomu negramotnému muži vše vychází. A to dokonce tak moc, že se z něj stal milionář. Všichni se mu snažili podsouvat investice, které měly skončit jasným fiaskem. Třeba jako ta s ohřívači postelí ve tvaru pánve. Jeden obchodník dal Timothymu tip, aby je dovezl do Karibiku, že určitě neprodělá. A on skutečně neprodělal. Když zjistil, že je tam všem teplo i bez ohřívačů, prodal 42 000 kusů ohřívačů jako naběračky melasy, pomocí kterých se tato náhražka cukru nalévala do lahví. A dokonce se mu podařilo usmlouvat vyšší cenu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený LesserKnownPeople (@lesserknownpeople)

Nenachytali ho ani s uhlím. Další “vtipálek” mu řekl, aby dodal uhlí do Newcastlu, což se doslova rovnalo nošení dříví do lesa. Šlo totiž o největší britské těžební město. Jenomže shodou okolností tehdy došlo ke stávce. A tak byli všichni rádi, že mají čím topit.

Z chudáka boháčem

Timothy Dexter se musel ke svému jmění nejprve dopracovat. A na to, že opustil školu před devátými narozeninami, mu to vlastně docela pálilo. Nebo měl víc štěstí než rozumu? Odešel do učení a už po pěti letech si otevřel vlastní podnik na zpracování kůže. Když válka uzavřela přístavy a byznysu mu skončil, nelenil ani chvilku a odstěhoval se do města Malden. Tam začal dopisy bombardovat místní radnici, aby mu přidělila veřejnou funkci. Úředníci nakonec souhlasili, jen aby už od něj měli pokoj. Za to mu ovšem dali neobvyklou funkci - v okolních lesích měl sledovat populaci jelenů. Práce to byla tuze těžká, hlavně proto, že dle městských záznamů byl v lesích jelen spatřen naposledy před devatenácti lety.

Dexterovi to vůbec nevadilo. Tento flek chtěl jen proto, že díky němu mohl začít investovat do kontinentálního dolaru - devalvované měny, kterou nechal vytisknout kongres. Investoval do toho celé své jmění. Nejdřív zkrachoval, když se ale podepsala Ústava, báječně zbohatl. Dokument totiž obsahoval klauzuli umožňující Američanům obchodovat s kontinentálními dolary za státní dluhopisy. Hodnota bezcenné měny tak vzrostla do závratných výšek. 

Jak se vetřít mezi honoraci

Dexterovi se dařilo na všech frontách, zoufale však toužil po uznání svého okolí. Chtěl, aby jej lidé oslovovali “lorde”. Aby je k tomu povzbudil, vystavěl v Newburyportu honosné sídlo. Obestavěl jej sochami slavných mužů, sebe samozřejmě přidal mezi ně. Napsal také memoáry o délce 8 847 slov, ale bez jediného interpunkčního znaménka. Literární kritici dílo potopili, lidé jej však kupovali jako diví, byl to jasný bestseller. Timothy se pak rozhodl dopsat do knihy dodatek, v němž byly, pro změnu, jen samá interpunkční znaménka. Dal tím najevo, co si myslí o všech lidech, kteří jej neustále shazují.

A aby toho nebylo málo, Timothy Dexter narafičil svou vlastní smrt. Byl posedlý dědictvím, a tak chtěl zjistit, komu bude skutečně chybět. Byla to vskutku kontroverzní postava. Byl považován za excentrického člověka, idiota i geniálního muže...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Timothy Dexter

Allthatsinteresting.com: The Strange Life Of ‘lord’ Timothy Dexter, The Eccentric 18th-Century Millionaire Whose Success Defied Reason

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články